Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

AhrSteig

Deelstaten: Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz
Startpunt: Blankenheim
Eindpunt: Sinzig
Aantal kilometers: 101
Aantal etappes: 7


Door Duitslands rodewijnparadijs, het Ahrdal, en de aangrenzende Eifel loopt de AhrSteig, een pittige wandelroute in het noorden van Rijnland-Palts. Ontdek ook op uw wandeling over de AhrSteig schilderachtige dorpen, landelijke weidepaden, smalle rotspaden, imposante plateaus of levendige wijnplaatsjes. De route van de AhrSteig wordt bovendien gekenmerkt door indrukwekkende uitzichten over het romantische Ahrdal, over de Eifel en over het Rijnplateau, zelfs tot aan de beroemde dom van Keulen. Het traject van de AhrSteig is circa 110 kilometer lang.

De Ahr is een schilderachtige zijrivier van de majestueuze Rijn en zo begint – of eindigt – de AhrSteig ook aan de Rijn in Sinzig. Het totale traject van de AhrSteig over de plateaus van de Ahr, door romantische zijdalen, langs steile wijnhellingen en langs de oevers is in zeven halfdaagse etappen en dagetappen af te leggen. Op de vele start- en finishlocaties biedt de Ahrdal-spoorlijn ideale verbindingen. En wat is er mooier, dan na een flinke wandeling de dag bij een glas rode wijn de revue te laten passeren?

De wandelroute, die aangelegd is volgens de richtlijnen voor bewandelbare kwaliteitswegen in Duitsland, bestaat uit twee deelstukken, die door vier verbindingswegen met elkaar verbonden zijn. Het telkens in blauw of rood gespoten AhrSteig-logo, dat altijd op zichthoogte aangebracht is, wijst de wandelaars zeker de weg door het Ahrdal. En ook comfortabele zitbanken werden reeds langs de route geïnstalleerd.


Van west naar oost: meerdere wegen, één bestemming
Het westelijke AhrSteig-traject (gemarkeerd met het blauwe AhrSteig-logo) begint in Blankenheim aan de bron van de Ahr en leidt tot Altenahr-Kreuzberg. Het oostelijke traject (met rood AhrSteig-logo) start in Walporzheim en strekt zich uit langs de Ahr via Bad Neuenahr-Ahrweiler tot aan het slot van Sinzig en uiteindelijk tot aan de monding van de Ahr in de Rijn. Beide deelstukken kunnen worden bewandeld en met elkaar worden verbonden door vier mogelijke wandelroutes: wandelaars kunnen over twee door de Eifelvereniging doorlopend gemarkeerde Ahrsteig-verbindingswegen (AV 1 en AV 2), over de Rodewijnroute of de Ahrdalweg, het Ahrdal volledig doorkruisen. Alle vier start- en finishpunten van de verbindingstrajecten liggen telkens in de buurt van stations, want voor de verbinding tussen de afzonderlijke stukken kan ook de Ahrdal-spoorlijn worden gebruikt. Op de betreffende begin- en eindpunten van de AhrSteig wordt informatie aangebracht over de verbindingswegen en over het openbare vervoer (ÖPNV).

Het oorspronkelijke plan om een doorlopende route aan te leggen van de bron van de Ahr tot aan de monding ervan in de Rijn, moest voorlopig worden opgegeven. Hoewel de verbindingswegen nu vier individuele mogelijkheden bieden, blijft het doel om de beide deelstukken samen te voegen tot één AhrSteig, die dan een ideale aanvulling vormt op het aanwezige wegennet van de wandelregio en zo het Ahrdal aansluit op de erkende wandelwegen in de Eifel en aan de Rijn.

Handige links:

Etappe 1
Blankenheim - Freilinger See

Aantal kilometers: 11,1
Tijdsduur: ca. 3 uur
Hoogteverschil: 330 meter stijgen, 350 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De eerste etappe is al meteen zeer indrukwekkend vanwege de rijkdom aan natuurmonumenten en cultuurschatten. Beginnend bij de bron van de Ahr in het pittoreske Blankenheim voert de route langs de Schwanenweiher, de bovenloop van de Ahr volgend. Na de spoorwegtunnel wandel je steil bergop. door dicht beukenwoud bereik je de hoogvlakte van de Birker Berg. Spectaculaire uitzichten op de Eifeltoppen belonen de klim. Over stille bospaden van de 484 meter hoge Bohrsberg kom je uit bij de oevers van de Freilinger See.

Etappe 2
Freilinger See - Aremberg

Aantal kilometers: 11,7
Tijdsduur: ca. 3 uur
Hoogteverschil: 250 meter stijgen, 160 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanaf de Freilinger See start je richting Lommersdorf. Weidewegen leiden je omhoog naar de 534 meter hoge Hühnerberg met een heerlijk panorama. Door uitgestrekt bosgebied en de oude Romeinse weg volgend, over weide- en akkerpaden, bereik je het plaatsje Aremberg met zijn leuke steegjes. Van hieruit openbaren zich fantastische vergezichten tot aan het imposante kasteel Nürburg. Idyllische bossen, boomgaarden en mooie uitzichten tot aan de Ardennen en Schneifel doen het wandelhart sneller kloppen.

Etappe 3
Aremberg - Insul

Aantal kilometers: 18,7
Tijdsduur: ca. 5,5 uur
Hoogteverschil: 590 meter stijgen, 920 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Deze langste etappe van de Ahrsteig neemt je mee de hoogte in. Steil bergop wandel je naar de kasteelruïne Aremberg, met 623 meter het hoogste punt van de hele Ahrsteig. Verder door het Eichenbacher Forst loopt de route over de nauwe rotspaden rond de Schulder Hardt. Een omweg naar de Schornkapel en het openluchttheater loont de moeite. Ook de ruwe, steile rotswanden van de Spicher Ley maken dit traject tot een bijzondere natuurbelevenis. Omlaag door bossen en weiden wordt Insul bereikt.

Etappe 4
Insul - Kreuzberg

Aantal kilometers: 17,4
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 650 meter stijgen, 700 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Door lommerrijke ooibossen bereik je Sierscheid. Omhoog richting Dümpelhardt passeer je schrale heidevlaktes. De bergrug levert  fantastische uitzichten op de beboste toppen van het Ahrgebergte. Het pad loopt verder door het dal van de Liersbach, steil omhoog naar de Lierser hoogvlakte en het op 487
meter gelegen Linder plateau. het 360-graden panorama is de beloning voor al het op en neer. Over bemoste bospaden wandel je omlaag het dal van de Ahr in. hier begint het wijnbouwgebied Ahr. De etappe eindigt bij het treinstation in Altenahr-Kreuzberg.

Etappe 5
Kreuzberg - Walporzheim

Aantal kilometers: 17,2
Tijdsduur: ca. 7½ uur
Hoogteverschil: 580 meter stijgen, 670 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

De vijfde etappe van de Ahrsteig begint in Kreuzberg en klimt omhoog naar de Lingenberg en langs het Teufelsloch, waar je een fantastisch uitzicht hebt. Het pad loopt onder langs de Schrock en verder richting Mayschoss. Vanaf de kasteelruïne Saffenburg heb je een fraai blik op de wijnbergen en dorpjes. In Dernau volgt de steilste klim van de etappe, omhoog naar de Krausberg. Boven aangekomen beloont de Krausbergtoren de wandelaars met een 360-graden panorama over het dal van de Ahr en zijn wijnbaouw.

Etappe 6
Walporzheim - Neuenahr

Aantal kilometers: 9,2
Tijdsduur: ca. 3¼ uur
Hoogteverschil: 320 meter stijgen, 340 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanuit het wijndorpje Walporzheim marcheer je over kronkelende paden en houten bruggetjes, langs het klooster Calvarienberg door de wijnbergen naar de Lourdeskapel. Via het uitzichtpunt Karlsberg wandel je door het bos van Neuenahr naar het bosklimpark. Via de gemarkeerde toegangsweg bereik je dan via een steile afdaling Bad Neuenahr. Royale parken komen in zicht. Het casino Bad Neuenahr nodigt je uit om een gokje te wagen terwijl je je in de Ahr-thermen een beetje rust kan gunnen.

Etappe 7
Bad Neuenahr - Sinzig

Aantal kilometers: 15,4
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 560 meter stijen, 580 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanaf de gemarkeerde toegangsweg start je vanaf Bad Neuenahr via het bosklimpark steil omhoog naar de Neuenahrer Berg met uitzicht over het dal van de Ahr. Via bospaden bereik je het dal van de Idienbach. Veldpaden lopen richting Heimersheim en je komt door de wijnbergen bij de hoog gelegen Ehlinger Ley. Je marcheert verder langs de hoge rug van de Mühlenberg tot aan de Feltenturm. Voor een laatste keer gaat het pad steil bergaf tot de eindbestemming van deze etappe, slot Sinzig. Via de gemarkeerde toegangsweg bereik je het beschermde natuurgebied van de Ahrmonding.

Terug naar de inhoud