Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage tocht Lexmond

Provincie: Utrecht
Plaats: Lexmond
Aantal kilometers: 13
Tijdsduur: ca. 3 uur


Wandelen door uiterwaarden, natuurgebied en polder

Vanaf de kleine parkeerplaats wandel ik richting Lexmond. Lexmond is een klein oud dorp dat al zo'n 1000 jaar geleden is ontstaan. De kerktoren in het centrum is uit de 14e eeuw. De klokken melden slaan negen keer als ik voorbij loop. Bij de bakker staan mensen buiten in de rij te wachten. Bij de Rozemarijnsteeg wandel ik omhoog de dijk op. Bij het laatste huis verraden de cijfers 1603 op de gevel dat het al ruim 4 eeuwen oud is. Vanaf de dijk heb zicht op de Lek, waar schippers hun vracht naar een volgende bestemming brengen.

Wandelen langs de Lek
Onder de dijk langs loop ik langs het Kersbergserak. Dit kleine natuurgebiedje is een nevengeul van de Lek, waar het voor verschillende vogelsoorten goed vertoeven is. Aan de andere kant, tussen de Lek en het Kersbergserak, ligt een schiereilandje. Daar liggen ook een paar strandjes, die in de zomer waarschijnlijk goed bezocht zullen worden. Ik moet toch nog weer een stukje over de smalle dijk, waar auto's en motoren me voorbij rijden. Ik ben dan ook blij als ik de uiterwaarden in kan gaan en het verkeer achter me kan laten.

Een warm welkom is het hier niet. In het veld waar ik doorheen loop zie ik vele tientallen konijnen. Zodra ik dichterbij kom, schieten ze weg in hun gegraven holen. Een groot deel van dit veld is helemaal omgeploegd, het is een grote konijnenbunker. Ik moet ook opletten waar ik loop, zodat ik niet in één van de vele gaten ga staan. Ik wandel over graspaadjes, langs een akker die zojuist wordt omgeploegd door de boer en door het mulle zand van een aantal strandjes. Je mag hier lopen waar je wilt, het is een mooi struingebied. Een aantal keren is er een overstapje om over het prikkeldraad te gaan. Verderop staan een aantal nieuwsgierige koeien me te bekijken, aan de overkant van de Lek steekt de kerktoren van Jaarsveld boven de horizon uit. In de verte ligt Ameide in een volgende bocht van de kronkelende Lek. Zo ver kom ik echter niet. Ik verlaat de uiterwaarden en vervolg de route binnendijks.
 
Zouweboezem
Over de Boezemweg loop ik richting de Zouweboezem. Links en rechts achter de huizen staan de fruitboomgaarden prachtig in bloei. Het natuurgebied Zouweboezem is eeuwen geleden uitgegraven om overtollig polderwater op te vangen. Er ontstonden weidse rietvelden. Het riet werd gebruikt om boerderijen te voorzien van rietdaken. Tegenwoordig huist er in dit gebied de grootste broedkolonie purperreigers van ons land. Ook broeden er veel moerasvogels zoals de zwarte stern, porseleinhoen, snor en bruine kiekendief. Ik kom dan ook veel natuurliefhebbers met enorme cameralenzen tegen die alles vast willen leggen. Via een vlonderpad over de moerassige bodem en tussen het hoge riet door bereik je een vogelkijkscherm, waar je in alle rust jouw favoriete vogel kunt bespieden.

Polder Achthoven
Na de Zouweboezem wandel ik de aangrenzende Polder Achthoven in. Aan het begin staat een informatiebord van Boomgaard de Kikker, maar fruitbomen vind je hier niet meer. Rond de eeuwwisseling zijn deze hier weggehaald om er een drassig natuurgebied van te maken. Je wandelt langs slootje en een vennetje. De natuur mag hier zijn eigen gang gaan, al worden er wel grazers ingezet om niet alles dicht te laten groeien.

Over een bruggetje kom ik op de Molenkade terecht en loop weer richting Lexmond. Het is een prachtig paadje, soms omgeven door wilgen, dan weer met een vrij uitzicht links of rechts. Aan beide kanten ligt een sloot, waarachter dan soms weer koeien of schapen in de wei staan. Tussen het struikgewas zie ik twee keer een zwaan die op haar grote nest  ligt te broeden. Halverwege de Molenkade wil ik overstappen naar de Rijskade te lopen, die 3 meter verderop aan de andere kant van het slootje paralel eraan loopt. De krakkemikkige loopplank over de sloot doet mij besluiten om tocht nog maar even op de Molenkade te blijven. Aan het einde ga ik met de bocht naar rechts toch nog de Rijskade op, die me in 1 rechte lijn terugbrengt naar de parkeerplaats. Het was een heerlijke wandeling met vele gezichten en uitzichten.


Vertrekpunt:
Parkeerplaats aan de Driemolensweg
Ter hoogte van de Rijskade
Lexmond


Terug naar de inhoud