Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Eendenkooienpad

Provincie: Utrecht
Plaats: tussen IJsselstein en Montfoort
Aantal kilometers: 17
Tijdsduur: ca. 4 uur

Ontdek het mooie buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Wandelen door de polder, langs kades en het jaagpad van de Hollandse IJssel. Geniet van de weidse uitzichten en de combinatie van cultuur en natuur. Startpunt van de route is Jachthaven Marnemoende, Noord IJsseldijk 107 in IJsselstein. De route is gemarkeerd met een rode klomp in 2 richtingen, zodat er zowel links- als rechtsom gelopen kan worden.


In de Utrechtse Waarden kwamen ooit de meeste eendenkooien van de provincie Utrecht voor. Tijdens deze wandeling loopt u vlak langs drie eendenkooien, waarvan één nog volop wordt gebruikt. Ook zijn er nog relicten van eendenkooien zichtbaar in het landschap. Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. Met tamme eenden werden de wilde eenden naar de kooi gelokt en met een kooikerhondje de vangpijp ingedreven. Zo konden veel eenden in één keer gevangen worden. De uitdrukking “de pijp uitgaan” komt dan ook van de vangpijp van de eendenkooi.
Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Om zoveel mogelijk eenden te kunnen vangen, moest het rondom de kooi stil zijn. Dit was wettelijk vastgelegd. Tegenwoordig worden er in de eendenkooien geen eenden meer gevangen voor consumptie, maar wel voor onderzoek. Nog steeds kunt u en de vele vogels die hier graag komen, genieten van de rust!

   
Meer informatie over deze route:
https://klompenpaden.nl/klompenpad/eendenkooienpad/

Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud