Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Stoutenburgerpad

Provincie: Utrecht
Plaats: Stoutenburg (Leusden)
Aantal kilometers: 10
Tijdsduur: ca. 2 uur

Het Stoutenburgerpad voert door het prachtige buitengebied van Amersfoort en Leusden. Door nieuwe natuurgebieden, weilanden, over landgoed Stoutenburg en langs de Barneveldse Beek. Onder begeleiding van Landschap Erfgoed Utrecht en in samenwerking met particuliere eigenaren, vrijwilligers, de gemeenten Amersfoort en Leusden en andere partijen uit de streek is deze wandelroute tot stand gekomen.

In het gebied komen veel beken voor, zoals de Barneveldse Beek, Esvelderbeek en Haarbeek. Daarom wordt het landschap waar het Stoutenburgerpad doorheen loopt bekenlandschap genoemd. De beken zorgden vroeger voor de afwatering van het natte gebied en stroomden
vanaf de hooggelegen Veluwe naar de voorloper van de rivier de Eem, de Amer. Nog steeds verlooptr de afwatering voor een groot deel via deze beken.

In de laatste ijstijden, meer dan 10.000 jaar geleden, is de basis gelegd voor het landschap zoals het er nu uitziet. Door opstuwing van ijs ontstonden de hoge stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Daartussen ontstond een soort kom, de Gelderse Vallei. In deze vallei vormden zich hoge dekzandruggen en lage beekdalen. Dekzandruggen ontstonden doordat zand van bijvoorbeeld rivierbeddingen door de wind verspreid werd over het landschap. Dat was mogelijk omdat er weinig begroeiing was in deze koude periode. De beken stroomden tussen de dekzandruggen door. Veel boerderijen zijn later op de hoge dekzandruggen gebouwd.Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/stoutenburgerpad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud