Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Amerongse Berg

Provincie: Utrecht
Plaats: Amerongen

De Amerongse Berg is met een hoogte van 69,2 meter het hoogste punt van de provincie Utrecht. De heuvel ligt ten noordoosten van Amerongen in het Amerongsche Bosch, één van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, maar in het Amerongsche Bosch dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen.

De heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. Deze is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Vóór die tijd stroomden Rijn en Maas verder naar het noorden dan tegenwoordig, ongeveer op de plek waar nu de Gelderse Vallei ligt. Voorafgaand aan de ijsbedekking hadden deze rivieren daar dikke lagen zand en grind afgezet. Toen in het Saalien, het ijs tot dit deel van Nederland oprukte werden deze rivierafzettingen opgestuwd in hoge stuwwallen, zoals de Utrechtse Heuvelrug. In het noordwesten liggen de Hazenberg, de Vlakke Berg en de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten liggen de Galgenberg en de Elsterberg.

Zo'n 400 meter ten zuidoosten van de top van de Amerongse Berg
bevindt zich een tweede iets minder hoge top waarop een solitaire eik staat met bankjes er rondom heen. Hier ligt het middelpunt van het sterrenbos. Dit sterrenbos is rond 1790 aangelegd in de vorm van een wagenwiel en de “eenzame eik” werd vermoedelijk in 1792 geplant.

In de nacht van 5 op 6 oktober 1942 stortte op de noordelijke flank van de Elsterberg een Halifax bommenwerper neer. Het toestel kwam terug van een bombardementsvlucht op Osnabrück. Van de zevenkoppige bemanning overleefden zes bemanningsleden door een parachutesprong de crash. Alleen de Sgt. F.A. McCluskey overleefde de crash niet. Hij kwam neer in een boom aan de Zeven Bijenlaan in het Prattenburgse bos. Ongeveer op die plaats bevindt zich nu een herdenkingsplaquette.


In het Amerongse Bos zijn diverse wandelroutes uitgezet, hieronder staan er een aantal vermeld:

Wandelroute Over de Top, 3,4 km
Wandeling over de top van de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP). U wandelt over statige lanen en langs reusachtige beuken.
Zie https://www.utrechtslandschap.nl/routes/wandelen/over-de-top


Wandelroute Hoog en Laag, 6 km
Afwisselende wandeling over de top van de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP) en langs de veel lager gelegen Amerongse Bovenpolder. In het bos wandelt u over statige lanen en langs reusachtige beuken. Als u langs de Amerongse Bovenpolder wandelt, heeft u zicht op de vogelrijke uiterwaarden. Vergeet vooral het uitzichtplateau niet te bezoeken. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht en ziet u zelfs Kasteel Amerongen liggen.
Zie https://www.utrechtslandschap.nl/routes/wandelen/hoog-en-laag


Wandelroute Leemkuil, 6,7 km
Wandeling door de boswachterij Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug.
Zie https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/utrechtse-heuvelrug/wandelroute-leemkuil


Boswachterspad Landal Amerongse Berg, 8 km
Laat je verrassen door de afwisselende natuur en het uitzicht vanaf de Elsterberg tijdens deze wandeling door het Amerongse Bos in Utrecht. In het voorjaar ruik je de lente en geniet je van de zangvogels en het frisse groen.
Zie https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/utrechtse-heuvelrug/boswachterspad-landal-amerongse-berg

Terug naar de inhoud