Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Kruishaarderpad

Provincie: Gelderland
Plaats: Nijkerk
Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 3 uur

Wandelen door de weilanden, landgoederen en langs beken in het prachtige buitengebied van Nijkerk.

Herkomst van de naam Nijkerk
Nijkerk heeft haar naam te danken aan de in 1222 gebouwde “Nije” of nieuwe Kerk. Het verhaal gaat dat de evangelieprediker Ludger in deze streek heeft rondgetrokken en een Godshuis heeft gebouwd op een plaats waar eerst heidense offers gebracht zouden zijn. Waarschijnlijk is hier toen een kapel gesticht (de oude kerk). Deze zou getroffen zijn door de veenbrand, die in 1222 in Vunnilo (buurtschap Wullenhoven) uitbrak. In dat jaar wordt door eigenaren van erven in de buurtschappen Wullenhoven, Slichtenhorst, Holk, De Veenhuis, Nekkeveld, Ark en Doornsteeg beloofd dat zij gezamenlijk in het onderhoud van de pastoor zullen voorzien. Toen is op die plek van de huidige Grote Kerk een nieuwe kerk gebouwd, waaraan de plaatsnaam Nijkerk is ontleend.

Station Nijkerk
Het station is gebouwd in 1865 en lag aan de spoorlijn Utrecht – Zwolle, welke in 1863 in gebruik was genomen. In de periode 1902 tot 1937 liep hier ook nog het zogenaamde “Kippenlijntje” tussen Nijkerk en Ede. Die bijnaam dank de lijn aan Barneveld, het centrum van de pluimveeteelt, waar kippen en eieren vroeger per spoor verladen werden. Het gedeelte tussen station Ede-Wageningen en Barneveld Noord is nog intact en in gebruik.
 
Van 1903 tot 1972 liep er nog een spoorlijn van station Nijkerk naar het haventje bij het stadhuis. Een groot deel van het vroegere tracé van dit havenlijntje is thans een fietspad. Het begin van de route volgt een stukje van dit historische tracé (over het fietspad).


Omdat we in diverse commentaren op internet hadden gelezen dat het gedeelte rondom start- en eindpunt door Nijkerk zeker niet interessant is, hebben wij geparkeerd bij de sportvelden aan de Luxoolseweg. De route is dan ongeveer 1,5 km korter.

Meer informatie over deze route:

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.
Terug naar de inhoud