Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Wandelen door het groene westen

Provincie: Utrecht
Plaats: Baarn
Aantal kilometers: 9
Tijdsduur: ca. 2 uur


Vanuit Baarn maak je een gevarieerde rondwandeling door uitgestrekte bossen en prachtige landgoederen. In de 18e eeuw werd het Baarnse Bos volgens de Franse barokstijl voorzien van statige lanen en symmetrische vormen. Toen honderd jaar later de Engelse landschapsstijl in zwang raakte, werd het landgoed omgetoverd in een romantische buitenplaats met slingerende paden. Ook het nabijgelegen Landgoed Groeneveld moest met hoge bomen, bruggetjes en kronkelende beken een natuurlijke indruk maken. Tijdens deze wandeling ontdek je dat veel van deze romantische paden nog steeds bestaan.

Station Baarn
Baarn dankt zijn station uit 1874 aan prins Hendrik van Oranje. Hij stelde zijn grond beschikbaar voor de aanleg van de spoorlijn Amsterdam - Amersfoort, op voorwaarde dat Baarn een station zou krijgen. Dankzij deze spoorlijn groeide het agrarische Baarn uit tot een aantrekkelijk villadorp; veel forensen vestigden zich in Baarn en reisden per trein naar Amsterdam. In diezelfde tijd lieten gefortuneerde Amsterdammers hun zomerverblijf bouwen in deze gewilde omgeving.

Eethuys-Café De Generaal
Vroeger had Baarn twee stations. De Generaal is gevestigd in het zogeheten buurtstation, gelegen aan de lijn naar Utrecht. In 1938 werd dit station gesloten, nu is het een horecagelegenheid. Beide stationsgebouwen staan vanwege hun historische kenmerken op de monumentenlijst.

Kasteel Groeneveld
De geschiedenis van dit kasteel is onlosmakelijk verbonden met de 18e-eeuwse koopman Pieter Hasselaer, die het kasteel liet bouwen tot zijn huidige vorm. Momenteel is het Nationale Centrum voor Bos, Natuur en Landschap in het kasteel gevestigd. Het gelijknamige park werd rond 1700 aangelegd in de Franse landschapsstijl met rechte lijnen en symmetrische vormen. In de 19e eeuw werd het park omgevormd in de Engelse landschapsstijl.

De Engelse landschapsstijl
In een Engels landschapspark is de natuur gecreëerd naar het ideaalbeeld van de mens uit de 19e eeuw: bomen met grote kruinen, gladgeschoren gazons en strakke waterpartijen. Het onderhouden van zo’n getemde natuur kost veel tijd en inzet: bomen moeten worden gesnoeid, gazons gemaaid en oeverbeplanting gekortwiekt. Slingerende paden moeten onkruidvrij blijven, anders gaat het spel van de gebogen lijnen verloren. Een park in Engelse landschapsstijl straalt continuïteit, spanning en rust uit. De beek geeft continuïteit, de spanning wordt bepaald door gebogen vormen en vloeiende lijnen. De open weilanden en waterpartijen vormen een rustpunt. Al deze elementen zijn terug te vinden in Landgoed Groeneveld, een typisch voorbeeld van een buitenplaats in Engelse landschapsstijl.


Vertrekpunt:
Met openbaar vervoer: station Baarn
Met de auto: parkeren bij Eethuys-Café De Generaal, Lt. Generaal van Heutszlaan 5, Baarn


Terug naar de inhoud