Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Stoetwegenpad

Provincie: Utrecht
Plaats: Driebergen-Zeist
Aantal kilometers: 11
Tijdsduur: ca. 2,5 uur

Het Stoetwegenpad voert je door het prachtige buitengebied van Driebergen, Zeist en Bunnik. Door een oud agrarisch gebied, prachtig aangelegde parkbossen, over historische landgoederen en het jaagpad van de Kromme Rijn.


Vroeger was het gebied waar je doorheen wandelt een drassig gebied. De Kromme Rijn was ooit de hoofdloop van de Rijn en is voor de vorming van dit gebied heel belangrijk geweest. Doordat de rivier zich steeds verlegde ontstonden stroomruggen, verhogingen in het landschap en lage kommen. Toen de Kromme Rijn in 1122 werd afgedamd bij Wijk bij Duurstede bleef er van de breed uitwaaierende rivier een smal stroompje over. Vanaf die tijd kon het land ook hier geschikt gemaakt worden voor agrarisch gebruik.

Eén van de ontgonnen gebieden in deze streek kreeg de naam Stoetwegen. Later kwam er ook een gerecht, een voorloper van de huidige gemeente, dat Stoetwegen werd genoemd. In dit agrarische gebied stonden enkele grote boerderijen zoals Stoetwegen, De Bunsing en Zomerdijk.


Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/stoetwegenpad

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud