Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Vredelantsepad

Provincie: Utrecht
Plaats: Vreeland
Aantal kilometers: 11
Tijdsduur: ca. 2½ uur

Ontdek het mooie buitengebied van Vreeland. Wandelen over boerenland, langs verdwenen buitenplaatsen en de Vecht. Het eerste deel van de route loop door de prachtige authentieke kern van Vreeland met tal van monumentale gebouwen.

Vreeland is ontstaan rondom kasteel Vredelant, dat door de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden in 1265 werd gesticht. Dat kasteel lag op de grens tussen het graafschap Holland en bisdom Utrecht en was bedoeld om de streek te verdedigen. Door dit kasteel te bouwen, kon de bisschop de vrede bewaren. Rondom het kasteel en de Sint Nicolaaskerk ontstond een nederzetting. Dit dorp kreeg stadsrechten van de bisschop van Utrecht om de status van het kasteel en omgeving te verhogen. Maar het is nooit uitgegroeid tot grote stad en na de sloop van het kasteel begin zestiende eeuw werden de stadsrechten weer ontnomen. Nu heeft het dorp “slechts” 2.000 inwoners.
Het kasteel en dorp Vreeland werden gesticht in een bocht van de Vecht. In de vijftiende eeuw is die bocht afgesneden en ontstond de huidige Vechtloop. Door die “verlegging” van de Vecht verhuisde het dorp ineens van de westelijke naar de oostelijke oever. Aan de huidige oostzijde is dan ook het oude “centrum” van het dorp gelegen. Door de nieuwbouw tussen 1950 en 1960 (en later in 1990) is het zwaartepunt van het dorp aan de andere oever komen te liggen. Het oostelijk deel maakt nog maar een klein deel uit van het huidige dorp.

       
Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/vredelantsepad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud