Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage tocht Schoorl


Provincie: Noord-Holland
Plaats: Schoorl
Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 4 uur


Bij Schoorl vind je de breedste duinrand van Nederland. Het is een prachtig gebied om mooie wandelingen te maken. Er zijn door Staatsbosbeheer dan ook vele routes uitgezet, welke steeds goed gemarkeerd zijn middels gekleurde pijlen. Start van deze routes is steeds het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Ook deze Trage tocht Schoorl start bij het Buitencentrum. Tijdens de wandeling zal je veel verschillende gekleurde pijlen tegenkomen.

De route begint uiteraard met de welbekende trappen, welke je leiden naar de hoogste duintop van Nederland (55,4 meter). Tijdens deze wandeling (welke wij met de klok mee liepen) ga je door het bos, over heidevelden en door het mulle duinzand. Wellicht tref je nog wat Schotse Hooglanders op je pad, die hier het gebied begrazen. Je loopt langs het Vogelmeer, beklimt de Zwarte Blink, waar je vanaf 31 meter hoogte een mooi uitzicht rondom hebt, en wandel je uiteraard ook een stukje over het Noordzeestrand. Aan het strand, mooi halverwege de route, kom je ook langs het strandpaviljoen Paal 29. Een mooie gelegenheid om even te pauzeren. Door het mulle zand, de Baaknol en het bos gaat het weer richting Schoorl. Op het laatste stuk moeten er nog wat hoogtemeters overwonnen worden, welke beloond worden met een aantal mooie uitzichtpunten over het vlakke binnenland. Helaas was de speciale uitkijktoren wegens veiligheidsredenen niet toegankelijk.

Wij liepen de Trage tocht in de tweede helft van september, waarbij het eerste deel van de route (o.a. de iconische trappen en de hoogste duintop) was afgesloten wegens boswerkzaamheden. Dit wordt ook aangegeven op de site van Staatsbosbeheer.


Startpunt:
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongsweg 1
1871 HA Schoorl
(navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar de Oorsprongsweg)
Terug naar de inhoud