Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

Moselsteig

Deelstaten: Saarland en Rheinland Pfalz
Startpunt: Perl
Eindpunt: Koblenz
Aantal kilometers: 365
Aantal etappes: 24

De Moselsteig straalt met talloze unieke panoramabeelden van het idyllische Moezeldal. Majestueus kronkelt de Moezel rond schilderachtige, op schiereilanden gelegen plaatsen. De silhouetten van de huizen die vaak tot vlak aan de oever staan, weerspiegelen in het rustig stromende water. Net als de vredig stijgende of juist ruw en steil omhoogstekende wijnbergen. Vanaf de kammen zijn in de verte vermeende meren te zien die zijn gevormd door de meanderende bochten van de Moezel. Uitzichten als dit maken het lange afstandspad Moselsteig tot een echte belevenis.

365 kilometer lang telt de „Leading Quality Trail – Best of Europe“, één van de langste kwaliteitswandelpaden van Duitsland, tot de meest afwisselingsrijke premium wandelroutes. Uitdagend en verrassend tegelijk. Langs de weg van Perl bij de Franse grens tot aan het Deutsche Eck in Koblenz, waar de Moezel uitmondt in de Rijn, wisselen de uitzichten voortdurend. Een spannende excursie voor actieve vakantiegangers en voor gezinnen die comfortabel met de bus en trein aan de Moezeltocht kunnen beginnen. De beklimming biedt 24 etappes die elk 11 tot 24 kilometer lang zijn en verschillende moeilijkheidsgraden hebben. Wie de route compleet uitwandelt, wisselt 13 keer van Moezelkant.

Handige links:

Etappe 1
Perl - Palzem

Aantal kilometers: 24
Tijdsduur: ca. 7 uur
Hoogteverschil: 600 meter stijgen, 600 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De startetappe - of natuurlijk de eindetappe - van de Moselsteig maakt indruk door zijn natuurlijke schoonheid, open landschappen en een exclusief uitzicht op het drielandenpunt tot aan Luxemburg en Frankrijk. Het landschap verandert voortdurend en biedt in tegenstelling tot de met wijnranken bedekte Moezelvallei rustieke bossen en de uitgestrekte velden van de Saargaus - in de vroege zomer aangevuld met de bloemen van de in het wild groeiende orchideeën. Opmerkelijk in dit gedeelte zijn ook de zogenaamde sinkholes, dicht bij de weg liggende karsttrechter, die op indrukwekkende wijze bewijzen dat het landschap hier voornamelijk uit kalksteen werd gevormd. Met Perl en Palzem wachten twee aantrekkelijke etappeplaatsen op wandelaars - een in het Saarland, de andere al in Rheinland-Pfalz.

Etappe 2
Palzem - Nittel

Aantal kilometers: 16,5
Tijdsduur: ca. 4,5 uur
Hoogteverschil: 400 meter stijgen, 400 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De tweede etappe van de Moselsteig zal u verrassen met zijn bijzonder gevarieerde route. Het begint in Palzem, de meest zuidelijke Moezelgemeente in Rheinland-Pfalz en ligt direct aan de grens met Luxemburg. De imposante "Helfanter Dom" met zijn tweelingtorens nodigt uit tot een bezoek. De wandeling gaat verder over korte, steile hellingen door bossen en weilanden. Er is altijd de mogelijkheid om te stoppen bij indrukwekkende uitkijkpunten en - met het oog op de Moezel - om uit te rusten. Uiteindelijk gaat het via de wijngaarden langs een oude kruisweg naar het wijndorp Nittel.

Etappe 3
Nittel - Konz

Aantal kilometers:  22,5
Tijdsduur: ca. 6,5 uur
Hoogteverschil: 530 meter stijgen, 530 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Steile rotsen en brede velden kenmerken deze etappe. Kort na het verlaten van het wijndorp Nittel wordt de wandelaar beloond met een adembenemend uitzicht over de Moezelvallei en op indrukwekkende kalkrotsen. Deze
210 miljoen jaar geleden door de Trias Zee gecreëerde klif onthult een stukje geschiedenis van de aarde door zijn zichtbare sedimentaire lagen. Langs deze rotsen loopt de Moselsteig afwisselend door het natuurreservaat Nitteler Felsen. Tijdens een bezoek aan de orchideeënweide zijn de zeldzame planten in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Op steile paden door het bos gaat het uiteindelijk van de Kreuzweg-stations omlaag naar de stad Konz. Met bezienswaardigheden zoals de folklore en het openluchtmuseum Roscheider Hof nodigt de stad aan de monding van de Saar u uit voor een leuke tussenstop.

Etappe 4
Konz - Trier

Aantal kilometers: 21
Tijdsduur: ca. 5,5 uur
Hoogteverschil: 350 meter stijgen, 350 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Een etappe geheel gewijd aan de oude Romeinen: het uitgangspunt is Konz, ooit niet alleen de toegangspoort tot de stad Trier, maar ook de zetel van de zomerresidentie van keizer Valentinianus. Na het oversteken van de Moezel is er de mogelijkheid om een omweg te maken naar de Igeler Säule, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat - een rijkelijk versierd Romeins graf, dat tegenwoordig wordt beschouwd als het grootste Romeinse pilaargraf ten noorden van de Alpen met zijn 23 meter hoogte. Op de volgende deel van de route verrast de natuur met haar weelde, ondanks de nabijheid van de Moselmetropool Trier. Op een korte steile weg gaat het uiteindelijk het Busental in. Een toegangsweg leidt naar de oudste stad van Duitsland - en naar de wereldberoemde, goed bewaard gebleven Romeinse gebouwen en UNESCO-werelderfgoedlocaties, zoals de Porta Nigra. De universiteitsstad heeft ook een levendig en zeer fraai oude stadscentrum.

Etappe 5
Trier - Schweig

Aantal kilometers: 19,5
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 510 meter stijgen, 510 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wandelen met vergezichten: de vijfde etappe van de Moselsteig reist ver het Moezeldal in met zijn vele panoramische uitzichten. In eerste instantie is het een rotspad direct langs de rand van de helling, dat een perfect uitzicht op de Romeinse stad Trier geeft. In de verdere verloop voert het pad door prachtige bossen en langs bloeiende weiden, totdat uiteindelijk de etappebestemming aan de horizon verschijnt. Door velden en boomgaarden leidt het pad naar Schweich op de Romeinse wijnroute. Met een stop bij een van de vele gastheren, kun je de dag perfect uitluiden.

Etappe 6
Schweich - Mehring

Aantal kilometers: 12,5
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 350 meter stijgen, 350 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze etappe is bijzonder sportief: bij een levendige afwisseling loopt het pad steil omhoog en omlaag. De beklimmingen worden beloond met fantastische verre en diepe uitzichten. Degenen die het rustig aan willen doen, kunnen rusten op het Huxlay-Plateau. Actieve ontspanning belooft echter een ronde op de lokale Finnenbahn of het gezondheids- en bewegingspad. Tenslotte kan de wandelaar op de etappebestemming in Mehring de meer dan 2000 jaar oude wijntraditie uit eerste hand ervaren - in een van de vele horecagelegenheden in deze plaats.

Etappe 7
Mahring - Liewen

Aantal kilometers: 14,5
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 450 meter stijgen, 450 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Deze veeleisende etappe voert door de bossen van Mehringer Schweiz en heeft een aantal opwindende beklimmingen en afdalingen. Het gaat via steile paden door dennen- en sparrenbossen, door een beukenbos en een vlak topbos. Op een vijfde van de route bestaat er de mogelijkheid om een omweg te maken naar het recreatiemeer Triolago. Verder op de route volgt als een bijzonder hoogtepunt, een 20 meter hoge, houten uitkijktoren, waaruit van een uitzonderlijk "Fünfseenblick" kan worden genoten. Daarna gaat het bergafwaarts naar Leiwen, het idyllische wijndorp aan een van de mooiste Moezellussen tussen Trier en Bernkastel-Kues.

Etappe 8
Liewen - Neumagen-Dhron

Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 350 meter stijgen, 350 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

De etappe tussen Leiwen en Neumagen-Dhron is een fascinerende natuur- en landschapservaring. Eerst leidt ze de wandelaar op spannende paden door wijngaarden en langs schilderachtige rotswanden. Verder gaat het langs hagen, bossen en wildreservaten. Bovendien belooft deze etappe een beeld dat zelfs Moezelkenners steeds weer fascineert. In Neumagen-Dhron, de oudste wijnstad van Duitsland, eindigt de etappe bij de aanlegsteiger van de "Stella Noviomagi", de replica van een Romeins wijnschip.

Etappe 9
Neumagen-Dhron - Kesten/Osann-Monzel

Aantal kilometers: 18
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 510 meter stijgenn, 510 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

In de geest van de wijn presenteert de Moselsteig zich hier in de eerste kilometers: over lange stukken gaat hij door de romantische wijngaarden van Neumagen-Dhron. Uitstapjes daarentegen leiden door een oud beukenbos, voorbij bloeiende bezemstruiken en wilde grassen. Keer op keer is er uitzicht over de wijngaarden of de verre Moezelvallei en de markante rotsen van de Moezel-Loreley. Door een lange kloof gaan we verder naar de Romeinse Sauerbrunnen - een goede gelegenheid om een pauze te nemen en te ontspannen tijdens het stappen op het water. De etappebestemmingen Kesten en Osann-Monzel bieden de perfecte omstandigheden voor het einde van een lange wandeldag.

Etappe 10
Kesten/Osann-Monzel - Bernkastel-Kues

Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 400 meter stijgen, 400 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze etappe leidt van de wijnsteden Kesten en Osann-Monzel naar het historische Bernkastel-Kues. Je wandelt langs indrukwekkende kliffen met prachtige leisteenlagen en steekt wereldberoemde wijngaarden over, zoals de Brauneberger Juffer. Op steile paden gaat het gestaag bergopwaarts - met af en toe uitzicht op de Moezel. Talrijke charmante plaatsen nodigen u uit om uit te rusten en te stoppen. Uiteindelijk bereikt u het Burg Landshut, dat majestueus boven Bernkastel-Kues uittorent en u een indrukwekkend uitzicht op de Moezel en de beroemde Moezelstad biedt, waar in het pittoreske oude stadscentrum deze etappe eindigt.

Etappe 11
Bernkastel-Kues - Ürzig

Aantal kilometers: 17,5
Tijdsduur: ca. 5,5 uur
Hoogteverschil: 660 meter stijgen, 590 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Langs uitzichtsrijke hellingen en door stille bossen leidt deze etappe u met gevarieerde inzichten van het pittoreske oude centrum in Bernkastel-Kues naar het idyllische wijndorp Ürzig. Onderweg kunt u uitrusten in Zeltingen-Rachtig en in het voormalige cisterciënzer klooster Machern. Kort voor Zeltingen-Rachtig kunt u ook de verscheidenheidstuin Zeltingen bezoeken, waarin exotische en vergeten lokale groenten en fruit worden verbouwd. Talrijke afstekers door schaduwrijke bospaden en graspaden langs de helling zorgen niet alleen voor afwisseling, maar bieden ook een fantastisch uitzicht op de Moezelvallei.

Etappe 12
Ürzig -  Traben-Trarbach

Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 350 meter stijgen, 450 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Deze twaalfde etappe van de Moselsteig is een typische hoogteweg - en opent voor de wandelaar ongewoonlijk veel en indrukwekkend uitzicht op de Moezelvallei. Tegelijkertijd verbindt het charmante wijndorpen met elkaar op exact 15 kilometer: Ürzig, een historische Moezelgemeente waarvan het historische centrum wordt gekenmerkt door patriciërs- en vakwerkhuizen; of Traben-Trarbach, de beroemde art nouveau-stad, die in 1900 het op één na grootste wijnhandelscentrum in Europa was na Bordeaux. Boven Traben uiteindelijk - op de Mont Royal - loopt u op historisch terrein: koning Lodewijk XIV bouwde hier aan het einde van de 17e eeuw een groot fort.

Etappe 13
Traben-Trarbach - Reil

Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 560 meter stijgen, 560 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Meteen na de start in Traben-Trarbach prikkelt de Moselsteig met ongewoon mooie perspectieven: over steile haarspeldbochten leidt het pad rechtstreeks naar de romantische ruïnes van Grevenburg, waar je nog eenmal uitzicht hebt op de deze traditierijke Jugendstil-stad. Na nog wat hoogtemeters komt de wandelaar langs nog meer uitzichtpunten met een onvergetelijk uitzicht op de Moezelvallei. Daarna zal het wijnstadje Enkirch met zijn vele vakwerkhuizen onvervalste Moezel-romantiek tentoonstellen. Vanaf daar gaat het langs de Moezel door wijngaarden naar Reil, waar de dag kan eindigen in een ontspannen sfeer in rustieke kelders en oude wijngaarden.

Etappe 14
Reil - Zell (Mosel)

Aantal kilometers: 12,5
Tijdsduur: ca. 3,5 uur
Hoogteverschil: 320 meter stijgen, 340 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Na de vakwerkgemeenschappen van Reil gaat deze etappe eerst de Kanonenbahn volgen, een spoorhistorisch getuige, de wijngaarden in. Al aan het begin van het pad strekt het uitzicht zich uit naar de bezienswaardigheden van deze etappe - de uitkijktoren van de Prinzenkopf en Marienburg. Zelfs de loop van de Moselsteig zelf is vanaf hier al te zien. Wanneer de toren op de Prinzenkopf en de Marienburg wordt bereikt, krijgt de wandelaar een prentenboek van de uitgebreide Moezellus: terwijl het Marienburg-zadel slechts 400 m breed is, heeft de Moezel meer dan 14 kilometer nodig om zijn lus te voltooien. Het pad leidt uiteindelijk naar Zell, waar er zeker de mogelijkheid is om het geheim van de Zwarte Kat te ontdekken.

Etappe 15
Zell (Mosel) - Neef

Aantal kilometers: 20 km
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 720 meter stijgen, 720 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

De stilte die alleen een bos kan bieden - hier wordt het een constante metgezel. Over de bijna 20 kilometer biedt het bos de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten van de rust en stilte. Maar er is ook veel opwinding: na de steile klim naar de Collis-Turm met zijn adembenemende panorama over Zell, voert het pad door uitgestrekte bossen en wijngaarden. Maar u kunt hier ook genieten van het uitzicht - bijvoorbeeld op eerdere delen van de Moselsteig, zoals de Marienburg, de Prinzenkopf en het kasteel Arras. De etappe-bestemming Neef verrast met een culinaire eigenaardigheid: de rode wijngaard-perzik, waarvan je in verschillende vormen kunt genieten - of het nu gaat om fruit, heerlijke jam of delicate likeur. Zelfs de Romeinen cultiveerden de perziken, omdat ze hier geweldig gedijen dankzij het warme klimaat.

Etappe 16
Neef - Ediger-Eller

Aantal kilometers: 11
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 380 meter Stijgen, 380 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Het gedeelte tussen Neef en Ediger-Eller is de kortste van de 24 tochten - maar heeft ongetwijfeld iets in zich: want de Moselsteig leidt hier rechtstreeks naar de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. De beklimming via haarspeldboschten is een uitdaging, aan het einde is er een uitzichtplek met een van de mooiste uitzichten van de hele Moselsteig. Een stukje verderop volgt er uitzicht op de in het dal gelegen ruïne Kloster Stuben en het legendarische Vierseenblick - een opdeling van het Moezelverloop in vier afzonderlijke secties. Voor bergwandelaars is er ook de mogelijkheid om het avontuur van de Calmont Klettersteig aan te pakken en de steile hellingen van de bergrug over te steken via trappen en beugels. Aan het einde van de etappe gaat het via een idyllisch wijngaarpad naar Ediger-Eller.

Etappe 17
Ediger-Eller - Beilstein

Aantal kilometers: 16
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 380 meter stijgen, 380 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Een inspannende etappe die door gecultiveerde wijngaarden voert en een gevarieerd uitzicht op de Moezelvallei biedt. Na de start in Ediger-Eller leidt de route langs talloze heilige huizen. Een toegangsweg naar de Romeinse graven van Nehren, waarvan de gewelfschildering het best bewaarde ten noorden van de Alpen is, is een perfecte afsteker. Na een deel van een wijngaard gaat u verder over een smal bospad door de Briedener
Schweiz, die indruk maakt met zijn indrukwekkende natuur. Voorbij de grote Karmelietenkerk leidt het pad over de beroemde kloosterstrap naar het einde van Beilstein. Het kleine Moezeldorp wordt ook wel het 'Doornroosje van de Moezel' genoemd, omdat het in het verleden vaak werd gebruikt met zijn kleine straatjes en vakwerkhuizen als locatie voor films.

Etappe 18
Beilstein - Cochem

Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 410 meter stijgen, 410 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Iedereen die deze etappe en zijn talrijke steile hellingen overwonnen heeft, begrijpt de ontberingen van de wijnbouw langs de Moezel. De rotsige paden langs de rand van de helling vereisen enige stapzekerheid, maar bieden over lange afstanden een onvergetelijk uitzicht over de Moezel. Tenslotte leidt het pad onder de verticale rotswand van de Brauselay, van waaruit al de etappebestemming Cochem in zicht is, bekroond door zijn sprookjesachtige prachtige Reichsburg. Met dit mooie doel in gedachten leidt de Moselsteig naar de gastvrije stad.

Etappe 19
Cochem - Tries-Karden

Aantal kilometers: 24
Tijdsduur: ca. 8,5 uur
Hoogteverschil: 870 meter stijgen, 870 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

De Moselsteig is hier zeer gevarieerd, maar biedt ook omwegen die de moeite waard zijn, zoals bijvoorbeeld naar een ruisende waterval in het natuurreservaat Dortebachtal met zijn exotisch uitziende microklimaat of een van de vele rustplaatsen in de idyllische wijndorpen langs het pad. Aan de Moselsteig nodigt het Archäologie-Park Martberg u uit voor een reis door de tijd naar de getrouw gereconstrueerde gebouwen van het voormalige Keltisch-Romeinse bergheiligdom. Maar ook landschappelijk heeft deze etappe veel te bieden; het pad gaat door prachtige bossen, door wijngaarden en langs rivierdalen, totdat uiteindelijk het eindpunt Treis-Karden is bereikt.

Etappe 20
Treis-Karden - Moselkern

Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 430 meter stijgen, 430 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Een etappe die begint met cultuur en geschiedenis: langs de Moseldom - de St. Cure Curia in Treis-Karden - leidt het Moselsteig via een kort, maar steil pad de natuur in, dat hier iets ongewoons te bieden heeft met wilde buxusbomen. Het wordt gevolgd door uitdagende passages langs de helling en in steile wijngaarden, met uitzicht op de wilde kloof van de Krailsbach. Als speciaal hoogtepunt wacht de wandelaar Burg Elitz - een van de symbolen van de Duitse geschiedenis. Het ligt verborgen in het Elzbachtal en ontsnapte zo aan de vernietiging van de Dertigjarige Oorlog en de Palatijnse Successieoorlogen. Een omweg ter bezichtiging van het oorspronkelijke ingerichte kasteel en de met juwelen, wapens en porselein ingerichte schatkamers en arsenalen is een waardevol uitstapje. Na deze belevenis gaat het langs de Elzbach naar het wijndorp Moselkern.

Etappe 21
Moselkern - Löf

Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 470 meter stijgen, 470 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De etappe begint sportief tussen Moselkern en Löf: eerst leidt het route op een steil pad door de wijngaarden - en vervolgens beloont het de wandelaar op de volgende Hangkantenweg met een prachtig uitzicht: het uitkijkpunt "Küppchen" biedt een fantastisch uitzicht op de Moezel en Baybachtal en de nabijgelegen Burg Bischofsstein. Indrukwekkend ook wanneer paragliders en deltavliegers de lucht in gaan. Het route van het Traumpfad Hatzenport Laysteig loopt vanaf nu parallel aan de Mostelsteig - samen gaat het omlaag naar Hatzenport om vervolgens te stijgen naar de Rabenlay met rustplaats en bivakhut. Kort daarna scheidt de Moselsteig zich weer van het droompad en gaat het bergafwaarts door dichte buxusbomen en het Kehrbachtal naar de etappebestemming Löf.

Etappe 22
Löf - Kobern-Gondorf

Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 4,5 uur
Hoogteverschil: 550 meter stijgen, 550 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Een reis door de tijd belooft deze etappe, die begint in Löf en via Alkken naar Kobern-Gondorf gaat. In het begin bezoekt u een van de oudste kastelen van de Moezel, het kasteel van Thurant uit de 12e eeuw, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de vallei. Uitdagend voert het padvia de „Sieben-Fußfälle-Kreuzweg“ door de wijngaarden bergopwaarts tot het plateau van de Bleidenberg is bereikt. Het wordt via een prachtig pad langs steile wanden omrondt en biedt een adembenemend uitzicht. Verrassend is dan het inzicht in de oertijd van de regio: nauwelijks iemand die de levendige reconstructie van het kampeerterrein van Homo erectus met het machtige ijzeren beeld van een bosolifant niet zou inspireren. Deze etappe wordt afgesloten met twee bekende uitzichtpunten - de Hitzlay en de Mönch-Felix-Hütte. Uiteindelijk mondt de Moselsteig via een steile slingerweg uit in het Aspelbachtal en gaat van daaruit over de Moezelgoldbrücke naar Kobern-Gondorf.

Etappe 23
Kobern-Gondorf - Winningen

Aantal kilometers: 14
Tijdsduur: ca. 5,5 uur
Hoogteverschil: 650 meter stijgen, 650 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Deze etappe leidt via het Mühlental rechtstreeks het koninkrijk van Tatzelwurm in, een legendarisch mythisch schepsel waarvan wordt gezegd dat het hier in het bos leeft. Door oeroude wijngaarden wordt de Niederburg bereikt, kort daarna de ruïnes van Oberburg en de laatromaanse Matthiaskapel. Het werd gebouwd in de 13e eeuw ter ere van een relikwie van de apostel Matthias. Steil door het bos loopt de weg verder, vergezeld van mysterieuze sporen van Tatzelwurms. De hernieuwde klim op een slingerend pad wordt beloond met een fantastisch panorama over de Moezel. Dan weer verder door het bos tot je de buitenwijken van Koblenz bereikt, de bestemming - of het begin - van de Moselsteig. Het uitzicht op de terrassen van de steile helling Winninger Uhlen kondigt echter eerst de aanstaande aankomst in het wijnstadje Winningen aan.

Etappe 24
Winningen - Koblenz

Aantal kilometers: 15
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 160 meter stijgen, 160 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Deze laatste etappe loopt voornamelijk door wijngaarden langs de Hexenhügel, die middels een monument de middeleeuwse heksenverbrandingen herdenkt. Het panoramische pad met groene weiden en ontelbare fruitbomen leidt naar Koblenz. Een toegangsweg loopt langs de spoorlijn en langs het oude kasteel naar de symbool van de stad, de Deutsches Eck. Op deze plek, die vooral populair is in de zomer, mondt de Moezel uit in de Rijn. Een kabelbaanrit naar het indrukwekkende fort Ehrenbreitstein, een bezoek aan het kleurrijke terrein van de voormalige BUGA-terrein of een ontspannen boottocht maken de wandeling perfect.

Terug naar de inhoud