Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Hartensepad

Provincie: Gelderland
Plaats: Renkum
Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 3 uur

Wandelen door een uniek beekdal en uiterwaarden, over landgoederen en langs beken in het prachtige buitengebied van Renkum.

Harten

Dit Klompenpad is genoemd naar de oude buurtschap Harten die sinds de 6de eeuw langs de randen van het beekdal lag. Harten bestond uit vijf boerderijen en een kapel. De buurtschap is nu alleen nog een veldnaam. De route voert langs oude akkers en twee boerderijen van dit gehucht, waaronder De Beken. In de voormalige werkschuur van deze boerderij is nu het informatiecentrum over het Renkums Beekdal gevestigd. De kapschuur is centrum voor vele vrijwilligersgroepen die in het beekdal actief zijn.


Uniek beekdal

Staatsbosbeheer beheert het unieke Renkums Beekdal. Zij maait jaarlijks de graslanden. Door te verschralen groeien hier bijzondere planten zoals rietorchis. Het gebied is ook vernat waardoor bijzondere moerasplanten voorkomen. In dit fraaie natuurgebied voelen ringslang, raaf en ijsvogel zich thuis. Het waterschap onderhoudt samen met vrijwilligers de beken en sprengen. Ook is hier veel cultuurhistorie te ontdekken zoals grafheuvels, urnenvelden en resten van een watermolen. In vroeger tijden stond er ook een kasteel. Kasteel Grunsfoort werd voor het eerst genoemd in 1372. Rond 1780 werd het afgebroken.


Van industrie naar natuur

Het Renkums Beekdal is een belangrijke schakel in de ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Nederrijn. Begin van deze eeuw blokkeerde een industrieterrein deze natuurlijke verbinding. Maar liefst negentien bedrijven werden verplaatst en het gebied werd ingericht als natuurgebied. Edelherten en dassen maar ook insecten en reptielen kunnen nu van de droge zandgronden naar de voedselrijke uiterwaarden trekken.Meer informatie over deze route:


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud