Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage tocht Austerlitz

Provincie: Utrecht
Plaats: Austerlitz
Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 3 uur


Fraaie boswandeling over de Utrechtse Heuvelrug. Alleen bij het startpunt het Beauforthuis zijn enkele meters geasfalteerd, verder loop ja alleen maar over onverharde paden. Boswachterij Austerlitz is een gemengd natuurgebied met bos, kleine heideveldjes, oude beukenlanen en herinneringen aan de Franse tijd.

Put van Wallenberg
Bij één van de kruispunten in het bos, stond vroeger de hofstede Wallenberg op het gelijknamige landgoed. Deze was gebouwd in 1797 door de gevluchte hugenoot Jean Marie D’Amblé. De naam van de hofstede was een samentrekking van het nabij gelegen Soesterberg en de door hem opgeworpen aarden wallen rondom deze hofstede. De onvruchtbare heide bij de hofstede werd afgegraven om er landbouwgrond van te maken, met aarden wallen eromheen tegen de zandverstuivingen. Vruchtbaar werd de grond echter nooit. Ook werd er een 14 meter diepe put gegraven, welke samen met de aarden wallen nog de enige overblijfselen van dit landgoed zijn.

Pyramide van Austerlitz
Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze wandeling is de Pyramide van Austerlitz, welke is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam “Pyramide van Austerlitz” naar de veldslag in het huidige Tsjechië. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.
Voor de beklimming van de pyramide moet er een toegangsprijs betaald worden (2023: € 3,50 voor volwassenen, voor kinderen t/m 12 jaar geldt gereduceerd tarief)


Startpunt:
Beauforthuis
Woudenbergseweg 70
3711 AB Austerlitz


Terug naar de inhoud