Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Mullerthal (LU)
Mullerthal Trail


Hou je van avontuurlijk wandelen, dan moet je in het Mullerthal zijn! Deze regio wordt ook wel Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. De Mullerthal Trail is verdeeld over 3 routes en is in totaal zo’n 112 kilometer lang. Daarnaast zijn er vele lokale wandelroutes uitgezet die variëren van 3 tot wel 30 kilometer. Je wandelt langs bizarre rotsformaties en romantische stroompjes, door bossen waar je vrijwel continue omhoog of omlaag gaat, over spannende bruggen en trappen. In deze soms sprookjesachtige wereld kom je langs rotsformaties en watervalletjes met prachtige namen, zoals de Schéissendëmpel, Herregottkapp en Déiwepëtz.

De rotsformaties vormen een bron van vermaak. In sommige rotsen kun je een figuur of een gezicht herkennen, andere bieden van bovenaf een mooi uitzicht. Je loopt door labyrinten en hoopt daarin niet te verdwalen. En dan zijn er steeds weer die smalle kloven, waar links en rechts de rotswanden tientallen meters omhoog gaan. In de Rittergang en daaropvolgende Déiwepëtz moet de rugzak echt af, anders is er geen doorkomen aan. En in de Siweschlëff word je gewaarschuwd: op het smalste deel heb je slechts 30 cm om jezelf er doorheen te wurmen!

Onze routes
Op de dag van aankomst liepen wij de lokale wandelroute B1 rondom Beaufort, daarna in 2 dagen Route 2 van de Mullerthal Trail en op de dag van vertrek de B2 bij Beaufort.

Route B1 is ca. 11 km lang en een mooie route om kennis te maken met het gebied. Vanaf het startpunt bij het kasteel van Beaufort gaat het omhoog door het bos en maak je kennis met de rotswanden, die je op het eerste deel van de route begeleiden. Vervolgens wandel je bij Kuesselt aan de rand van het plateau met een paar mooie uitzichtpunten. Beneden in het dal stroomt de Sauer, die de grens tussen Luxemburg en Duitsland vormt. Door een beekdal wandel je langs de Halerbaach en de Haupeschbaach weer naar het startpunt.



Route 2 van de Mullerthal Trail telt 38 kilometer. Wij startten vanuit Berdorf en liepen de eerste dag (tegen de klok in) tot aan Consdorf. Op dag 2 liepen we vanuit Consdorf weer verder naar Berdorf. Je wordt steeds weer verrast door de rotsformaties die je op de route tegenkomt. Vooral op dag 1 is dit het geval. Over de Passerelle door een mooie kloof, langs de Eulenburg en de Goldfralay, door de smalle Rittergang en Déiwepëtz. In de rotsspleet Kuelscheier is het aardedonker, een zaklamp is hier geen overbodige luxe. De Priedegtstull (overhangende rots over de weg) en de Schéissendëmpel (pittoreske waterval) liggen direct langs een doorgaande weg en zijn daardoor erg toeristisch en vaak druk. Op dag 2 is het traject van Scheidgen tot Echternach niet erg opwindend, maar het laatste stuk naar Berdorf zit weer vol verrassingen. Hoogtepunt daarin vormt wat mij betreft de Wollefsschlucht, een prachtige steile kloof waar vroeger wolven in huisden. En op de prachtige herfstdag wandelden wij in een sprookjesachtig licht door de Aesbachkloof. Vergeet hier niet om je eigen steenmannetje te bouwen!



Route B2 zou slechts 4,2 kilometer lang zijn, maar wij hadden met alle uitstapjes en ronddolen wel 7 kilometer op de teller staan! Het eerste deel van deze route is een aaneenschakeling van spektakelstukken! Over de Passerelle hangbrug gaan we weer door de Ruetschbech kloof. Dan volgt een prachtige rotsformatie bij de Raiberhiel, waar doorheen we omhoog gaan. In de Adlerhorst is het aardedonker, door de smalle doorgang moet je op je knieën onder een rotsblok door, vervolgens brengen 2 steile ladders je weer richting het daglicht. Uitzichtpunten zijn er bij het Ruetschbechplateau en het Däiwelsinsel (Teufelsinsel), waar je komt via een bruggetje over een metersdiepe rotskloof. De rotsen bij Berdorf lenen zich uitstekend om te klimmen, in de klimtuin Wanterbaach zien we dan ook een aantal klimmers aan de rotswanden omhoog gaan. Iets verderop stuit je op de Siweschlëff, wat zoveel betekent als “zeven kloven”. Als je de nummers volgt, dan wordt je door het labyrint van kloven heen geleid. De laatste van 7 kloven is op zeker moment slechts 30 cm breed, wat hilarische taferelen kan opleveren. Hierna vervolgt de route over een gemoedelijk bospad weer terug naar Berdorf. De B2 was een waardige en spectaculaire afsluiting van een lang wandelweekend in het Mullerthal!




Praktische informatie:
De routes in het Mullerthal zijn in 2 richtingen perfect aangegeven. Met de wandelkaart van het Mullerthal (hier verkrijgbaar www.mullerthal.lu/nl/shop) kun je ook redelijk eenvoudig routes combineren of een afkortroute bepalen.

De 3 hoofdroutes van de Mullerthal Trail zijn met 36 tot 38 kilometer voor de meeste wandelaars te lang om in 1 dag te lopen. Het is echter vrij eenvoudig om een route halverwege te stoppen en met de bus terug te keren naar je standplaats. Het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis. Op bovengenoemde wandelkaart staan ook alle bushaltes in het gebied aangegeven.

Op de site van het Mullerthal www.mullerthal-trail.lu/nl vind je informatie over alle routes inclusief te downloaden GPX-bestanden.

Terug naar de inhoud