Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

De Ster van Dwingeloo

Provincie: Drenthe
Plaats: Dwingeloo

De Ster van Dwingeloo bestaat uit 5 wandelroutes van elk ongeveer 22 km. Samen vormen ze vanuit de lucht gezien, een ster rondom Dwingeloo. De routes nemen je mee door het gevarieerde landschap van Zuidwest-Drenthe met bos, heidegebieden, water, zandverstuivingen en landerijen. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, het Oosterzand bij Uffelte en het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Diever. Je kunt deze routes lopen als Lange Afstands Wandeling met overnachtingen in Dwingeloo, maar je kunt ze natuurlijk ook los lopen als dagje of weekendje uit. De routes zijn niet overal verhard.

Route 1 – Uffelte / Brandeveen (23,1 km)
Deze route brengt je vanuit Dwingeloo via de landerijen rondom Dwingeloo naar het Natura-2000 gebied het Holtingerveld. Onderweg kom je de restanten tegen van 2 verdwenen havezates.

Havezates
Net uit het dorp gelopen, is er aandacht voor de twee verdwenen havezates van Dwingeloo waarvan overblijfselen nog zichtbaar zijn in het landschap. Een belangrijk stukje historie van het dorp waar eens vijf havezates stonden. Vervolgens loop je door de landerijen. Zie hoe de boeren inspelen op de seizoenen, er is altijd wel iets te doen.

Drentse Hoofdvaart
Je steekt in Wittelte de Drentse Hoofdvaart over. ‘s Zomers moet je misschien even wachten op het voorbijkomend scheepvaartverkeer. Geen straf om te kijken naar de voorbij komende pleziervaart. En bijzonder: de brug wordt ’s zomers nog met de hand bediend, waarbij de brugwachter van de ene brug naar de volgende fietst.

Brandeveen
Het verste punt in de route is het prachtige Brandeveen in het Ooster- en Westerzand. Dit gebied maakt deel uit van het uitgestrekte Natura-2000 gebied Het Holtingerveld. Bijzonder zijn de zichtbare restanten van de turfwinnning. Geniet van de afwisselende natuur met bospaadjes, kleine heideveldjes met stuifzanden en vennen.

Nationaal Park Dwingelderveld
Op de terugweg brengt de route je langs de Drentse Hoofvaart en langs het westelijke puntje van het Nationaal Park Dwingelderveld terug naar Dwingeloo.Route 2 – Diever Onderduikershol (23,4 km)
Bij deze route staan de haven bij de Drentse Hoofdvaart, het Drents-Friese Wold en het dorp Diever centraal.

Dieversluis
In het buitengebied tussen Dwingeloo en Diever is het heerlijk doorstappen tussen akkers en weilanden. Bij de Dieversluis kan je even pauzeren. Fijn bootjes kijken, de sluiswachter in actie zien en even snuisteren bij de ateliers en winkeltjes voor je je route weer vervolgt. Net buiten Diever kom je langs een hunebed, een bijzonder plekje.

Onderduikershol
Je duikt het Drents-Friese Wold in, een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Geen wonder dat het hier heerlijk stil wordt, zodra je wat dieper de bossen in loopt. Diep in het bos kom je langs een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is het verste punt van de route.

Molen de Vlijt
Weer uit het bos maak je kennis met het dorp Diever. Tijd voor een pauze voor een hapje en een drankje misschien? Aan de rand van Diever passeer je molen De Vlijt, misschien is de molenaar juist meel aan het maken. Door de landerijen en langs de Drentse Hoofdvaart loop je vervolgens terug naar Dwingeloo.

Sint-Nicolaaskerk
Via het kerkpad loop je langs de markante Sint-Nicolaaskerk. Werp even een blik op de bijzondere torenspits en lees het verhaal van de Juffer van Dwingel bij het beeld.Route 3 – Leggelderveld / Blauwe Meer (23,4 km)
Tijdens deze route maak je kennis met het landelijk gebied ten noorden van Dwingeloo. Vanaf de brink kom je langs enkele negentiende-eeuwse boerderijen en het voormalig Schultehuis. Vervolgens loop je op autoluwe weggetjes tussen uitgestrekte akkers en weilanden naar het natuurgebied Leggelderveld.

Leggelderveld
Het verste punt is het Leggelderveld, onderdeel van een Natura-2000 gebied. Misschien niet zo bekend, maar zeker heel mooi. In dit natuurgebied tref je een mix van bos, zowel droge als natte heide en schrale graslanden.

Blauwe Meer
Je loopt een stukje langs het Blauwe Meer, dat ontstaan is door zandwinning van een steenfabriek.

De Brink
Door de landerijen en kleine buurtschappen loop je terug naar Dwingeloo. Tijd voor hapje en een drankje op een van de terrassen op de Brink.

Route 4 - Spier / Dwingelderveld (21,0 km)
Tijdens deze route staat het Dwingelderveld centraal. Via de esgronden loop je richting het pittoreske dorpje Lhee, dat eens een grotere plaats was dan Dwingeloo!

Nationaal Park Dwingelderveld
De route gaat grotendeels door het Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. Je treft hier een mix van natte heide, bos en veel vennetjes. Op het verste punt van deze route passeer je pleisterplaats Natuurpoort Spier waar je een drankje kunt drinken of een hapje kunt eten. Ook vind je er interessante informatie over de omgeving.

Flora en fauna
Het Nationaal Park maakt grote ontwikkelingen door waarmee flora en fauna betere kansen krijgen. Onderweg kun je de eerste resultaten daarvan al goed zien.

Drentse heideschapen
Als je geluk hebt kom je de schaapherder tegen met zijn Drentse heideschapen. Of je passeert schapen van een vrij lopende kudde.

Route 5 – Anserdennen / Ruinen (21,4 km)
Bij deze route loop je zo het Nationale Park Dwingelderveld in. Dwars door het bos richting het grote heidegebied. Je komt langs de voet van de enorme radiotelescoop en de schaapkooi van Ruinen met uitkijktoren. Ook Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een bezoekje waard.

Nationaal Park Dwingelderveld
Op deze route loop je via de historische Brink van Dwingeloo, over de Drift zo het Nationale Park Dwingelderveld in. Dwars door het bos brengt de route je naar het grote heidegebied. Je komt langs de voet van de enorme radiotelescoop waarmee twee sterrenstelsels zijn ontdekt. Dwars over de uitgestrekte heide loop je naar de andere kant van het Dwingelderveld. Hier kom je langs de schaapskooi van Ruinen met de uitkijktoren waarop je uitkijkt over de grote stille heide. Een eindje verderop zit Bezoekerscentrum Dwingelderveld dat zeker een bezoekje waard is.

Ruinen
Het gezellige dorp Ruinen is het verste punt op de route. Hier kun je even een terrasje pakken of wat winkeltjes bezoeken voor je je weg terug naar Dwingeloo vervolgt.

                 

Via de landerijen en langs de molen loop je door de Anserdennen, een glooiend gebied met grote dennen en heidevennetjes. Door de bossen van het Dwingelderzand en de es van Dwingeloo- met prachtig uitzicht op het dorp met haar 'Siepeltoren'- kom je terug in de bebouwde kom van Dwingeloo.

Terug naar de inhoud