Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Paradijspad

Provincie: Gelderland
Plaats: Barneveld
Aantal kilometers: 10
Tijdsduur: ca. 2½ uur

Wandelen door het agrarische gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken in het prachtige buitengebied van Barneveld. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer.

Deze route is vernoemd naar "Het Paradijs". Dit is een natuurgebied waar wandelaars uit Barneveld genoten van weldadige rust en de prachtige natuur. Zij waanden zich in een paradijs, vandaar dat het gebied deze bijnaam heeft gekregen en nog steeds heeft behouden. In de loop der jaren is het gebied veranderd, maar nog steeds een Paradijs!


U kunt hier reeën, hazen en eekhoorntjes tegenkomen, in het voorjaar bloeien massaal Bosanemonen, enkele bospercelen zijn gekoloniseerd door Adelaarsvarens en in een enkele diepe greppel prijkt nog Dubbelloof. Dit is een kleine varensoort die inmiddels op de Rode Lijst staat: een lijst met plantensoorten die in Nederland met uitsterven bedreigd worden en/of beschermd worden. Ook kunt u bomen tegenkomen die behangen zijn met hop. De hopbellen (vrouwelijke bloeiwijze van hop) zijn samen met gerst de belangrijkste ingrediënten voor het brouwen van bier. In het Paradijs en landgoed Klein Bylaer komen meer dan 200 plantensoorten voor!

Startpunt van deze route is Landwinkel / Kaasboerderij Vanelly, Achterveldseweg 15 in Barneveld. De route heeft een blauwe markering in de vorm van een klomp. Hoewel je grote delen van deze route twee keer loopt, vonden wij dit zeker niet storend. Op sommige punten fraaie uitzichten, mooie natuur en wat een rust in dit buitengebied!Meer informatie over deze routes:
https:
//klompenpaden.nl/klompenpad/paradijspad/


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud