Boswachterspad Stuifduinentocht
Schoorlse Duinen
Provincie: Noord-Holland
Plaats: Schoorl
Aantal kilometers: 17
Tijdsduur: ca. 4 uur
Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Beklim dan de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.
Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgenden vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Schoorlse Duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bijgekregen.
De duinen door de seizoenen heen
De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw. In juni en juli staan tienduizenden dennenorchissen in bloei. Een tapijt van kleine witte orchideeën. In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen.
De Kerf
De Kerf is het eerste grote voorbeeldproject voor 'dynamisch kustbeheer', een nieuwe manier van duinbeheer. In Nederland stond duinbeheer traditiegetrouw in het teken van kustbeveiliging. Met shovels werden grote hoeveelheden zand in duinvalleien en stuifkuilen gestort en vervolgens met helmgras beplant. Niet alleen bleek dit weinig succesvol – de kustlijn schoof evengoed landinwaarts – maar bovendien leed de natuur en het landschap eronder.
Vrij spel voor de natuur
Eind vorige eeuw gingen natuurbeschermers en duinbeheerders op zoek naar alternatieve vormen van duinbeheer, met meer ruimte voor de natuur. In 1997 zijn in de Kerf maatregelen genomen om zand, wind en water weer vrij spel te geven. Daarbij werd ook een gat gegraven in de eerste duinenrij, zodat bij gunstige storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen.
Verrijking flora en fauna
Afgelopen jaren heeft de natuur razendsnel van de nieuwe situatie geprofiteerd. Veel bijzondere planten (zoals zilt torkruid, strandbiet en gewortelde champignonzwam) en dieren (onder andere de bontbekplevier en de rugstreeppad) hebben zich in het gebied gevestigd. Daarnaast heeft het samenspel van stuivend zand en zeewater een fascinerend landschap opgeleverd waarvan talloze mensen jaarlijks genieten. Daarmee is De Kerf een succesvol voorbeeld geworden voor andere gebieden.
Struinen
De Schoorlse duinen kent een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Maar wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag? In Jan Bas z'n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas, Groeter en Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken, in Midden Open Duin kun je voor het gemak ook de struinroute volgen. De gemarkeerde wandelroutes brengen je door het hele gebied en vandaaruit kun je je eigen dwaalroute starten.
Wandelroutes
In de Schoorlse Duinen zijn veel wandelroutes uitgezet met lengtes die variëren van 4,4 tot 23 kilometer. Iedere route is gemarkeerd met een eigen kleur en in principe dus eenvoudig te volgen. Een overzicht van de routes vind je hier.
Wij liepen het Boswachterspad Stuifduinentocht, een pittige wandeling van zo'n 17 kilometer door het mulle duinzand en met veel stijgingen en dalingen. Afwisseling van bossen, duinen en het Noordzeestrand. Heerlijk uitwaaien en genieten van de uitzichten. Deze beginnen al als je direct achter startpunt Buitencentrum Schoorlse Duinen via ruim 200 traptreden het hoogste duin van Nederland beklimt, gelegen op 55,4 meter boven NAP. Als je daar een klein stukje naar links loopt, dan heb je over de boomtoppen en duinen al zicht op de Noordzee. Neem wel een verrekijker mee, want de zee ligt wel nog een paar kilometer weg!
In de Schoorlse Duinen tref je veel heide aan. Ga je half / eind augustus hier wandelen, dan kleurt de heide prachtig paars. Samen met de verschillende kleuren groen die op de duintoppen groeien, vormt dit een prachtig kleurenpalet. Het is een aanrader om in deze periode je wandeltocht hier te plannen!
Startpunt:
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongsweg 1
1871 HA Schoorl
(navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar de Oorsprongsweg)