Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Oudewater - Hekendorp

Wandelen van dorp naar dorp

Provincie: Utrecht
Plaats: Abcoude
Aantal kilometers: 12
Tijdsduur: ca. 3 uur


Deze ANWB wandeling is een groene route die de twee historische plaatsen Hekendorp en Oudewater met elkaar verbindt. Heen wandelt u over de oude Tiendweg. Trek goede wandelschoenen aan, want u komt door hoog gras, over bruggetjes en u moet soms langs een hekje glippen. Alle drukte, gemotoriseerd verkeer en zelfs fietsers zijn ver weg. Eenmaal in Oudewater staat u in de provincie Utrecht. De terugweg voert over een jaagpad langs de Hollandse IJssel. Wanneer u hier in het najaar wandelt, zult u de bomen vol appels en peren zien hangen.

Jaagpad
Het graspad dat pal langs de Oude IJssel loopt, is een oud jaagpad. Vroeger werden hierlangs de trekschuiten voortbewogen van dorp naar dorp. Meestal werd er een paard gebruikt om het schip voort te trekken, maar soms moest ook het jagertje – de jongen die het paard mende – of de schipper zelf ‘in de touwen’. Dit laatste gebeurde vooral bij vrachtschepen. Langs de kant van het rivier of kanaal mochten geen bomen of andere obstakels staan, waar het touw achter kon blijven haken. En om te voorkomen dat het schip in een bocht op de oever zou lopen, waren er speciale rolpalen aangelegd waarlangs het touw werd geleid. Deze palen zijn bijna overal verdwenen.

Heksenwaag
Werd je vroeger beschuldigd van toverij, dan kon je in de Heksenwaag van Oudewater het felbegeerde ‘Certificaet van Weginghe in der stede Wage tot Oudewater’ bemachtigen. Daar gingen een aanvraag bij de burgemeester en fysiek onderzoek aan vooraf; een plechtig tafereel. Sinds 1952 is de Heksenwaag een museum, waar u zich kunt laten wegen op de originele weegschaal uit 1482 (Leeuweringerstraat 2, Oudewater, www.heksenwaag.nl, apr - okt di.-zo. geopend, juli - aug ook ma.).

Mandenmakerij De Broedkorf
De oude ambachten mandenvlechten en stoelenmatten worden hier nog dagelijks beoefend. Daarvoor gebruiken ze wilgenteen, rotan en bies. Waar vroeger appel- en hooimanden en broedkorven werden vervaardigd, zijn er tegenwoordig vele andere toepassingen te bedenken. In de showroom ziet u onder meer stoelen, tafels, kindermeubelen en bloemenhangers (Statenland 3, Oudewater, www.broedkorf.nl, wo.-za. geopend).

Tiendweg
In het veengebied langs de Tiendweg is de slootwaterrand ’s zomers en ’s winters vrijwel gelijk. Als veen droog komt te staan, krimpt het in en zet niet meer uit als het weer nat wordt. Het beleid is om veel van dit Hollandse Middengebied zo nat te laten worden, dat er moerasbos ontstaat waarin vogels en andere diersoorten kunnen leven. Het veebedrijf zal hier langzamerhand verdwijnen.

Goejanverwellesluis
In 1787 stond deze plek in de schijnwerpers. Patriotten hielden er Wilhelmina van Pruisen vast, echtgenote van stadhouder Willem V. Zo dwarsboomden ze haar gang naar Den Haag. De patriotten vreesden dat ze daar het volk zou oproepen in opstand te komen. Dat gebeurde niet. Na een ballingschap van twee dagen werd ze onverrichterzake teruggestuurd naar haar man. Op de plaats van het voetveer waarmee ze naar Goejanverwellesluis werd gebracht, staat sinds 1992 de Wilhelmina van Pruisenbrug. U komt er overheen.


Startpunt:
NS Station aan de Spoorlaan in Abcoude


Terug naar de inhoud