Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Nederwoudsepad

Provincie: Utrecht
Plaats: Renswoude
Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 3 uur

Wandelen door weilanden, landgoederen en langs de Grebbelinie in het mooie buitengebied van Lunteren.


Het Woud
Dit klompenpad heeft haar naam te danken aan de buurtschap Nederwoud. Nederwoud maakte deel uit van Het Woud. Een ander deel van Het Woud ligt een paar kilometer naar het noorden en heeft de naam Overwoud. De eerste vermeldingen van deze buurtschappen dateren uit 1534. Het Woud was in de vroege middeleeuwen een uitgestrekt bosgebied tussen Woudenberg, Leusden en Lunteren. Ook Renswoude heeft haar naam aan dit woud te danken.

Het gebied ten oosten van Nederwoud werd omstreeks 1600 steeds verder ontgonnen: het moerassige veengebied waar turf werd gestoken, werd opgedeeld in smalle lange kavels. Deze kavels werden begrensd door sloten zodat het overtollige water kon weglopen. Dit typische landschap met rechte percelen werd een slangenlandschap genoemd. Dit in tegenstelling tot het hoevenlandschap waarbij percelen meer de natuurlijke accenten zoals beken en dekzandruggen in het landschap volgen.

De route begint en eindigt bij camping De Grebbelinie. De route loopt via een oud verdedigingswerk Fort Daatselaar en een nieuw landgoed De Roodselaar door het buitengebied van Lunteren. De afwisseling van kleinschalig landschap met grote kavels van moderne agrarische bedrijven typeren de route.


Startpunt:

Camping De Grebbelinie

Ubbeschoterweg 12

3927 CJ Renswoude


Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/nederwoudsepad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud