Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Groene Wissel Obdam - Polder Wogmeer


Provincie: Noord-Holland
Plaats: Obdam
Aantal kilometers: 17
Tijdsduur: ca. 4 uur


De Wogmeer polder ligt ingeklemd tussen Obdam, Spierdijk, Ursem en Hensbroek in de Noord-Hollandse regio West-Friesland. In het begin van de 17e eeuw is de polder drooggelegd met behulp van 6 poldermolens. Rondom de polder ligt een 12 kilometer lange dijk, waarover een groot deel van deze heerlijke wandeling verloopt.

Nieuwsgierige dieren
Vanaf NS station gaat het eerste deel door Obdam en vervolgens langs het waterbergingsgebied Weijdemeer. Hier vind je ook een vogelkijkscherm om bijv. de grutto’s, kluten en scholeksters te spotten. Wij duiken na zo’n 2 kilometer links de polder in. Ik word hartelijk begroet door een paard, dat samen met haar veulen op de dijk staat te grazen. Na een korte knuffelsessie mag ik mijn pad weer vervolgen. Veel koeien zullen we nog tegenkomen, die ons in de gaten houden maar wel de nodige afstand willen bewaren. De schapen die op ons pad komen zijn een stuk nieuwsgieriger, ook zij komen naar ons toe voor een aai over hun bol. Daar zijn wij altijd wel voor in!

Groentetuin
In een groot deel van de polder worden groenten verbouwd. Vooral in het eerste deel van de wandeling (die we met de klok mee lopen) komen we vele gewassen tegen. Rode en witte kolen, strak langs elkaar en in lange rijen die tot aan de horizon lijken te reiken. Rode bieten en bospeen zijn ook volop aanwezig. De maïs blijkt nog niet rijp te zijn. Eén gewas herkennen we niet, ook een speurtocht ter plekke op internet biedt geen uitkomst. We roepen nog naar een man die verderop staat te schoffelen, maar die hoort ons helaas niet. Het blijft voor ons dus ongewis.

Hordelopen
Al vanaf het begin dat we de polder inliepen, moeten we over hekjes klimmen. In totaal klauteren we over ruim 60 van deze overstapjes. Het is hordelopen in het kwadraat, Femke Bol zou er moe van worden. Kilometers aan één stuk lopen we door de weilanden. Het gras kietelt aan onze kuiten, we blijven alert op de koeienvlaaien die overal aanwezig zijn. De uitzichten zijn fantastisch in dit uitgestrekte landschap.

Nieuw Leven
Eén van de 6 molens die in 1608 bij de drooglegging gebruikt werd, draagt de naam Nieuw Leven. Deze molen staat nog steeds fraai aan het Molenpad aan de westzijde van de polder en is de enig overgebleven poldermolen in Wogmeer. Aan de andere kant van het Molenpad is een waterpartij waar veel ganzen en andere vogels zich ophouden. Over de Wogmeerdijk gaat het weer richting eindpunt Obdam. Op en top genoten!


Startpunt: NS-station Obdam

Download hier de GPX track

Terug naar de inhoud