Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Eldensche Veldpad

Provincie: Gelderland
Plaats: Elden
Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 3½ uur

Wandelen langs de Nederrijn, door het mooie buitengebied van Elden, een oud dorp in de gemeente Arnhem.

Velden van Elden
Elden ligt nu onder de rook van het Gelredome en tussen de uitbreidingen van Arnhem. Het was een ydillisch dorp met molen, kerk, herbergen en eromheen boomgaarden en velden. De oude dorpskern en veel elementen zijn gelukkig bewaard gebleven. Het is onduidelijk waar de naam Elden vandaan komt maar voor het eerst wordt deze als Elti genoemd in 855.

Altijd en overal is in dit gebied de invloed van de rivier te zien. Dijkdoorbraken lieten kolken achter. Buiten de bandijk ligt Meinerswijk met haar dynamische uiterwaardennatuur. Hier stond in de Romeinse tijd een kazerne en vanaf de middeleeuwen Huis Meinderswijk.


Trekvaart
Dwars door het landschap van het Klompenpad liep de Grift. Ooit een trekvaart die op initiatief van Nijmegen werd aangelegd als verbinding met Arnhem. Tussen 1611 en 1743 trokken mannen en paarden de trekschuiten op en neer tussen Lent en de Praets, via Elst en Elden. Uiteindelijk werd de exploitatie van de trekvaart gestaakt door gebrek aan rendement en verzanding. Daarna werd het tracé gebruikt voor de aanleg van de Rijksweg, langs de hoofdweg tussen Arnhem en Nijmegen, waar ook stoomtrams en omnibussen overheen denderden. Langs de aanlooproute zijn nog de landhuizen, herbergen, scholen, kerken en boerderijen te zien die aan de Grift werden gebouwd.Meer informatie over deze route:


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud