Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

RheinBurgenWeg

Deelstaat: Rheinland-Pfalz
Startpunt: Bingen
Eindpunt: Rolandseck
Aantal kilometers: 200
Aantal etappes: 13

Legendarisch mooi is het cultuurlandschap waar het langeafstandswandelpad de RheinBurgenWeg doorheen loopt. Veelzijdig en adembenemend slingeren de paden over hoogvlaktes en door intieme zijdalen. Ideaal voor avontuurlijke en nieuwsgierige types, voor mensen die gestrest zijn of behoefte hebben aan een time-out.. De RheinBurgenWeg biedt een bonte mengeling van avontuur en bezinning.

Over een lengte van ca. 200 km loopt de RheinBurgenWeg door een uniek cultuurlandschap, vanaf de Rolandsbogen bij Remagen tot aan de Mäuseturm (muizentoren) bij Bingen. Onderweg ontdekt u het Rijnse Schiefergebergte in al zijn facetten, komt u langs een van de meest noordelijke wijnbouwgebieden van Duitsland, het Ahrdal, en kunt u in Andernach de grootste koudwater-geiser ter wereld bewonderen. Vanaf hier wandelt u verder naar Koblenz, de toegangspoort tot het UNESCO-Werelderfgoed het bovenste Midden-Rijndal. De RheinBurgenWeg loopt door het gehele werelderfgoed-dal en leidt u links van de Rijn naar Bingen.


Handige links:

Etappe 1
Bingen - Trechtingshausen

Aantal kilometers: 10,6
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 422 meter stijgen, 370 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Een bosrijke etappe met zeer afwisselende indrukken door het Binger Wald. De bomen bieden goede beschutting op zonnige dagen.

De eerste etappe van de RheinBurgenWeg (RBW) begint aan de oever van de Rijn in Bingen, niet ver van de veerpont en het Museum am Strom. Een toegangsweg loopt langs de Mäuseturm naar het beginpunt van de route aan de B9. Over het 'Schlangenpfad' loopt u nu steil bergopwaarts richting Binger Wald. Nog wat buiten adem geniet u even later van het uitzicht vanaf de Prinzenkopf. Over een prachtig natuurpad slingert de RBW zich door het Binger Wald. Voorbij het wat lager gelegen Forsthaus Heiligkreuz komt u bij de hangbrug in het Kreuzbachdal en even later is de archeologische site 'Villa Rustica' een eerste cultuurhistorisch hoogtepunt.

Na dit uitstapje naar de Romeinse tijd komt u op de parkeerplaats Josefsbrunnen, waar u een bijzondere belevenis wacht: hier begint de Steckeschlääferklamm, waar naast ongerepte natuur ook een groot aantal in de bomen uitgesneden figuren en gezichten te vinden zijn. Aan het einde van de kloof komt de RBW uit op de Soonwaldsteig en de weg naar het nabijgelegen Forsthaus Jägerhaus. De RBW buigt rechtsaf naar het romantische Morgenbachdal met zijn mooie natuur. Dan verlaat de RBW de Soonwaldsteig en het Morgenbachdal en leiden de rode logo's u opnieuw bergopwaarts. De inspanning is de moeite waard, want aangekomen bij de rand van de helling biedt het Schweizerhaus een fabelachtig uitzicht op de Rijn. Wat daarna volgt, is puur wandelgeluk, want het Eselspfad kronkelt tussen rotsen en grillige eikenbomen door omlaag, tot plotseling Burg Rheinstein uit het niets opduikt! Daarna kronkelt de RBW nog steeds over het Eselspfad steil bergopwaarts.

Al snel wordt de ondergrond rotsachtiger en vanaf een uitstekende rots kijkt u tot diep in het Morgenbachdal en kunt u ook Burg Reichenstein zien. Voor de afdaling naar het Morgenbachdal over het smalle rotspad is een goede tredzekerheid vereist! Beneden aangekomen, kunt u direct al de geelrood gemarkeerde toegangsweg naar Trechtingshausen volgen.

Maar wie het traject van bijna 13 km te kort vindt, kan dit probleemloos verlengen: u loopt dan verder door het bos bergopwaarts naar de Gerhardshof met het bosrestaurant 'Haus Waldfrieden'. Een gemengd loofbos met hoge bomen begeleidt u vervolgens naar de berghut bij de Kölsche Wiesen. Boven aangekomen, neemt u hier na ca. 17 km afscheid van de RBW en volgt u de ca. 3 km lange toegangsweg naar beneden richting Trechtingshausen.


Etappe 2
Trechtingshausen - Bacharach

Aantal kilometers: 21,6
Tijdsduur: ca. 7 uur
Hoogteverschil: 629 meter stijgen, 683 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Een zeer afwisselende etappe met veel mooie uitzichtspunten.

Een lange, stenige toegangsweg loopt vanuit Trechtingshausen bergopwaarts over de Palmkopf naar de hoofdroute bij de Kölsche Wiesen. Mooier is de iets langere route door het Morgenbachdal omhoog naar de Gerhardshof en vervolgens naar de Kölsche Wiesen. Hiervandaan loopt de RBW langzaam omlaag naar de uitkijktoren Siebenburgenblick, van waaraf zeven ruïnes links en rechts van de Rijn te zien zijn! Via het 'Martinspfad' loopt u over de steile helling naar beneden, waarbij u opnieuw kunt genieten van fantastische uitzichten. Weer aangekomen op bredere wegen passeert u de toegangsweg naar de nabijgelegen Burg Sooneck, een echte roofridderburcht die het bezichtigen waard is.

Na dit korte uitstapje naar de middeleeuwen loopt de RBW door uitgestrekte wijngaarden bergafwaarts. De route maakt nog een keer een bocht naar het Erschbachdal en loopt dan naar Niederheimbach. Via het sprookjesbos komt u over historische bestrating in dit plaatsje uit. Hier passeert u Burg Hohneck, die niet voor publiek toegankelijk is.

Al snel laat u de plaats achter u. Langs het pad langs de rand van de helling groeien de meest uiteenlopende struiken en af en toe vangt u een glimp op van de Rijn. Als de route het Gaisbachdal in buigt, ziet u in de verte ruïne Fürstenberg liggen. U vervolgt uw weg en komt door het plaatsje Oberdiebach. Daarna loopt u midden door de wijngaarden bergopwaarts en kunt u onderweg de Fürstenberg bezoeken.

Verder bergopwaarts loopt de RBW door de weilanden en velden onder Winzberg richting Medenscheid, waar u langs de rand van de helling omheen loopt. Opnieuw zijn de uitzichten op het Rijndal grandioos. De RBW maakt een lus om het Bombachdal en loopt daarna in Neurath weer naar de rand van de helling.

Nadat u een tijdje langs dicht struikgewas bent gelopen, staat u dan ineens voor de oude stadsmuur van Bacharach. Direct daarna passeert u de imposante Burg Stahleck om uiteindelijk af te dalen naar de pittoreske oude binnenstad van Bacharach en uw overnachtingsadres op te zoeken.


Etappe 3
Bacharach - Oberwesel

Aantal kilometers: 13,3
Tijdsduur: ca. 4½ uur
Hoogteverschil: 355 meter stijgen, 334 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Wandelplezier in de wijngaarden!

Via de toegangsweg verlaat u de smalle steegjes van Bacharach om onder Burg Stahleck of in de Malerwinkel weer op de RBW uit te komen. Bij de Steeger Tor verlaat de RBW Bacharach en stelt deze meteen uw conditie op de proef: het zeer steile Stadtmauerpfad moet beklommen worden! Na deze eerste krachtproef loopt de RBW over een steil, kronkelig pad door oude wijngaarden bergopwaarts, tot eindelijk de rand van de helling wordt bereikt. Tijd om op adem te komen!

De route gaat nu heel wat gemakkelijker zonder wezenlijke hoogteverschillen verder over het Rijnplateau. De uitzichten op het Rijndal tussen de weilanden en wijngaarden zijn subliem. In het Leimbachdal steekt de route de beek en de weg over om meteen daarna weer terug te keren naar de rand van de helling. Daar passeert u de weg naar de veerpont naar Kaub om even later uit te komen bij de Sauzahn Hütte, waar het uitzicht werkelijk fantastisch is.

Het kost moeite deze plek te verlaten en de afwisselende tocht langs de rand van het Midden-Rijndal voort te zetten. Maar andere uitzichten lokken! Een daarvan bereikt u na het Elligbachdal: de Pfalzblickhütte doet zijn naam alle eer, want van hieraf hebt u een schitterend uitzicht op de Rijn en Burg Pfalzgrafenstein.

Na een klein stukje parallel aan de weg bereikt u het Engebachdal en van hieraf wandelt u weer midden in de wijngaarden. Opnieuw volgt het ene prachtige uitzicht na het andere en uiteindelijk komt u aan de K90. Deze volgt u even bergafwaarts, waarna u de weg oversteekt en via een smal pad het volgende culturele hoogtepunt bereikt: plotseling staat u vlak voor de machtige Schönburg!

Maar de etappe van vandaag heeft nog meer te bieden. Dat merkt u een paar stappen verder, wanneer de RBW over het kronkelige rotspad van de Elfenley omlaag loopt naar Oberwesel. Tredzekerheid is hier absoluut vereist en om van het uitzicht te genieten, kunt u het beste even blijven staan. Veel te snel eindigt deze etappe uiteindelijk aan de weg naar de oude binnenstad, waar u beslist een bezoek moet brengen aan de gedeeltelijk begaanbare stadsmuur en de Liebfrauenkirche.


Etappe 4
Oberwesel -  St. Goar

Aantal kilometers: 8,8 km
Tijdsduur: ca. 3 uur
Hoogteverschil: 432 meter stijgen, 425 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Klimavontuur aan de Rijn!

Vanuit de bezienswaardige oude binnenstad van Oberwesel loopt u naar het begin van de weg naar de Elfenley, waar u het spoor van de RheinBurgenWeg (RBW) weer oppakt. U steekt het Oberbachdal over en komt zo bij het achterste gedeelte van de stadsmuur van Oberwesel. Langs de imposante muur loopt u naar de Martinskirche en uiteindelijk laat u de stad achter u. Midden tussen de wijngaarden moet u een beslissing nemen: hier gaat de rondweg omhoog naar het Günderodehaus de andere kant op (deze rondweg loopt over het Skulpturenpfad en komt later weer uit op de hoofdroute). Wie lef heeft, staat hier een fantastisch avontuur te wachten, want de Oelsberg-Klettersteig loopt midden over de steile helling naar boven. Hier moet u ladders en voetbeugels gebruiken en op een uitstekende rots biedt een rustplaats gelegenheid voor een adembenemende pauze. Het klimplezier is veel te snel voorbij en bij een hut in de wijngaarden komt het Skulpturenpfad weer op de route uit. Vol afwisseling gaat de tocht nu tussen struiken en bomen langs de rand van de helling verder en bij Urbar bereikt u het volgende hoogtepunt van de dag: bij Maria Ruh hebt u misschien wel het mooiste uitzicht op de Loreley aan de overkant en hier staan ook een groot aantal banken - inclusief een schommelbank!

Na deze rustpauze wandelt u vol nieuwe energie het bos door en bergafwaarts naar het Galgenbachdal. Bij de zijweg die richting 'An der Loreley' naar de B9 loopt, begint de klim terug omhoog. Nog een beetje buiten adem steekt u het Seelenbachdal over en uiteindelijk komt u weer op het Rijnplateau, waar u de rand van de helling volgt naar een fantastisch uitkijkpunt. Hiervandaan kunt u zelfs het kleine Loreleybeeld beneden op de havendam in de Rijn goed zien. Nu is het niet ver meer naar de grote rustplaats bij de Kretschhütte in de buurt van de deelgemeente Biebernheim boven St. Goar. De afdaling door het romantische Lohbachdal met zijn prachtige natuur is opnieuw steil. Als u via een groot aantal traptreden beneden bent gekomen, verlaat u de RBW en volgt u de weg langs het station naar het nabijgelegen centrum van St. Goar.


Etappe 5
St. Goar - Bad Salzig

Aantal kilometers: 19,1 km
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 662 meter stijgen, 648 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: zwaar

Pure natuur, adembenemende doorkijkjes over de Rijn en betoverend mooie paden vormen de hoogtepunten van deze etappe. Burg Rheinfels en het avonturenpad St. Goar zorgen voor een spannende start - inclusief kleine uitdagingen.

In de buurt van het station van St. Goar komt u weer op de RBW. U bent nog maar net op weg, als de vesting Rheinfels u uitnodigt voor een rondwandeling door de middeleeuwen! Hierna moet het Gründelbachdal worden overgestoken, wat betekent dat u een stevige, steile klim moet maken! Maar op zijn laatst bij het uitkijkpunt 'Pilz' bent u deze inspanning vergeten. Wat nu volgt, is wandelplezier op het hoogste niveau, want de RBW volgt een oud bergpad door het kreupelbos langs de rand van de helling naar een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht op Fellen. Daarna volgt er een schitterende afdaling tussen de rotsen door naar het Heimbachdal, waar u zich bijna in het oerwoud waant. Na de volgende klim loopt de RBW een stukje het achterland in. Deze rustige bospassage biedt u de gelegenheid om de tot nu toe opgedane indrukken te verwerken.

Bij de Taunusblickhütte houdt het bos op en hebt u een mooi uitzicht op Holzfeld en de omgeving. Al snel bent u in Holzfeld, waar u zich de kans om bij de geitenboerderij kaas te proeven, beslist niet mag laten ontgaan. Vervolgens loopt de RBW in rechte lijn naar de rand van de helling. Daar hebt u vanaf een prachtig gelegen rustplaats een indrukwekkend uitzicht op de Rijn. Hierna loopt de route weer over een uiterst smal en steil pad bergafwaarts. Na enkele bochten komt u uiteindelijk in Hirzenach, waar vooral de fraaie proosdijtuin het bezichtigen waard is. De klim over het bergpad is opnieuw bijzonder inspannend en het is dan ook maar goed dat er in het bos een bank voor u klaarstaat.

Na aankomst op het Rijnplateau duurt het maar even, of de RBW begint vlakbij een schuilhut alweer over het Eselspfad af te dalen naar het volgende dal. En nauwelijks bent u de Weilerbach overgestoken, of het pad begint weer duidelijk te stijgen en brengt u naar de rand van het plaatsje Weiler. Opnieuw volgt er een geweldige passage naar de voorste rand van de helling en vervolgens naar een grandioos uitkijkpunt, de Ziehlay. Samen met het houten beeld van een biddende non laat u uw blik dwalen over de diep onder u gelegen Rijn en het aan de overkant gelegen Kestert. Daarna loopt u over zachte weidepaden en smalle bospaden verder. Op de laatste afdaling naar Bad Salzig hebt u op een uitstekende rots nog een keer de gelegenheid om even te pauzeren en om u heen te kijken. Uiteindelijk bereikt u Bad Salzig en loopt u door het kuurpark naar het markante Quellpavillon, waar deze bijzonder afwisselende en inspannende etappe eindigt.


Etappe 6
Bad Salzig - Rhens

Aantal kilometers: 15,6 km
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 523 meter stijgen, 522 meter dalen
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld

Fata morgana of wonderbaarlijke waarheid? Voor Boppard maakt de Rijn niet alleen de mooiste bocht. Hier kunt u namelijk ook genieten van een bijzonder mooi uitzicht: nadat u over Romeinse sporen door Bad Salzig en Boppard bent gekomen, wandelt u over spectaculaire paden naar het beroemde uitzichtpunt Vierseenblick.

Vanaf het Quellpavillon in Bad Salzig bent u al snel in de natuur, een bonte mengeling van boomgaarden, struikgewas en bos. Ook vandaag duurt het niet lang voordat u uw conditie kunt testen. Op de klim naar de rand van de helling kunt u meteen al genieten van prachtige uitzichten, steile rotsen en frisse boslucht. Boven op de 'Eisenbolz' staan u opnieuw schitterende uitzichten te wachten. Aan de andere kant van de Rijn groeten de 'vijandige broeders', de burchten Sterrenberg en Liebenstein, en vooral vanaf het uitkijkpunt 'Steinerner Mann' hebt u een fabelachtig uitzicht op het Rijndal. Afwisselend over paden en veldwegen brengt de RBW u naar de hut op de Eisenbolz. Hiervandaan loopt de route steil bergafwaarts richting Boppard, zodat een goede tredzekerheid vereist is!

Nadat u beneden op uw gemak door een park bent gewandeld en via een tunnel onder een spoorweg en de B9 bent doorgegaan, komt u door een opening in de stadsmuur in de oude binnenstad van Boppard. Via de Kurfürstliche Burg, die onder andere het stedelijk museum met de Thonet-tentoonstelling huisvest, bereikt u bij de veerpont de oeverpromenade. Aan het einde daarvan buigt de RBW af van de Rijn naar het dalstation van de stoeltjeslift. Over een rotsachtig en steil pad beklimt u de helling. Onderweg omhoog hebt u de mogelijkheid te kiezen voor het tweede klimpad op de RBW, de Mittelrhein-Klettersteig. Wel is tredzekerheid hier een absolute must en mag u in geen geval hoogtevrees hebben. Maar ook wanneer u niet voor het klimpad kiest, hebt u vanaf de bergkam adembenemende uitzichten en komt u moe maar voldaan aan in het bos boven de bekende wijnberg Bopparder Hamm.

U passeert Gedeonseck en loopt hoog boven de Rheinschleife over een pad verder naar de beroemde Vierseenblick, waar de Rijn zich splitst in vier meren!

Het volgende stuk van de route door een schaduwrijk bos biedt u de gelegenheid om even te ontspannen en op adem te komen. Bij de aftakking naar de Jakobsberger Hof komt de RBW samen met het droompad 'Rheingoldbogen' en van hieraf lopen beide routes langs verborgen grafheuvels verder door het bos. Nadat u het bos hebt verlaten, komt u bij een hut die uitnodigt om even te pauzeren en een fantastisch uitzicht biedt op de Marksburg. Via een natuurlijke holle weg loopt de RBW naar Brey en verder naar Rhens.


Etappe 7
Rhens - Koblez

Aantal kilometers: 13,2 km
Tijdsduur: ca. 5½ uur
Hoogteverschil: 565 meter stijgen, 495 meter dalen
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld

Adel verplicht: aan Keizerin Augusta heeft Koblenz zijn prachtig aangelegde landschappen aan de Rijn te danken, Koning Friedrich Wilhelm IV. creëerde met Schloss Stolzenfels een van de meest romantische kastelen aan de Rijn. Deze wandeling door bossen en velden leidt u langs majestueuze uitzichten.

Vanaf de Viehtor in Rhens loopt de route in rechte lijn bergopwaarts naar het Rijnplateau. Daar is een bezoekje aan de Königsstuhl zeker de moeite waard! Vervolgens loopt de RBW over een kronkelig pad omhoog naar de Schamberg, waar u een fantastisch uitzicht hebt op de Marksburg.

Nadat u de L208 bent overgestoken, gaat de route verder naar een kapel en door een ruisend gemengd bos. Na deze bospassage loopt u door weidevelden verder omhoog en komt u bij een relaxbank, die uitnodigt tot een ontspannen pauze. Het droompad 'Wolfsdelle', dat u tot dit punt heeft begeleid, loopt van hieraf een andere kant op en de RBW gaat het bos in. U komt nu steeds hoger en kunt genieten van de veelsoortige bosflora. Uiteindelijk hebt u de kam bereikt. Vandaar loopt er een weg naar de nabijgelegen Merkurtempel.

Over brede paden loopt de RBW nu geleidelijk bergafwaarts richting Rijn en al snel biedt zich opnieuw de gelegenheid voor een kleine omweg - dit keer naar het absoluut bezienswaardige slot Stolzenfels! Na dit cultuurhistorische uitstapje worden de benen weer aan het werk gezet, want voortdurend stijgend en dalend loopt de RBW om het Siechhausdal heen om vervolgens omhoog te klimmen naar de Weidgenhöhe. Daar wordt de RBW smaller en even later kunt u sporen van oeroude nederzettingen ontdekken. Op zijn laatst bij de Dommelsberghütte is de vroegere Keltische muur niet meer over het hoofd te zien. Maar ook het uitzicht op de Rijn is in één woord fantastisch.

Over zachte paden loopt de RBW vervolgens door het bos, dat hier niet al te dicht is. Hij laat daarbij de weg naar de 'Lichte Eiche' links liggen. Uiteindelijke bereikt u de Rittersturz, waar in 1948 de belangrijke conferentie plaatsvond die later leidde tot de stichting van de Bondsrepubliek Duitsland.

Voor vandaag neemt u hier afscheid van de RBW, maar naar Koblenz, de eindbestemming van deze etappe, hebt u nog 5 km te gaan. Na de afdaling naar het dal passeert u de Kaiserin-Augusta-Anlagen en de weg naar het centraal station van Koblenz. Bij de samenloop van de Moezel en de Rijn, het Deutsches Eck, in het hart van de stad Koblenz eindigt deze etappe.


Etappe 8
Koblenz - Winningen

Aantal kilometers: 14,6 km
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 348 meter stijgen, 423 meter dalen
Moeilijkheidsgraad:
gemiddeld

Vandaag maakt de RBW een uitstapje naar de Moezel! Eerst gaat de 8e etappe een stuk door het Koblenzer stadsbos, alvorens zich bij Karthause het eerste geweldige uitzicht over de Moezel zich aandient. Via Güls bereikt men de zonnige wijngaarden langs de Moezel, waar u de steile hellingen van dichtbij kunt ervaren, voordat u in Winningen kunt genieten van het heerlijke druivensap.

Van het Deutsches Eck in Koblenz loopt u rustig over de oeverpromenade langs de weg naar het centraal station. Daarna volgt u de weg door de Kaiserin-Augusta-Anlagen en klimt u uiteindelijk over een steil pad in het Laubachdal omhoog. Bij de Rittersturz pakt u de RBW weer op en wandelt u door een afwisselend bos naar de parkeerplaats

'Lichte Eiche', waar verschillende wandelwegen samenkomen. Ook tijdens de rest van de wandeling door het Koblenzer Stadtwald kunt u het rustig aan doen. Vanaf Forsthaus Kühkopf, dat verscholen ligt in het bos, loopt u zonder grote hoogteverschillen naar de voetgangersbrug over de B327. Aan de andere kant is het de moeite waard even een omweg te maken naar Forsthaus Remstecken met zijn restaurant, boerderijwinkel en wildpark. Via de Layenkopf komt u vervolgens in een prachtig bos, waar de RBW dwars doorheen loopt en u alle stress van het dagelijks leven doet vergeten. In de buurt van de Schwedenschanze ziet u plotseling voor het eerst diep onder u de Moezel door het dal stromen! De route loopt nu over een kronkelig pad langs de rand van de helling en iedere keer weer vangt u een blik op van de glinsterende Moezel. Uiteindelijk bereikt u het stadsdeel Karthause, waar u een prachtig uitzicht hebt over het Moezeldal, en komt u via het bos in het dal. De rivier ligt nu vlak voor u en via de spoorwegbrug komt u in Güls aan de andere oever. Nu volgt u de weg langs de oever stroomopwaarts, loopt u langs de rand van het dorp verder, steekt u het spoor over en passeert u de weg naar Güls en Koblenz. De omgeving verandert en u bevindt zich plotseling midden tussen de velden en boomgaarden. Al snel maakt deze vegetatie plaats voor uitgestrekte wijngaarden! Midden in de wijngaarden wint de RBW hoogte en komt u bij een rustplaats, waar u even kunt pauzeren. Even later gaat het steile pad door de wijnbergen de andere kant op, maar ook vanaf de RBW kunt u ver over de wijnbergen uitkijken. Na korte tijd kunt u Winningen al zien liggen en over landwegen brengt de RBW u in de richting van deze plaats. Een voetpad leidt u langs de eerste huizen, waarna de etappe eindigt op het marktplein van Winningen met zijn historische gebouwen.


Etappe 9
Winningen -  Bassenheim

Aantal kilometers: 15,7 km
Tijdsduur: ca. 6 uur
Hoogteverschil: 586 meter stijgen, 463 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Tot ziens Moezel – op naar de Eifel!

Midden in Winningen met zijn vele vakwerkhuizen begint de 9e etappe van de RheinBurgenWeg (RBW). Vandaag is de algemene tendens 'omhoog', wat u meteen aan de rand van de plaats al merkt: paden en wegen lopen in rechte lijn bergopwaarts. Maar op zijn laatst op het uitkijkpunt bij de Domgartenhütte is de inspanning alleen nog bijzaak. Even later hoort u geruis: u moet onder de Moezelbrug door naar de andere kant van de A61. Al kort na het wegrestaurant biedt de Blumslay een magnifiek uitzicht op de Moezel! Daarna verandert de RBW in een idyllisch pad, dat vlak langs de rand van de helling loopt. Op een bankje kunt u nog eens genieten van het fabelachtige uitzicht, voordat voor de zeer steile afdaling naar het Langenbachdal weer goede tredzekerheid vereist is. Wat u tijdens de afdaling al vermoedde, wordt werkelijkheid: u bent nauwelijks beneden, of de RBW begint in het Belldal meteen weer te stijgen. Langs oude waterputten klimt u naar de hoogvlakte en u bent blij, als het bos ophoudt en velden en weilanden het beeld bepalen. Niet ver van Wolken komt u aan de toegangsweg naar het droompad 'Koberner Burgpfad'. De RBW loopt echter verder naar de Eiserne Hand, kruist de L52 en gaat dan onder de A48 door. Daarna wandelt u tussen hoogstammige bomen naar een kruising aan de rand van het bos. Nu moet u een beslissing nemen: hier begint de

'Karmelenbergschleife', een extra lus in de route van in totaal 3,2 km, die echter absoluut de moeite waard is! Deze extra rondweg loopt door een unieke laan met oeroude bomen. Daarna loopt hij omhoog naar de bedevaartkerk op de Karmelenberg. Hiervandaan gaat hij om de berg heen en komt u na een korte afdaling op een rustplaats in een vroegere kraterpijp. Onder de indruk van de opgedane kennis van de geschiedenis van de aarde keert u terug naar de bomenlaan en de eigenlijke RBW. Nu volgt er een rustige bospassage, die eindigt bij een viaduct, waar de route onderdoor loopt. Via weidepaden en veldwegen bereikt u Bassenheim. Op de kruising met de B258 verlaat u de RBW en loopt u de plaats in naar uw overnachtingsadres.


Etappe 10
Bassenheim - Andernach

Aantal kilometers: 13,7 km
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 208 meter stijgen, 256 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Op naar het vuurland!

Na een korte wandeling door Bassenheim komt u aan de rand van deze plaats bij de B258 weer uit op de RBW. U loopt langs het kerkhof naar de brug over de A61 en hebt nu alle kruisingen van de RBW met de snelweg achter de rug. Even later kunt u ook het talud de rug toekeren en loopt u langs bonte struiken over de hoogvlakte, die vooral uit velden bestaat. Bij helder weer hebt u hier een fantastisch panorama! Als u de toegangsweg naar de rondwandelroute met keurmerk 'Streuobstwiesenweg' voorbij bent, komt u in het dal van de Kettiger Bach, waar talloze fruitbomen zorgen voor een rijke oogst. Terug op de soms zeer winderige hoogvlakte passeert u vervolgens de wegen naar Saffig en Kettig. Op het punt waar de weg naar Weißenthurm afbuigt, wordt uw aandacht onwillekeurig getrokken door het profiel van enorme puimsteenterrassen. Dan komt u in Miesenheim, waar de RBW kort de idyllische Nette volgt. Al gauw wijzen de logo's u echter de weg door de rustige straten van dit stadsdeel. Bij het station keert u Miesenheim de rug toe en loopt u door het open veld bergopwaarts naar het Bürgerhaus. Wat een uitzicht! Rondom hebt u vrij zicht, niet alleen op de vulkaantoppen van de Vordereifel, maar ook op het Neuwieder Becken. Als door vleugels gedragen volgt u de RBW over veldwegen naar beneden naar de L116, waar de toegangsweg naar Andernach afbuigt.


Etappe 11
Andernach - Bad Breisig

Aantal kilometers: 19,4 km
Tijdsduur: ca. 6½ uur
Hoogteverschil: 685 meter stijgen, 775 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Om de 100 minuten geeft de Geysir, de koudwatergeiser van Andernach, zijn grote voorstelling: Vanuit de diepte van de Eifel stuwt het koolzuur een schuimende waterfontein tot wel 60 meter in de hoogte. Dit schouwspel van de grootste koudwatergeiser ter wereld behoort tot de hoogtepunten van het Midden-Rijndal.

Na een bezoek aan de koudwatergeiser kunt u beginnen aan de 11e etappe van de RBW. Via een lange toegangsweg komt u vanuit het centrum van Andernach uiteindelijk uit op de RheinBurgenWeg. Over veldwegen loopt u bergopwaarts. Eich blijft links liggen, terwijl u de RBW verder bergopwaarts volgt naar de rand van het bos en de rustplaats bij het Hochkreuz. Hierna loopt de route een tijdlang door het bos. Nadat u vanaf de schuilhut Siebengebirgsblick op de helling boven Namedy hebt genoten van het fantastische uitzicht, loopt u verder door het bos bergafwaarts. Even later bereikt u Namedy.

Na de zijweg naar het station ziet u tussen de bomen door al snel slot Namedy liggen, dat privé-eigendom is. Nu volgt er een lange klim over een breed en rotsig bospad. Als u eindelijk boven bent aangekomen bij de Hüttenhof, neemt het open veld de regie over. De RBW passeert eerst de Geishügelhof en daarna aan de rand van het bos de Knopshof. In het bos loopt de weg vrijwel vlak naar een laan van basaltzuilen: u hebt nu het geopad 'Hohe Buche' bereikt. Op de zuilen worden wetenswaardigheden gepresenteerd over de vroegere vulkaan en de winning van basalt.

Plotseling staat u aan de rand van het bos aan het begin van een beveiligd pad dat u dwars door de vulkaan leidt. Ook nadat u de vulkaan verlaten hebt, wandelt u over historische grond: in het dichte naaldbos verschuilt zich een oude Keltische muur. Enkele stappen verder bereikt u een indrukwekkende uitstekende rots met een grandioos uitzicht. Hierna is tredzekerheid vereist, want het Eselspfad kronkelt over rotsige bodem steil omlaag. Beneden aangekomen, passeert u het station van de Vulkaanexpres en loopt u verder door Brohl-Lützing. Via slot Augustaburg komt u weer in het bos terecht, waar u prompt wordt geconfronteerd met de volgende steile klim. Nauwelijks hebt u deze achter de rug of de RBW daalt alweer af en doet de plaats nog een keer aan.

Wat nu volgt, is puur wandelgenot: een smal pad vlak langs de rand van de helling waar het ene schitterende uitzicht volgt op het andere. Vooral dat bij de Reutersley is prachtig! Vervolgens passeert u Burg Rheineck en komt u via het Vinxtbachdal in het stadsbos, waar de weg weer oploopt. Nadat u hier bij de Mariensäule nog een keer hebt genoten van het mooie uitzicht op de Rijn, brengt de RBW u uiteindelijk naar Bad Breisig. In de Brunnenstraße, bij de weg naar het station en vlakbij de Römertherme, eindigt de etappe.


Etappe 12
Bad Breisig - Remagen

Aantal kilometers: 15,7 km
Tijdsduur: ca. 5 uur
Hoogteverschil: 274 meter stijgen, 270 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Velden, water, bos en uitgestrektheid - dat alles ligt voor u in het verschiet tussen Bad Breisig en Remagen. De spanningsboog staat strak gespannen van de Kelten in Bad Breisig tot aan de legendarische brug van Remagen. Onderweg zult u versteld staan van de prachtige geulen en paden die steeds weer naar het water leiden.

Deze etappe van de RBW begint in de Brunnenstraße in Bad Breisig en brengt u eerst naar de Römertherme. Nadat u zich hebt verkwikt bij de fontein, kunt u de steile klim naar de Hahnenplatte probleemloos aan, hoewel de prachtige uitzichten op Bad Hönningen het moeilijk maken om onderweg niet af en toe even te blijven staan. Op de Hahnenplatte wijzen borden u op een voormalige Keltische nederzetting.

Even later komt u langs een schuilhut met uitzicht op het Frankenbachdal. Er volgt een bijzonder gevarieerde bospassage, waar ook de 'Allee der Bäume des Jahres' (Laan van de Bomen van het Jaar) deel van uitmaakt. Het bos wordt onderbroken door de Mönchsheide, een uitgestrekt weidelandschap met een restaurant, waar een weg naartoe loopt.

Terug in het bos biedt de RBW u de gelegenheid om even helemaal te ontspannen. Uiteindelijk komt u aan de rand van het bos, waar u een fantastisch uitzicht hebt op Sinzig en het Ahrdal. Hiervandaan daalt de RBW over landwegen af naar Sinzig, waar u als eerste de oeroude resten van de stadsmuur tegenkomt. Vanuit het goed onderhouden park kunt u de bezienswaardige basiliek zien liggen, die zeker een omweg waard is.

Via het monument van keizer Barbarossa komt u bij het slot, vanwaar de RBW door rustige woongebieden naar de oever van de Ahr loopt. Over een bruggetje komt u op de andere oever en volgt u de rivier een stukje stroomopwaarts. Daarna vervolgt u uw weg door de velden naar Bad Bodendorf.

Nadat u aan de rand van deze plaats de B266 bent overgestoken, loopt de RBW door rustige straten. Het historische stadscentrum blijft links liggen, maar is via de toegangsweg wel bereikbaar. Iets verderop loopt de RBW over een steil pad midden door de natuur boven Bad Bodendorf langs. Daarna klimt u steil omhoog om uiteindelijk uit te komen op de Ahrplatte. Daar wordt u op een open plek behalve door een hut verrast door een heideachtige vegetatie.

De RBW verlaat het bos, passeert de Hubertushof en kronkelt door een landschap dat een beetje doet denken aan een oerwoud, naar de ruïne van de Waldburg. Met een prachtig uitzicht op de Rijn daalt u vervolgens door een weiland af naar de eerste huizen, vanwaar voetpaden u naar de B9 brengen. Hier verlaat u de RBW en loopt u via de toegangsweg naar de binnenstad van Remagen.


Etappe 13
Remagen - Rolandseck

Aantal kilometers: 14 km
Tijdsduur: ca. 4½ uur
Hoogteverschil: 418 meter stijgen, 324 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Eindspurt naar de Rolandsbogen!

Bij de tunnel onder de B9 in Remagen stuit u op de RBW, die u al meteen naar een cultureel hoogtepunt brengt: de bezienswaardige Apollinariskirche! Vanaf de kerk loopt de weg omhoog naar het uitkijkpunt bij het beeld van de Heilige Franciscus en verder steil bergopwaarts het bos in. Nadat u de klim hebt overwonnen, komt u bij een idyllisch klein bosmeer snel weer op adem.

Nu volgt er een bijzonder mooi en afwisselend stuk bos en verandert de route een paar keer van richting. De weg loopt geleidelijk omlaag en uiteindelijk bereikt u het Taubenbachdal. Lang blijft u niet in het dal, want even later loopt de RBW over natuurpaden door het struikgewas bergopwaarts. Kort daarna bevindt u zich weer in het bos en wandelt u stevig bergopwaarts. Na het passeren van de bergkam loopt de RBW verder over een natuurlijke holle weg in het open veld. Daar hebt u vanaf een ronde bergtop een prachtig uitzicht op Unkelbach.

De RBW loopt dwars door het plaatsje, kruist de beek en volgt de loop van de beek richting Rijndal. Na een steile berg overwonnen te hebben, bereikt u Bandorf. Langs tuinen kronkelt de RBW door het dal, voordat een enorm steile klim naar Oberwinter volgt.

Al snel verlaat de RBW de bebouwing weer en loopt hij langs del huizen naar het stille Bandorfer dal. Hiervandaan klimt u langs het sportterrein door dichte hagen omhoog naar de hoogvlakte, waar u kunt genieten van een fantastisch uitzicht. Uiteindelijk bereikt u het bos, waar overal hulststruiken staan. Na enkele bochten komt u bij een schuilhut, waarna u afdaalt naar het Kasselbachdal. Daar volgt u de omheining van het wildpark tot aan de afslag naar station Rolandseck.

Bij de nieuwbouw van het ARP-museum loopt de route opnieuw het bos in naar de Rolandswerther Bach. Hier begint de laatste klim naar het plateau.Boven wandelt u met een weids uitzicht over het vrije veld om vervolgens door een klein bos weer af te dalen. Een trappenpad leidt u naar het langverwachte doel, de Rolandsbogen!

Nadat u even hebt gepauzeerd en van het uitzicht hebt genoten, loop u via de weg omlaag naar de B9. Langs de Rijn wandelt u naar de parkeerplaats in Rolandseck, waar het avontuur RBW eindigt.


Terug naar de inhoud