Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > België

Le Hérou & Wilde Ourthe

Aantal kilometers: ca. 12  km

Hoogtemeters: ca. 300 meter stijgen en dalen
Tijdsduur: 4-5 uur


Startpunt:

Hotel Belvédère

Rue de Hérou 61

6660 Houffalize


Download hier het GPX bestand


De naam zegt het al: Belvédère. Maar het hotel is al jaren gesloten en verkeert in vervallen toestand. Hotel Belvédère ontleende zijn naam aan de karakteristieke toren. Vanaf de 35 meter hoge toren had je een prachtig uitzicht over maar liefst 6 bochten van de Ourthe, die ten zuiden en westen door het dal slingert. Het hotel met zijn toren is tegenwoordig niet meer toegankelijk, maar vormt wel het startpunt van een heerlijke wandeling hoog boven en vlak langs de Ourthe.

Op slechts enkele minuten lopen vanaf de parkeerplaats bevindt zich de steile rotswand van Le Hérou. Omdat het zo eenvoudig te bereiken is, kan het hier redelijk druk zijn. Op deze zondagochtend begin oktober valt dat gelukkig reuze mee. Le Hérou is eigenlijk een smal en langwerpig schiereiland, dat omsloten wordt door de Ourthe. Op het midden van dit schiereiland loopt een ruim 1000 meter lange rotspartij, die aan de westkant tientallen meters loodrecht naar beneden valt. Het is heerlijk klauteren over de rotsen en aan de rand ervan heb je een heerlijk uitzicht over de beboste heuvels en het water dat beneden door het dal stroomt. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!

Halverwege de rotspartij is het mogelijk om langs de steile rotswand af te dalen naar de Ourthe. Je krijgt hier hulp van een stalen ketting en onderin een touw, waaraan je houvast hebt. Goed schoeisel met grip is hier een vereiste, zeker als de rotsen nat zijn. Beneden aangekomen bij de rivier is er een heerlijke rust, slechts het geluid van het water komt ons nog ter ore. Het pad volgt de meanderende rivier, soms moet er over een boomstronk of rots geklauterd worden. In de eerste bocht moet er nog over een rotsplaat vlak boven het water geklauterd worden. Een touw biedt hier weer een helpende hand. Bij hoog water zal het niet meevallen om de voetjes hier droog te houden. Op een aantal plekken liggen grote keien in het water, wat de rivier een wilder karakter geeft. Het zijn ook prachtige plekjes om even neer te strijken voor een pauze.

Na een kleine twee uurtjes langs het water te hebben gelopen, gaat de route steil omhoog door het bos. Hier vind je nog restanten van 2 oude Keltische nederzettingen, die dateren uit de 8e tot 6e eeuw v. Chr.. Het pad gaat vervolgens door het bos langs de rand van de heuvel, waarbij je nog een paar fraaie uitzichtpunten aantreft. Heel in de verte steekt een torentje tussen de beboste hellingen uit: de uitkijktoren van Hotel Belvédère. Het is dan ook nog een flinke wandeling om hier naartoe terug te keren, zeker ook nog vanwege de vele steile stukjes die we moeten dalen en stijgen onderweg. Het mag de pret echter niet drukken, we hebben kennis mogen maken met een prachtig stukje natuur in de Belgische Ardennen!


Wandelen in deze regio:
   
Wandelgids Ardennen               Wanderführer Ardennen
Terug naar de inhoud