Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

N70 Natuurroute

Provincie: Gelderland
Plaats: Rijk van Nijmegen
Aantal kilometers: 16
Tijdsduur: ca. 4 uur


1970 was het Jaar van de Natuurbescherming en als een eerbetoon daaraan is de Natuurroute N70 in het prachtige Rijk van Nijmegen uitgezet. Volgens velen is dit één van de mooiste wandelroutes van Nederland. De route van 16 kilometer loopt door de bossen van de gemeente Berg en Dal, en die maakt zijn naam meer dan waar.

Er zijn een zevental opstappunten voor de N70. Wij vertrekken vanuit hotel Val Monte en duiken al snel het bos in. Daar dalen we meteen steil af om vervolgens weer omhoog te gaan. Dit is precies wat ons te wachten staat: veel hoogtemeters en vrijwel nergens vlak. De N70 Natuurroute verloopt over de stuwwal gelegen tussen Berg en Dal en Beek. Deze stuwwal is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen gletsjers vanuit Scandinavië tot halverwege ons land wisten door te dringen. De gletsjertongen duwden met hun immense gewicht en kracht de bevroren bodem tientallen tot soms wel honderd meter omhoog, waardoor deze glooiingen in het landschap ontstonden. Het hoogste punt op de N70 wordt op 75,9 meter bereikt op de Duivelsberg. Daarnaast worden nog 7 andere bergen “beklommen, met fraaie namen als de Sterrenberg, Stollenberg en Boterberg.

Naast bergen zijn er natuurlijk ook de dalen, die qua namen niet onderdoen. Wat te denken van het Hengstdal, Keteldal of Filisofendal! Bij het Keteldal stuit je op een historische wegwijzer, die laat zien dat hier vroeger de grens tussen Nederland en Duitsland lag. Op deze wegwijzer staat ook de oproep “Laat vriendschap heelen, wat grenzen deelen”. Sinds 1949 ligt de grens met Duitsland 2 kilometer verderop. In het Kastanjedal weet je wat je kunt aantreffen. Hier vind je reusachtige kastanjes, die een erfenis zijn van de Romeinen die hier vroeger gelegerd waren. Zij plantten hier kastanjebomen als voedselvoorziening en nu zie je deze bomen hier nog steeds. Zoek hier ook even de Kabouterboom op. Deze kastanjeboom staat er als sinds 1540 en is met een omtrek van 8,5 meter de dikste boom van Nederland!

Op diverse steilere stukken in het bos zijn traptreden aangelegd, in totaal zo’n 500 stuks. Hier en daar kom je idyllische beekjes tegen. Mooie doorkijkjes heb je over het Wijlermeer of vanaf de Wolfsheuvel op Persingen, het kleinste dorp van Nederland. Op de achtergrond zou de Ooijpolder dan een prachtig decor moeten zijn, maar op deze bewolkte dag zit er dat niet in voor ons. Dan de Duivelsberg, het hoogste punt van deze wandeling. Vroeger, toen dit nog Duits grondgebied was en de naam Teufelsberg droeg, stond hier de middeleeuwse burcht Mergelp. Op het iets lager gelegen punt aan de rand van het bos, waar ooit de voorburcht heeft gestaan, heb je één van de prachtigste uitzichtpunten. Je kijkt hier kilometers ver weg, tot aan de Veluwezoom en Arnhem en tot Hoch-Elten en Montferland in Duitsland.

In Beek staan waarschuwingsborden langs de weg voor fietsers voor on-Nederlandse stijgingspercentages van 10%. In de bossen worden we af en toe voorbij gesneld door trailrunners, die in dit terrein hun lol op kunnen. Wandelaars zijn er velen, zelfs op deze bewolkte dag eind november. De natuur is hier prachtig en de afwisseling is enorm. Na een kleine 400 hoogtemeters laten we de N70 achter ons. We zullen deze route zeker nog een keer wandelen in een ander jaargetijde!


Tip: een folder van de N70 is te downloaden op de site van Staatsbosbeheer:
https://www.staatsbosbeheer.nl/-/media/rijk-van-nijmegen/wandelroute-n70-rijk-van-nijmegen.pdf

Terug naar de inhoud