Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes Nederland > Noord-Brabant

Van Gogh wandelroute

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Nuenen
Aantal kilometers: 10
Tijdsduur: ca. 2½ uur


Deze afwisselende wandelroute (10 km) in de voetsporen van Vincent van Gogh neemt je mee door de prachtige natuur en langs het erfgoed van Nuenen. Vincent van Gogh woonde en werkte hier van december 1883 tot november 1885. Hij heeft bijna een kwart van zijn totale oeuvre in Nuenen gemaakt en schilderde er zijn eerste meesterwerk: 'de Aardappeleters'.

Nuenen en omgeving kun je zien als een openluchtmuseum. Nergens anders bevinden zich zoveel gebouwen, beelden en landschappen die een directe relatie hebben met Van Gogh. Wil je (nog) meer leren over de Brabantse periode van Vincent? Breng dan een bezoekje aan museum Vincentre, het startpunt van deze route!

Het Nuenens Broek
Deze wandelroute leidt je vanuit het centrum van Nuenen naar natuurgebied Het Nuenens Broek, dat in een meer natuurlijke staat wordt teruggebracht. Een mooi voorbeeld van hoe Brabants Landschap zich inzet voor behoud van het landschap van Vincent van Gogh. Verderop in deze wandeling passeer je oude buurtschappen en het kerkdorp Gerwen, waar Vincent de Sint-Clemenskerk tekende.  Dichter bij Vincent kun je niet komen!

Wandelen via knooppunten

Deze Van Gogh wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. Je herkent de route aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, die je aantreft op ieder knooppuntpaaltje. Volg de wandelknooppunten: 04 - 36 - 48 - 49 - 45 - 89 - 78 - 51 - 52 - 53 - 59 - 36 - 04. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het wandelknooppuntensysteem.


Het startpunt volgens de route is eigenlijk op de kruising Berg / Beekstraat. Wij zijn echter gestart in het Park van Nuenen, waar je o.a. een bronzen beeld van de Aardappeleters en een standbeeld van Vincent van Gogh aantreft.


Download hier het GPX-bestand

Terug naar de inhoud