Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Montferlandse Toppenroute

Provincie: Gelderland
Plaats: Zeddam / 's-Heerenberg / Stokkum / Elten (DL)
Aantal kilometers: 33
Tijdsduur: ca. 8 uur


De Montferlandse Toppenroute is een rondwandeling van zo'n 33 kilometer, die je leidt langs de 18 heuvels van het Bergerbos en Hoch-Elten net over de grens met Duitsland. Wij deelden de route op in 2 etappes. De eerste dag ging bovenlangs van Zeddam naar Elten, de tweede dag liepen we onderlangs via Stokkum en 's-Heerenberg weer terug naar Zeddam.


Onderweg kom je op alle 18 heuvels bordjes tegen met een QR-code erop. Als je deze scant, dan word je naar een internetpagina geleid, waar je interessante weetjes krijgt voorgelegd over de betreffende heuvel. Tijdens de Montferlandse Toppenroute stuiten we nog op een aantal andere wandelroutes. Het Pieterpad loopt hier namelijk ook, de etappe van Braamt naar Millingen aan de Rijn loopt deels door het Montferland. Ook zijn er twee klompenpaden te vinden, te weten het Kelrepad (13 km, loopt aan de noordkant van het Bergherbos) en het Staickheimerpad (17 km), waarbij 's-Heerenberg, Stokkum en o.a. de Hulzenberg worden aangedaan.

Je bent natuurlijk niet in de bergen of in de Limburgse heuvels, maar tijdens de Toppenroute worden de beenspieren van de gemiddelde wandelaar wel degelijk getest. Tijdens de 2 dagen (en vooral tijdens de eerste dag door het glooiende bos) maak je namelijk zo'n 300 hoogtemeters. Dat brengt natuurlijk ook met zich mee dat je op bepaalde punten kunt genieten van een weids uitzicht. Bijvoorbeeld bij uitkijkpunt Kale Jakob, waar je vanaf 80 meter boven NAP op een heldere dag vrij uitzicht hebt op de Veluwezoom en de Posbank. Een nog beter zicht heb je vanaf de uitkijktoren op de Hulzenberg. Deze top ligt op 82,4 meter boven NAP, via vele trappen kun je dan nog 21 meter hoger komen bij het uitkijkplatform van de toren. Over de boomkruinen heen heb je een 360 graden panorama op de verre omgeving.


Na de Hulzenberg dalen we af door het bos en over een stukje heideveld, waarna over het viaduct over de Bundesautobahn A3 de grens met Duitsland oversteken en richting overnachtingsplaats Elten lopen. In 1949 werd het Duitse dorp Elten aan Nederland toegewezen, ter compensatie voor de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na veel onderhandelingen en betaling van vele miljoenen Wiedergutmachung door de Duitsers werd Elten in 1963 weer Duits. De voertaal in het dorp is zowel Duits als Nederlands.


De tweede dag is het 's ochtends behoorlijk mistig. Door de straten van Elten en door het het bos gaat het direct flink omhoog naar Hoch-Elten. Blikvanger is de Sint Vituskerk, die met het kerkhof in de tuin en de mystieke mis een beetje spooky aandoet. Achter de kerk is een fraai uitzichtpunt. Met deze mist is er nu helaas niets te zien, maar ik weet van een eerdere wandeling daar, dat je een prachtig zicht hebt over het Rijndal.


We dalen af door het bos en langs open velden en lopen over hetzelfde viaduct Nederland weer binnen. Deze tweede dag is iets gevarieerder en vlakker. We lopen door Stokkum, waar we bij de molen "Duffels Möll" een fraai uitzicht op het dorp hebben. Later wandelen langs het middeleeuwse Kasteel Huis Berg en vervolgens door de straten van 's-Heerenberg. Verderop komen we langs de motte Montferland, een door mensenhanden opgehoogde heuvel. Bovenop de heuvel bevindt zich een restaurant en ook dit is weer een mooi uitzichtpunt. Het laatste deel gaat weer voornamelijk door het bos, waar we in sneltreinvaart de laatste paar toppen aantikken (wel goed opletten, want enkele zien er niet uit als een top...). Terug in Zeddam strijken we neer bij Brinks Pannekoeken voor een laatste drankje in de Achterhoek. We kijken terug op een fraaie tweedaagse wandeltocht en concluderen dat de huisgemaakte appeltaart opperbest smaakt!



Download hier het GPX bestand
Terug naar de inhoud