Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

Saar-Hunsrück-Steig

Deelstaten: Rheinland-Pfalz en Saarland
Startpunt: Perl
Eindpunt: Boppard
Aantal kilometers: 410
Aantal etappes: 27

Het Saar-Hunsrück-pad leidt met een lengte van 410 kilometer en 27 etappes van Perl aan de Moezel in het Saarland via Idar-Oberstein en de Hunsrück naar Boppard am Rhein. Er is eveneens een aftakking naar de Romeinse stad Trier.

Het unieke kenmerk van de Steig: met zijn zeer hoge percentage aan natuurlijke paden en de enige lange afstand route met meer als 70% aan natuurlijke paden met een totaal afstand van 410 km onderscheidt hij zich. Dit is uniek in heel Europa. De goede bewegwijzering biedt een mix van smalle paden en brede wegen. Er zijn altijd weer kleine details die de wandelaar continu met nieuwe indrukken verrast.

De Saar-Hunsrück-Steig maakt reclame met de slogan: „Beleef de grote verscheidenheid". Deze belofte wordt zeker op de 410 km waargemaakt. Dit zie je vooral in de variatie in de natuur: rotspartijen, wonderlijke kronkelende beekjes, wijngaarden, verschillende soorten bossen, hoogveen, prachtige valleien en fantastische uitzichten maken de weg enorm afwisselend. Daarbij komen meerdere culturele hoogtepunten voorbij, zoals de Grimberg, de Wildenburg of de Keltische Ringwall.

De wandeling op de Saar-Hunsrück-Steig is ook altijd een klein avontuur. De Steig vermijdt zoveel mogelijk de dorpen en loopt bijna geheel door ongerepte natuurlandschappen. Lange trajecten liggen ver van de beschaving af en laten u genieten van de natuurlijke stilte. De Steig heeft een uitdagend profiel met trekkingkarakter: continue wisselingen van valleien en heuvels maken het mogelijk 3 landgrenzen over te gaan.

De Steig biedt wandelen op het hoogste niveau aan. Vele rustbanken zijn doorgaans op bijzondere mooie plekjes neergezet. Op verschillende panoramapunten kunt u de geliefde rustbanken ervaren. Wandelen betekent hier dat de gastronomie op de wandelaar afgestemd is. Meer dan 70 kwaliteitsgastheren van Duitsland direct aan de Steig of op korte afstand daarvan verheugen zich op uw bezoek.

De paden van de Saar-Hunsrück-Steig lopen dichtbij de natuur, meer dan 70% van de paden gaat over zachte bosbodem, over graspaden of langs beekjes. Deze bijzondere kwalitiet kan echter na een lange regenperiode voor problemen zorgen en delen van de paden slecht begaanbaar maken. Daarom is stevig schoenwerk aanbevolen.

Handige links:

Etappe 1
Perl - Hellendorf

Aantal kilometers: 17,6
Tijdsduur: 4,5 - 5 uur
Hoogteverschil: 399 meter stijgen, 194 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze eerste etappe loopt vanaf het wijndorp Perl tot aan Hellendorf, met wijdse uitzichten over het drielandenpunt Duitsland – Luxemburg – Frankrijk en het archeologische park Romeinse Villa Borg.

Een etappe met het hoogtepunt aan het begin: het beschermde natuurgebied bij Hammelsberg met uitzicht op het Moseldal. Een ander hoogtepunt is de romeinse Villa Borg. Hier werd de romeinse Villa Rustica in oorspronkelijke staat gerestaureerd en opnieuw opgebouwd.


Etappe 2
Hellendorf - Tünsdorf - Orscholz - Mettlach

Aantal kilometers: 17,2
Tijdsduur: ca. 4,5 uur
Hoogteverschil: 226 meter stijgen, 435 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanuit Hellendorf gaat het door rustieke bossen en passages met mooie uitzichten richting Tünsdorf. Het pad gaat veel langs beekjes en een ydillische bosvijver. Kort voor Tüunsdorf moeten 50 hoogtemeters overwonnen worden, om vervolgens met een grandioos uitzicht beloond te worden. Na Tünsdorf gaat het licht bergafwaarts naar het natuurgebied Steinbachtal. Bij het meditatiecentrum Neumühle passeren we een waterval. Het pad door het wildromantische Steinbachtal behoort tot de hoogtepunten van deze etappe.

Na de klim uit het Steinbachtal doorkruisen we een open, agrarisch landschap met weids uitzicht. Bij het natuurmonument “Orkelsfels” hebben we Orscholz bereikt. De weg voert langs de rand van deze plaats naar het “Cloef-Atrium” met toeristische informatie, gastronomie eb tentoonstellingen. Van daaraf is het nog 500 meter naar het beroemde panoramische uitzicht op de Saarschleife, een zeer scherpe bocht in deze rivier.

We dalen nu langzaam af, steeds onderbroken door een prachtig uitzicht op de smalle vallei van de Saarschleife, op spectaculaire paden, naar onze eindbestemming in Mettlach. Daar zijn tal van bezienswaardigheden en een brede selectie aan restaurants. Vanuit Mettlach worden boottochten langs de Saarschleife aangeboden.


Etappe 3
Mettlach - Britten

Aantal kilometers: 11,8
Tijdsduur: 3,5 - 4 uur
Hoogteverschil: 357 meter stijgen, 102 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze derde etappe is zeer afwisselend en brengt ons van Mettlach naar Britten. De wandeling heeft zowel landschappelijk als historisch veel te bieden. Het kasteel Ziegelberg alsmede de historische grensstenen uit de tijd dat het Saarland niet bij Duitsland hoorde, behoren tot de geschiedkundige hoogtepunten van deze route. Tijdens de bijna 12 km lange etappe geniet men echter vooral van het fantastische panorama in het dal van de Saar.


Etappe 4
Britten - Bergen - Stausee Losheim

Aantal kilometers: 11,9
Tijdsduur: 3,5 - 4 uur
Hoogteverschil: 190 meter stijgen, 278 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanuit Britten loopt het pad eerst omhoog, langs schijnbaar eindeloze bergweiden. Boven aangekomen imponeren de weidse uitzichten. Na het oversteken van de B 268 gaat het ook door weiden bergafwaarts in het idyllische Pansbachtal.

Over smalle paden gaan we verder langs de Pansbach en de Girtenmühle en het kleine stadje Bergen. Na een stop bij de rustplaats in Bergen, gaat het naar het volgende dal van de romantische Rotenbach. Daar leidt de route voor een groot deel over een smal pad direct langs het water. We steken nu een bergrug over en hebben dan uitzicht over een groot deel van het Saarland. Het pad slingert vervolgens langs weiden met varens, bosvijvers, een verlaten steengroeve en door beukenbossen naar de vallei van Metzerbach.

Over slingerende paden, meestal langs het water, gaat het pad richting de Losheimer Stausee. Daar ontmoeten we eerst een prachtige Kneipp-faciliteit met blotevoetenpad en naderen we via een zeer gevarieerde route de oevers van Losheimer See, die we snel weer verlaten door een stuk bos om vervolgens weer het "Park der Vierjahreszeiten" te bereiken. Bij de toeristische informatie direct aan het meer eindigt de etappe.


Etappe 5
Stausee Losheim - Scheiden - Waldhölzbach - Weiskirchen

Aantal kilometers: 16,2
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 481 meter stijgen, 404 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze zeer spannende etappe heeft een uitdagend hoogteprofiel. Daarom moet het worden gepland gemiddeld tempo van 3 km per uur. Het begint met de beklimming van het stuwmeer naar Scheiden, het hoogste dorp in Saarland. Vanaf het uitkijkpunt "Sinnenbänke" heeft men een spectaculair panoramisch uitzicht over het Saarland.
Dan gaat het verder naar beneden in het wilde Lannenbachtal. Het spectaculaire pad gaat over verschillende rotsformaties en langs de Kneipp-faciliteit met visvijver steeds licht bergop. Over een andere bergrug naderen we de rustieke vallei van Hölzbach met de Teufelsfelsen en bereiken we het historische Backhaus in Waldhölzbach.
Dan stijgt het pad weer sterker over de Engelsfelsen, totdat men ter hoogte van het wldpark Rappweiler met tal van dieren, waaronder bizons, bereikt. Door de wildromantische vallei van de Hölzbach leidt het pad langs indrukwekkende rotsformaties naar Weiskirchen naar het zwembad. Een 1,5 km lang pad leidt naar het centrum van Weiskirchen.


Etappe 6
Weiskirchen - Steinberg - Reidelbach - Grimbergerhof

Aantal kilometers: 16,6
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 410 meter stijgen, 432 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe van vandaag leidt ons weg van de bewoonde wereld, meestal op eenzame paden door een zeer gevarieerd en sfeervol boslandschap met talloze beekjes.

Vanuit Weiskirchen gaat de weg langzaam omhoog. Na een passage met 6 bruggen bereiken we de eenzame bosvijver "Herberloch" omlijst door een rotswand. Het volgende hoogtepunt is het natuurreservaat Wahnbachtal, een wilde vallei die volledig aan de natuur is overgelaten. Het pad is zo ontworpen dat we ten volle kunnen genieten van de schoonheid van dit unieke landschap. Na een paar kilometer bos ervaren we een prentenboeklandschap bij Reidelbach met open weiden en prachtige uitzichten. Daarna gaat het door een ander beekdal langs enkele vijvers bij Wadrill. Daar inspireert de eenzame Hochwaldalm met de bergweiden ons, waar van een rustpauze kan worden genoten in de almhut. Boven de weide genieten we van een prachtig uitzicht en dalen dan door een zijdal van de Wadrill af naar de bestemming Grimburgerhof, een klein dorpje onder de Grimburg.


Etappe 7
Grimburgerhof - Reinsfeld

Aantal kilometers: 9,1
Tijdsduur: ca. 3,5 uur
Hoogteverschil: 148 meter stijgen, 65 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Na twee inspannende etappes staat vandaag ontspanning op het programma. De etappe begint met een indrukwekkende climax, de middeleeuwse Grimburg, een grote, gedeeltelijk gereconstrueerde burcht die op een heuvelrug boven het Wadrilltal ligt. Vanuit het dal bij Grimburgerhof loopt een pad langzaam omhoog naar het kasteel. Een must is de beklimming van de kasteeltoren, die een prachtig uitzicht biedt op de omgeving rond het Wadrilltal.

De komende kilometers zijn pure ontspanning. Het pad loopt door de eenzame, rustige en natuurlijke Wadrill-vallei. Hij wisselt meerdere keren van kant en biedt daardoor steeds verschillende uitzichten op het oeroude beeklandschap van de Wadrill. Het weidelandschap, waarin de beek is ingebed, staat onder natuurbescherming.

Bij de rotsformatie Frau Holle verlaten we het pad en gaan dan naar de etappe-bestemming Reinsfeld. Onderweg zien we kort voor Reinsfeld nog een grote beverburcht.


Etappe 8
Reinsfeld - Hermeskeil - Nonnweiler

Aantal kilometers: 16,1
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 361 meter stijgen, 428 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze etappe biedt een fraaie mix van smalle riviervalleien en weidse uitzichten. We beginnen bij de rotsformatie "Frau Holle" in het Wadrilltal, bereiken via een idyllische zijvallei een heuvelrug en dan via smalle bospaden de volgende riviervalei. Opnieuw gaat het bergop naar Gusenburg. Op enkele kilometers kunnen we genieten van zeer mooie uitzichten. Dan gaat het weer bergafwaarts in het Löstertal en vervolgens omhoog Hermeskeil met een prachtig uitzicht op de omgeving. Vanaf de hoogte gaat het het romantische Forstelbachtal in. Een natuurlijk pad loopt parallel aan het water en maakt een sensuele ervaring van dit natuurlijke landschap mogelijk. In het tweede deel lopen we over een breder pad langs een lange keten van vijvers. Onderaan de dam begint dan de toegangsweg naar het eindpunt Nonnweiler.


Etappe 9
Nonnweiler - Börfink / Einschieder Hof

Aantal kilometers: 13,7
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 370 meter stijgen, 199 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanuit Nonnweiler begint een inspannende, maar opwindende klim over 200 meter eerst naar de dam van Nonnweiler en vervolgens naar de Keltische ringmuur. Het prehistorische culturele monument is een Keltisch fort met ongeveer 240.000 m³ materiaal uit de voormalige verdedigingsmuur. Bijzonder indrukwekkend is de overgang over de verdedigingsmuur bij het verlaten van de ringmuren. Je krijgt een goed beeld van de dimensie van het gebied en hebt tegelijkertijd een geweldig uitzicht op de omgeving.

Daarna gaat het over de kam van de Dollberge eenzaam, dicht bij de natuur en ontspannend door soortenrijke bergbossen. Voorbij de Tiroler Stein dalen we af naar het idyllische Trauntal. Het laatste deel van de afdaling slingert een smal pad door dicht bos. Vervolgens volgen we een beekje van een zijdal.
Na het oversteken van de beek opent het landschap zich en biedt ons een indrukwekkend uitzicht over het stille Trauntal met zijn beschermde weiden en meer dan 40 vijvers van de forellenkwekerij. Hierna gaat het verder naar het eindpunt van de etappe.


Etappe 10
Börfink / Einschieder Hof - Morbach

Aantal kilometers: 24
Tijdsduur: 6½ - 7 uur
Hoogteverschil: 433 meter stijgen, 473 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze veeleisende etappe bied je veel natuurlijkbelevenissen: vanuit het Trauntal stijgt het pad, dat voornamelijk langs smalle paden leidt, gestaag. Eerst passeer je het hoogveen "Ochsenbruch" en de legendarische "Siegfried Quelle" (Nibelungensage). Na 8 km bereikt men de top van de "Erbeskopf", de hoogste punt van Rijnland-Palts met 816 m. Vanaf de indrukwekkende "Klangskulptur" kunnen we genieten van een indrukwekkend uitzicht op de Eifel. Nu begint de afdaling naar Hunsrückhaus onder de top. Na de lange en vermoeiende klim vanuit Börfink, kun je die etappe opdelen en je laten ophalen bij het ophaalpunt Hunsrückhaus van de gastheren uit Thalfang.

Bij het vervolg van het pad door de bosrijke omgeving passeer je het eerste viaduct van de Hunsrück-kabelbaan. Kort voor het dorp Morscheid begint een gevarieerd cultureel landschap. Een ander hoogtepunt is het indrukwekkende viaduct van Hunsrückbahn bij Hoxel. Dit is een van de hoogste stenen spoorwegbruggen in Duitsland. Via een interessante route ervaar je de indrukwekkende structuur vanuit verschillende hoeken. Aan het einde van de etappe bereikt men het recreatiegebied "Ortelsbruch". Je wandelt over deze hoge bergmoerassen en ontdekt een unieke flora en fauna. Na ongeveer 1,5 km bereikt men de etappeplaats Morbach.


Etappe 11
Morbach - Langweiler - Kempfeld

Aantal kilometers: 18,4
Tijdsduur: 5 - 5½ uur
Hoogteverschil: 628 meter stijgen, 497 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanuit het natuurreservaat Ortelsbruch gaat het omhoog naar het Idarwald en genieten we tussendoor van het uitzicht op de Hunsrück in de richting van de Moezel. Aan het einde van de afdaling nodigt een idyllische vijver uit om te rusten. De eerste plaats na de afdaling is Langweiler, waar we kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de Steinbachtalsperre en Wildenburg.

Langs landbouwvelden gaat het bergafwaarts vanaf Langweiler. We passeren het zeer informatieve Geopark Krahloch en klimmen dan opnieuw naar het indrukwekkende rotslandschap "Kirschweiler Festung". Net zo mooi is de afdaling naar het Idarbachtal. Het leidt langs rotsformaties, gigantische bomen, uitzichten, knoestige bomen en deels over haarspeldbochten. De klim naar Wildenburg bij Kempfeld leidt door de gigantische Rosselhalden. Het pad slingert in via haarspeldbochten door de Rosselhalden omhoog. Daarna gaan we door hoge bossen en bereiken we de Wildenburg met het bezienswaardige wildreservaat. Vanuit Wildenburg leidt een 1,5 km lang pad naar Kempfeld.


Etappe 13
Idar-Oberstein - Fischbach - Herrstein

Aantal kilometers: 19,6
Tijdsduur: ca. 7 uur
Hoogteverschil: 910 meter stijgen, 912 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Vanaf de oude stad van Oberstein gaat de route stijl bergopwaarts langs de Felsenkirche naar het slot. De Felsenkirche is het heilige herdenkingsteken van Idar-Oberstein. De kerk werd tussen 1482-1484 zestig meter hoog in de rotswand gebouwd als genoegdoening voor een broedermoord. Vanaf dat punt wandelen we parallel met het wandelpad Nahe-Felsenweg. De route leidt over smalle paadjes en langs spectaculaire rotsformaties met mooie uitzichten over het Nahetal. Na een lange beklimming begint een natuurlijke passage met prachtige, stille dalen met beekjes, oude bossen en bergketens met adembenemende uitzichten. De etappe is vanwege de lengte en enkele steile beklimmingen uitdagend. Wie deze tocht liever niet in één keer wil maken, kan bij de VVV informeren naar accommodatiemogelijkheden. In Fischbach is een bezoek aan de kopermijn de moeite zeker waard. Deze mijn is met een wandeling te bereiken. Aan het einde van de etappe ligt het middeleeuwse Herrstein met de talrijke vakwerkhuizen.


Etappe 14
Herrstein - Forellenhof Reinhartsühle

Aantal kilometers: 13,6
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 309 meter stijgen, 355 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe loopt vanaf het historische centrum van Herrstein de eerste kilometers parallel aan het wandelpad Mittelalterpfad door prachtige bossen en over bergkammen met uitzonderlijke uitzichten. Na het Hosenbachtal zien we een afwisselend beeld van weidse uitzichten en bossen. Bij de plaats Sonnschied worden we getrakteerd op verschillende grandioze uitzichten op het Hahnenbachtal en omgeving voordat we aan de afdaling naar het dal beginnen. Het laatste deel volgt het verloop van de Steinbach tot we het plaatsje Rudolfshaus bereiken. Vandaaruit loopt de weg nog 800 meter parallel aan de Hahnenbach tot aan het eindpunt van de etappe: Forellenhof Reinhartsmühle.


Etappe 15
Forellenhof Reinhartsühle - Rhaunen

Aantal kilometers: 12,3
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 384 meter stijgen, 326 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe biedt veel natuurlijke stilte in het indrukwekkende en ongerepte rivierlandschap van het Hahnenbachtal. Vlak na het beginpunt krijgen we de eerste mooie uitzichten te zien op de middeleeuwse Schmidtburg. Vervolgens bereiken we de bezoekersmijn waar vroeger leisteen werd gewonnen. Hier is ook een horecagelegenheid. Aansluitend kan de gereconstrueerde Keltische nederzetting worden bezocht. De weg verloopt soms direct langs het water, soms iets daarvan verwijderd, en volgt de loop van de Hahnenbach. In het laatste deel voert de route over de Wartenberg, met verschillende uitzichtpunten over Rhaunen en de omgeving.


Etappe 16
Rhaunen - Laufersweiler - Sohren

Aantal kilometers: 19
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 376 meter stijgen, 277 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vanaf Rhaunen loopt de route vier kilometer lang langs de Idarbach met haar historische molens, waarvan de Weiterbach-molen met zijn kleine molenwinkel nog altijd in bedrijf is. Vanaf de Reitzenmühle loopt de weg gelijk met zowel het wandelpad Kappleifelsen-Tour als Via Molarum door een stuk bos. Tussen Laufersweiler en Niederweiler kunnen we genieten van een sfeervolle afwisseling van bossen, landbouwgrond en open weidelandschappen. Nadat we de L182 zijn overgestoken, voert de weg ons eerst door een bosgebied en vervolgens door idyllisch open weidelandschap naar het middeleeuwse plaatsje Dill met haar imposante burchtruïne en de barokke dorpskerk. Achter de Dillerbach volgen we een gereconstrueerd deel van een oude Romeinse straat en komen we korte tijd later bij de replica van een Romeinse wachttoren. Daarna volgen we het oude spoor met mooie uitzichten op de heuvel Idarkopf en omgeving tot aan Sohren. Aan de noordkant loopt een wandelpad van circa één kilometer naar het centrum.


Etappe 17
Sohren - Hahn - Altlay

Aantal kilometers: 10,5
Tijdsduur: ca. 3½ uur
Hoogteverschil: 167 meter stijgen, 257 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe is vanwege de lengte en het weinige klimmen eenvoudig. De etappe leidt de wandelaar over de B50 naar een punt met mooi uitzicht op de Idarkopf en omgeving. De route gaat langs een oud Joods kerkhof en door een bos naar het geografische middelpunt van Rijnland-Palts met rustpunten. Na een mooie bospassage loopt de route over de L193. Aan de andere kant gaat de route verder over een plateau met een prachtig uitzicht rondom over de gehele Hunsrück tot aan het Moezeldal. Bij een ander uitzichtpunt kijken we op de landingsbaan van de luchthaven van Hahn en kunnen we met een beetje geluk vliegtuigen direct voor onze neus zien landen. De route duikt vervolgens weg in een rustig en authentiek rivierdal met prachtige bossen. Na een korte beklimming komen we aan bij de eindbestemming Altlay.


Etappe 18
Altlay - Schauren - Blankenrath

Aantal kilometers: 16,9
Tijdsduur: ca. 5½ uur
Hoogteverschil: 552 meter stijgen, 517 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe begint spectaculair met een stuk door de Altlayer Schweiz in het Hitzelbachtal en het dal van de Altlayer Bach. De route leidt voor het grootste deel over smalle paadjes en rotsformaties met mooie uitzichten over het Hitzelbachdal en gaat vervolgens over in het dal van de Altlayer Bach. Bij de klim in de richting van Peterswald komen we langs een pelgrimskapel. Voor en na de oversteekplaats over de K51 kunnen we genieten van spectaculaire uitzichten rondom voordat de route leidt naar het ongerepte en romantische dal van de Peterswalder Bach. In de verlaten dalen liggen grillige leisteenformaties. De route loopt dan gestaag omhoog naar Schauren. We steken de B421 over en volgen de weg door landbouwgebieden met weidse uitzichten naar Blankenrath.


Etappe 19
Blankenrath - Mittelstrimmig - Mörsdorf

Aantal kilometers: 13,3
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 314 meter stijgen, 459 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Het eerste deel van de etappe loopt door een heuvelachtig en stil boslandschap waar we twee idyllische beekdalen oversteken. De weg loopt verder over een bergkam met akkers en prachtige uitzichten op de Eifel en Hunsrück.
Nadat we de L202 zijn overgestoken, gaan we verder over het wandelpad Layensteig Strimmiger Berg. Wanneer we de plaatsen Mittelstrimmig en Altstrimmig zijn gepasseerd, dalen we af naar het mooi geënsceneerde dal van de Bildbach dat overgaat in het dal van de Mörsdorfer Bach. Daar loopt de weg verder door een diep uitgesneden en stil dal, grotendeels langs de Mörsdorfer Bach. Via een toegangsweg is het dan nog 1,5 km omhoog naar de bestemming van deze etappe: Mörsdorf.

Wie tijdens Saar-Hunsrück-Steig de hangbrug Geierlay wil bezoeken, is er een alternatieve route voor deze etappe. Deze hangbrug is de op 1 na langste voetgangers hangbrug van Duitsland, is 360 meter lang en zweeft 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal tussen de plaatsen Sosberg en Mörsdorf.


Etappe 20
Mörsdorf - Bell - Kastellaun

Aantal kilometers: 14,7
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 435 meter stijgen, 290 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe wordt gekenmerkt door ongerepte en stille beekdalen, maar ook door een uitstapje naar de middeleeuwen en een paar rotsachtige passages die voor de nodige spanning zorgen. De etappe wordt dankzij een aantal beklimmingen en afdalingen als middelzwaar bestempeld, waardoor schoeisel met goede grip noodzakelijk is. Het eerste deel loopt
door de dalen van de Mörsdorfer Bach en de Mastershausener Bach. Het ongerepte dal betovert de wandelaar met mooie flora en heerlijke stilte. Wanneer we de monding van de Sosberger Bach hebben bereikt, lopen we verder op het wandelpad Masdascher Burgherrenweg en gaan we de uitdaging aan met het deels rotsachtige pad van de burchtberg.

Na een verdiende pauze in de originele schuilhut wandelen we over een plateau en keren we daarvandaan terug naar het idyllische beekdal. Daar doet de gerestaureerde ruïne Balduinseck ons in de middeleeuwen wanen. We passeren relicten van een oeroude molen en mysterieuze tunnels die wijzen op mijnbouw. Via het Dielaysteig beteugelen we het plateau bij Bell. We lopen door de plaats Bell en bergopwaarts naar de Hunsrückhöhenstraße. Hier verbindt een pad de route met het nieuwe Tier-Erlebnispark Bell. Nadat we de straat zijn overgestoken, passeren we in een gemengd loofbos met hoge bomen vergeten Keltische graven, voordat het uitzichtpunt Hohe Buch een prachtig uitzicht biedt op Kastellaun. Op een lichte helling dalen we af naar de burchtstad.Etappe 21
Kastellaun - Mannebach - Schmausemühle

Aantal kilometers: 17,7
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 311 meter stijgen, 520 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Deze etappe biedt een prachtige afwisseling van open landschap met mooie uitzichten en diepe ravijnen van de Frankweiler Bach en Baybach. Vanwege de uitdagende beklimmingen in de Baybachklamm wordt deze etappe als moeilijk beschouwd. Daarom zijn schoenen met goede grip en een gebrek aan hoogtevrees noodzakelijk. Bij ijs en sneeuw is de kloof niet begaanbaar. Het begint allemaal in het hart van Kastellaun. Door de aantrekkelijke oude stad gaat het bergopwaarts naar de burchtruïne met uitzicht over de stad. Het pad leidt ons vervolgens naar het meer van Kastellaun, waar een avontuurlijke speeltuin en bankjes u uitnodigen een pauze in te lasten om weer op adem te komen. We volgen korte tijd de Trimmbach en wandelen vervolgens door het open veld naar de Uhler Kopf waar weidse uitzichten op u liggen te wachten. We naderen het Deimerbachtal met een ontspannen gevoel. Hier passeren we de Junker-molen en kunnen we met volle teugen genieten van de prachtige afwisseling tussen idyllische dalweiden en mooie bossen. Eenmaal uit de bossen komen we aan bij Mannebach, waar het Erlebnisfeld buitengewone afwisseling biedt.

Aansluitend lopen we door het leuke plaatsje Mannebach waar het Hexenhaus een aangenaam rustpunt vormt. Over open velden met mooie uitzichten tot aan de Vulkaneifel bereiken we de Mannebacher Zwillingsbaum met een informatiebord dat de lezer vertelt dat hier twee scènes zijn opgenomen uit het filmepos Heimat van Edgar Reitz. Hierna lopen we rustig verder door velden en bossen, waar we worden getrakteerd op weidse uitzichten tijdens de tocht naar de gemeente Heyweiler. Aan de bosrand begint het meest spectaculaire deel van deze etappe. Op dit punt voegt de route zich samen met het wandelpad Baybachklamm dat door het ongerepte bos aan de rotswanden loopt. Vanaf het uitstekende rotspunt van de Barreterlei kunnen we het doel van de dag ver onder ons in de kloof zien liggen. De avontuurlijke flair laat daarna niet lang op zich wachten met de uitdagende afdaling in de richting van Baybach. De adrenaline zal hier flink gaan stromen dankzij de klimpartijen met gezekerde touwen. Midden in de ongerepte en romantische kloof bereiken we uiteindelijk de Schmausemühle, het doel van de etappe van vandaag.Etappe 22
Schmausemühle - Morshausen

Aantal kilometers: 10,2
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 322 meter stijgen, 222 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Neem de tijd voor deze etappe en draag schoeisel met zeer goede grip, want vandaag loopt de route over smalle paadjes door het ongerepte en zeer romantische, maar al even uitdagende Baybachtal, de ‘Canyon van de Hunsrück’. Ook de Endanstieg naar de eindbestemming van de etappe wordt gekenmerkt door grandioze natuur, maar vereist een goede conditie. Het begint allemaal bij de Schmausemühle. Vervolgens wandelen we gelijk op met het wandelpad Baybachklamm langs het water terwijl we onder de indruk raken van de torenhoge rotswanden. Al snel vergen de smalle paadjes en de met touw gezekerde klimpartijen onze volledige concentratie en komt hoogtevrees zeker niet van pas.

De avontuurlijke Baybachklamm leidt ons naar prachtige, ongerepte natuur boordevol water en rotsen. Een indrukwekkende grot in de leisteenrotsen getuigt van mijnbouw en niet ver daarna zijn eeuwenoude, met mos begroeide muren een voorbode van de beroemde burcht Waldeck, die zeker 1 km boven de weg op de wand oprijst. Even van de route afwijken, is hier zeker de moeite waard. Het pad blijft in het dal en volgt steeds zeer nauwgezet het kronkelende water. De wandelaar wordt getrakteerd op heerlijke stilte en het grootste wandelplezier. Vervolgens schuiven de wanden van het dal iets uit elkaar en na een molen bereiken we het wandelpad Murscher Eselsche. Dit is waar de route uitdagend wordt, aangezien hier de beklimming van de steile rotskam van Eselsche begint. Eenmaal boven worden we beloond met prachtige uitzichten over het Baybachtal. Na een rustige bospassage lopen we door open veld en wordt onze blik in de richting van de Moezel en Eifel getrokken voordat we Morshausen, het doel van deze etappe, bereiken.


Etappe 23
Morshausen - Oppenhausen

Aantal kilometers: 16,2
Tijdsduur: ca. 5½ uur
Hoogteverschil: 435 meter stijgen, 422 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Het eerste deel maakt indruk door de fenomenale panoramische uitzichten over de Eifel. Voordat we afdalen naar het Ehrbachtal, genieten we nog even van een mooi uitzicht over het dal en de daar bovenuit torenende middeleeuwse Ehrenburg. Eenmaal beneden lopen we door de kleine plaats Ehrenburgertal en nemen we een lang pad omhoog naar de bezienswaardige en volledig in middeleeuwse staat bewaarde Ehrenburg, die tegen entree kan worden bezocht. Over mooie paden lopen we het Ehrbachtal met talloze oude molens in. Niet lang na de Eckmühle begint de ongerepte en idyllische Ehrbachklamm. Dit is een van de mooiste delen van de Saar-Hunsrück-Steig.

De route gaat spectaculair verder lang de Ehrbach via smalle paadjes, stapstenen, watervallen, rotsformaties, bruggen en met touw beveiligde passages. Voordat we het Ehrbachtal verlaten, passeren we een voormalige, middeleeuwse leisteenmijn om vervolgens via een klein dwarsdal over kronkelende paadjes omhoog te lopen naar slot Schöneck. De beklimming tot aan het plateau bij Windhausen wordt beloond met meerdere mooie uitzichtpunten over het Ehrbachtal. Vanaf Windhausen loopt de route vlak door landbouwgebieden met vele uitzichten tot aan de bestemming van deze etappe: Oppenhausen.


Etappe 24
Oppenhausen - Udenhausen - Boppard

Aantal kilometers: 17,9
Tijdsduur: ca. 6½ uur
Hoogteverschil: 523 meter stijgen, 771 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Het eerste deel van de etappe loopt parallel met het wandelpad Hasenkammer. De plaats Herrschwiesen wordt omringd door landelijke idylle met landbouwgebieden, weiden en boomgaarden en een paar mooie uitzichten. Vervolgens doorkruisen we met lange stukken omhoog en omlaag het bosrijke dal van de Brodenbach. Aansluitend leidt de weg op een plateau door landbouwgebieden naar Udenhausen, waar we aan de rand van de gemeente de A61 oversteken. We beklimmen de Horstkopf voor grootse uitzichten over de Eifel en Hunsrück. Daarna gaat het verder door de afwisselende bossen in de richting van het Mittelrheintal. De laatste drie kilometer lopen parallel langs het pad Mittelrhein-Klettersteig.

Twee horecagelegenheden met een prachtig uitzicht op het werelderfgoed Oberes Mittelrheintal en de grote Rheinschleife liggen direct aan de weg. Vervolgens komt de prachtige afdaling naar Boppard. Het laatste deel kunnen we parallel lopend aan de stoeltjeslift afleggen. Boppard heeft talloze attracties en nodigt dan ook uit tot een overnachting. Op het treinstation van Boppard zijn er doorgaans goede trein- en busverbindingen voor de reis van of naar Boppard.


Etappe 25
Grimburgerhof - Stausee Kell

Aantal kilometers: 11,5
Tijdsduur: 3½ - 4 uur
Hoogteverschil: 343 meter stijgen, 257 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Vanaf Grimburgerhof gaat het omhoog naar de deels herbouwde middeleeuwse Grimburg. De klim naar de toren van het kasteel loont zich vanwege het sensationele uitzicht op de omgeving en het dal van Wadrill. Vervolgens wandelen we door het romantische, eenzame Wadrilldal met zijn prachtige weiden. Bij de Keller Steg met de reusachtige Biberburg gaat het verder richting Kell am See. We bereiken na het oversteken van de Hunsrück-Höhenstrasse de hoogvlakte met weidse uitzichten.

We stuiten op de Ruwer-Radweg. Wie Kell wil bezoeken, kan daar via een ander pad naarafbuigen. Het verdere verloop van de route gaat door eenzame bossen in het brongebied van de Ruwer. De etappe eindigt bij het stuwmeer in Kell met  zijn talrijke recreatiemogelijkheden.


Etappe 26
Stausee Kell - Bonerath - Riveris - Waldrach - Kasel/Mertesdorf

Aantal kilometers: 20,2
Tijdsduur: 5 - 5½ uur
Hoogteverschil: 471 meter stijgen, 788 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

We verlaten het meer bij Kell en gaan door een mooi beekdal gestaag omhoog in het Osburger Hochwald. Daar beleven we één van de hoogtepunten van de etappe. We gaan over steigers door het veen bij Rösterbruch met berken, veenmos en fluitekruid. Dan begint de lange afdaling naar het Ruwertal, dat ons eerst door diepe bossen van het Osburger Hochwald leidt. Na het oversteken van een weg naar Bonerath ervaren we de sensationele uitzichten op de Eifel. Daarna gaat het door een sfeervolle vallei naar de Riveristalsperre. Bij het mooie uitzicht op de dam nodigt een zeer grote bank uit om te pauzeren. Daarna verkennen we de rotsformatie "Langenstein" en bereiken we het Ruwertal, dat ons in Waldrach een bijzonder mooie passage direct aan de Ruwer biedt. De bestemming van deze etappe zijn de sfeervolle wijnplaatsen Kasel en Mertesdorf.


Etappe 27
Kasel - Filsch - Trimmelter Hof

Aantal kilometers: 15,3
Tijdsduur: ca. 3½ uur
Hoogteverschil: 381 meter stijgen, 390 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

We klimmen van het Ruwertal langs de Benninger Nach omhoog richting Trier naar een hoogte van 370 meter.

Vanaf daar kunnen we genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de Moezel-vallei. We naderen dan langzaam de stad aan de Moezel via verschillende paden.Bij het Trimmelter Hof, het eindpunt, kunnen we afdalen naar de bushaltes op lijnen 6, 16, 30, 33 en 87, die ons naar het stadscentrum en het centraal station brengen. Als men verder wil wandelen, bereikt men na nog eens 4,4 km het amfitheater via een pad en na 2,7 km bereikt men het centraal station door het historische centrum. Trier, de voormalige Romeinse keizerlijke residentie heeft geweldig indrukwekkende getuigenissen uit de Romeinse tijd. Bovendien zijn er met de kathedraal en de oude stad en andere attracties vele redenen om deel te nemen aan een culturele dag.


Terug naar de inhoud