Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Oudenhorsterpad

Provincie: Utrecht
Plaats: Woudenberg
Aantal kilometers: 8
Tijdsduur: ca. 2 uur

Wandelen over landgoederen, boerenerven en langs beken in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel. Wandelen op de grens van Gelderland en Utrecht.


De naam van de route verwijst naar de hoeve Groot Oudenhorst, waar u al wandelend over de Oudenhorsterlaan voorbij zult komen. Groot Oudenhorst is één van de oudste boerenerven in de vallei. Al in de 14e eeuw stond hier een versterkte hofstede met een gracht. Het was - net als Lambalgen - een voornaam huis met een boerderij erbij; een buitenplaats van mensen die in Utrecht woonden en werkten. Stedelingen die zich dat konden veroorloven hadden in die tijd namelijk een buitenplaats waar ze in de zomer van het landelijk leven kwamen genieten.

In de periode 1730-1740 is het versterkte huis afgebroken. Delen daarvan zijn gebruikt voor de hoeve die hier tot 2001 heeft gestaan. De huidige boerderij is enigszins in de stijl van de oude gebouwd. Ook is een deel van het erf in oorspronkelijke staat teruggebracht. De gracht die ooi het kasteelachtige Oudenhorst omringde is deels weer opgegraven en in ere hersteld.

Startpunt:
Partycentrum Schimmel
Stationsweg Oost 243
Woudenberg


Meer informatie over deze route:


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud