Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

Lieserpfad

Deelstaat: Rheinland-Pfalz
Startpunt: Boxberg
Eindpunt: Lieser
Aantal kilometers: 74
Aantal etappes: 4

In 4 etappes volgen wandelaars de loop van de Lieser en beleven een ongetemd natuurlandschap. De dagelijkse sleur wordt een bijkomstigheid terwijl je in de vulkanische omgeving dichter bij de oorsprong komt.

Het Lieserpad is een route met karakter: het is een bospad, maar ook een pad met rotsen en door velden, het is mysterieus, wild, romantisch, het is bevrijdend en een openbaring, het kalmeert en aardt. Met het zachtjes kabbelen van de Lieser in het oor volgt de wandelaar de rivier van zijn bron in Boxberg tot aan de monding in de Moezel bij het gelijknamige plaatsje Lieser. Afwisselend loopt het traject over veldwegen en houten bruggen, door het dal en weer omhoog naar prachtige uitzichtpunten met onvergetelijke vergezichten.

Wie zich één wil voelen met de natuur, is op dit 74 kilometer lange wandelpad aan het juiste adres. Op sommige plekken is de kracht waarmee de rivier zich een weg heeft gebaand door het vulkaanlandschap, duidelijk voelbaar. picknickplekken langs de weg en aan de oevers bieden de nodige mogelijkheden om de verbondenheid met de natuur en het kristalheldere water duidelijk te voelen.

Elk van de 4 etappes heeft zijn eigen bijzonderheden. Je kunt de kastelen van Manderscheid ontdekken en rotsen met uitzichtpunten bewonderen. Je kunt genieten van de vredige rust aan het Gemünder Maar en bij koolzuurhoudende bronnen de vulkanische oorsprong van de Eifel proeven. Op de lastigere passages komen sportieve wandelaars volledig aan hun trekken. Mensen die rust zoeken kunnen in ydille van het het Lieserdal bijkomen van de dagelijkse stress en de heilzame werking van de natuur ervaren. Er is nauwelijks een andere wandelroute die een vergelijkbare natuurbelevenis met zulke veelzijdige landschappen biedt. Het is niet voor niets dat de Duitse auteur Manuel Andrack het Lieserpad in een van zijn boeken "het mooiste wandelpad ter wereld" heeft genoemd.

Handige links:

Etappe 1
Boxberg - Daun

Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: 3½ - 4½ uur
Hoogteverschil: 210 meter
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Bij de bron in de buurt van Boxberg begint het Lieserpfad. Het gaat verder door de Struth met een fraai uitzicht op de legendarische kerk van Hilgerath. Misschien even pauzeren bij een van de twee driezen in Neichen of Rengen? Het licht zure water is verfrissend en biedt de vermoeide wandelaar verkoeling. Verlokkelijk is ook de bank onder het natuurmonument, een oude eik tussen Neichen en Nerdlen.

Etappe 2
Daun - Manderscheid

Aantal kilometers: 18
Tijdsduur: 4 - 5 uur
Hoogteverschil: 220 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Meteen aan het begin staat je een van de hoogtepunten van het pad te wachten: het Gemündener Maar ligt er stil en beschouwelijk bij, omringd door hoge bomen. Rustig en eenzaam gaat de tocht verder, want dit gedeelte loopt in het dal van de Lieser door groene weiden en later door lichte eikenbebossing. Het slot van deze etappe vormt nog zo'n hoogtepunt: het rotspad boven de rivier en de kastelen van Manderscheid.

Etappe 3
Manderscheid - Wittlich

Aantal kilometers: 23
Tijdsduur: 6 - 7 uur
Hoogteverschil: 227 meter
Moeilijkheidsgraad: zwaar

De langste etappe start met indrukwekkende uitzichten op de boven- en benedenburcht, waar de Liesel tussendoor kronkelt. De route loopt over bruggetjes en paadjes langs de steile leisteenrotsen. Telkens weer nodigen verzorgde hutten uit om te pauzeren. Dan gaat het bergaf naar de rivier en langs molens. Aan het einde straalt het schilderachtige marktplein van Wittlich.

Etappe 4
Wittlich - Lieser

Aantal kilometers: 18
Tijdsduur: 3½ - 4½ uur
Hoogteverschil: 155 meter
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

De laatste etappe neemt de wandelaar mee door de kom van de Wittlicher Senke, langs zandsteenrotsen en de Romeinse villa die je graag even mag bezoeken. Door de Plattener Schweiz en langs de kloostermolen Siebenborn, waar je terecht kunt voor wat te eten en drinken, loopt het pad nu naar het wijnplaatsje Lieser.

Terug naar de inhoud