Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes Nederland > Noord-Brabant

De Malpie

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Borkel / Valkenswaard
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 3,5 uur


Natuurgebied De Malpie
Natuurgebied De Malpie bestaat uit heide met prachtige vennen, stuifzanden, rivier de Dommel en uitgestrekt bosgebied. Het open heidegebied met kenmerkende moerassen wisselt zich af met droge en vochtige graslanden. Dat trekt vele soorten libellen en vlinders aan.

Het gebied bestaat uit twee gedeelten: De Malpiebeemden en De Malpiebossen. De Malpiebeemden is ongeveer 217 hectare groot. Het ligt tussen Valkenswaard, Borkel en Schaft. De Malpiebossen is een aansluitend gebied van ongeveer 400 hectare, waarvan ongeveer 120 hectare uit heide en vennen bestaat. Tussen grofweg half augustus en half september kleurt de heide paars en geniet je van een sprookjesachtig paars heideveld.

Het voormalig productiebos, gebruikt voor de mijnbouw, verandert langzaamaan steeds meer in een natuurlijker loofbos. Het effect daarvan is al merkbaar. Wandel door het bos en je komt allerlei vogels tegen die zich hier niet zo lang geleden nog niet op hun plek voelden. Je hoort en ziet er verschillende spechtensoorten, zoals de groene en grote bonte specht. Ook vind je er een vleermuizenkelder waar de grootoor en de franjestaart zitten.

Toegangspoort De Malpie
Toegangspoort De Malpie ligt in Valkenswaard en is een belangrijke uitvalsbasis voor jouw bezoek aan De Malpie, hét startpunt voor jouw fiets-, wandel-, ruiter- en MTB-tochten. Je kunt hier gemakkelijk de auto parkeren en hebt vrij toegang tot de wandel- en fietspaden. Daarnaast is er horeca en voldoende ruimte om even tot rust te komen. Stop vooral even bij De Venbergse Molen. Deze authentieke watermolen is tussen 850 en 900 jaar na Chr. gebouwd en de ideale rustplek.Startpunt:

De Venbergse Molen

Molenstraat 211
5556 TA Valkenswaard

Eventueel kun je ook vanuit Borkel starten en deze route tijdens een weekend combineren met de Plateaux - Hageven route.
Overnachten kan in Borkel in B&B De Oude Melkfabriek


Voor deze wandelroute volg je de volgende knooppunten:

84 - 63 - 66 - 07 - 67 - 05 - 90 - 69 - 59 - 98 - 05 - 94 - 95 - 96 - 97 - 91 - 68 - 08 - 63 - 84


Download hier het GPX-bestand


Terug naar de inhoud