Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Jufferpad

Provincie: Utrecht
Plaats: Renswoude
Aantal kilometers: 16
Tijdsduur: ca. 3½ uur


Wandelen over de Grebbelinie en landgoederen, door een afwisselend landschap langs forten en kastelen en langs beken in het buitengebied van Renswoude en Veenendaal.


Historische juffers en weidebeekjuffers
Op dit klompenpad kom je verschillende soorten juffers tegen, van historische juffers tot weidebeekjuffers. Zoals uit de 16e eeuw een Vrouwe van Renswoude, Margaretha van Culemborg. De voorganger van Kasteel Renswoude, de Borgwal, was eind 16e eeuw in een vervallen staat. Maar rond 1600 werd een adelijk huis gebouwd op Emminkhuizen. Daar zal Margaretha vast veel hebben rondgewandeld, want de Juffersdijk, de Juffersluis en de Juffrouwwijk zijn een verwijzing naar haar. Maria Duyst van Voorhout was in een 18e eeuw een sociaal bewogen Vrijvrouwe van Renswoude. Zij liet het Grand Canal graven waarmee zij tientallen werklozen aan een inkomen hielp.

Van mei tot september is de kans groot dat je weidebeekjuffers langs en boven de Lunterse beek ziet fladderen. Weidebeekjuffers houden van zuurstofrijk water en van natuurlijk meanderende beekjes. Deze relatief grote juffer met brede vleugels en prachtige kleuren zie je niet snel over het hoofd.


Startpunt:
Fort aan de Buursteeg
Buursteeg 2
3927 EJ Renswoude


Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/jufferpad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud