Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Klauteren langs de wijnhellingen van de Rijn

Langs de Mosel bevinden zich vele wijngaarden, welke uitstekend gedijen op de hellingen die direct aan deze rivier liggen. Ook is dit een perfect gebied voor prachtige wandelingen en uitdagende tochtjes. Wij gaan klauteren langs Mosel.


Zeller Schwarze Katz

Over de Hunsrück rijden we richting Zell am Mosel. Er is hier een duidelijke overeenkomst met onze vorige bestemming langs de Rijn: wijn. Bekendste figuur uit Zell is de Zeller Schwarze Katz, die als kwaliteitszegel op iedere goede fles wijn uit Zell prijkt.

Ook deze regio is als wandelgebied goed ontsloten, bijvoorbeeld door de in 2013 geopende Moselsteig. Eén van deze etappes loopt hier in Zell parallel aan het Collis Steilpfad, welke wij samen met Willi Nickels gaan doen. Het Collis Steilpfad is in 2008 geopend en Nickels was destijds initiator hiervan. Vanaf het gemeentehuis lopen we door smalle straatjes omhoog en even verderop lopen we onder het poortje van het Steilpfad door. De route verloopt langs wijngaarden, die zijn afgescheiden door Trockenmauer. Nickels vertelt over de aanleg van de route: “We zijn hier zo’n 2 jaar mee bezig geweest. Het viel niet mee om door de dichte begroeiing te komen en de juiste wegvoering naar boven te vinden. Soms kwamen er prachtige eeuwenoude muurtjes of stenen trappen tevoorschijn.” In deze route zijn een drietal uitdagende klettersteigpassages gebouwd, die door gewone wandelaars ook door een korte omweg omgaan kunnen worden. Bij helder weer zou je hier een prachtig uitzicht hebben, deze ochtend is er vanwege de mist echter weinig van de omgeving te zien. Na een paar stukjes klauteren komen we al vrij vlot aan op het terras waar ook de 8 meter hoge Collis-Turm staat. Helaas is de mist nog niet opgetrokken en kijken we vanaf het uitzichtplatform neer op het wolkendek onder ons. We genieten van een glaasje Zeller Schwarze Katz witte wijn en vervolgen daarna onze route terug naar Zell. Deze verloopt uiteraard weer langs de wijnhellingen, waar Nickels vol passie over vertelt. Hoe kan het ook anders, voorheen was hij hier wijnboer.

Langzaam maar zeker lost de mist op en zien we onder ons de schepen over het water gaan. We zullen hier zeker nog een keer terugkomen om vanaf de Collis-Turm van de prachtige uitzichten over de Mosel en de omgeving van Zell te genieten.

Steilste wijnberg van Europa

Een 15-tal kilometer stroomafwaarts ligt Bremm. Dit dorp en de daarnaast gelegen Calmontberg liggen aan de buitenkant van een scherpe bocht in de Mosel. De Calmont is een 380 meter hoge helling die gebuikt wordt voor de wijnbouw. Het is de steilste wijnhelling van Europa met een hellingspercentage tot bijna 70 graden. Hier is in 2002 door de Deutsche Alpenverein een klettersteig aangelegd, voorzien van staalkabels, ladders en beugels.  Wij beginnen de route aan de kant van het dorpje Eller, zodat we de ladders omhoog kunnen lopen in plaats van naar beneden. Na een kort stukje langs de spoorbaan winnen we snel hoogte. In het begin moeten we letterlijk slalommen tussen de wijnranken door. Ook hier komen we de Trockenmauern weer tegen, die ervoor zorgen dat enigszins sprake is van terrassen. En we zien tandradbanen die het de wijnboer mogelijk maken om de oogsten naar beneden te transporteren.

De klettersteig verloopt in op en af op een hoogte van 200 tot 300 meter. Het is half oktober en de natuur toont ons een kleurrijk palet van verschillende kleuren groen, bruin, rood en geel. Vanwege het zonnige weer is het druk op de route en bij menige smalle passage moeten we wachten totdat de tegenliggers ons gepasseerd zijn. Hoewel de klettersteigpassages zeker niet lastig zijn, heeft de route duidelijk een alpine karakter. “Schwindelfreiheit” is hier zeker wel noodzakelijk. Na zo’n 2 uur daalt het pad langzaam af richting Bremm. Van hieruit bestaat de mogelijkheid om een mooie rondtour te maken via de Calmont-Höhenweg. Vanaf het Gipfelkreuz gaat deze route via het Römer Höhenheiligtum en het uitzichtspunt Vierseenblick terug naar Eller.

Terug naar de inhoud