Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Vuylcoppad

Provincie: Utrecht
Plaats: Schalkwijk

Aantal kilometers: 8 (te verlengen tot 11 km)
Tijdsduur: ca. 2 uur

Wandelen door de polder. langs forten en de Lek in het buitengebied van de gemeente Houten.


Het Eiland van Schalkwijk ligt ingeklemd tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal en heeft vele gezichten. Als u door het landschap loopt, ervaart u de geschiedenis. U komt langs de toren Vuylcop en de restanten van Kasteel Schalkwijk. De onaangetaste verkavelingsstructuur in de polder Blokhoven laat zien hoe mensen hier in het verleden het land bewoonbaar hebben gemaakt. En in het lintdorp Schalkwijk is de statige toren van de Kathedraal van 't Sticht niet te missen.


Ook de ooit zo belangrijke Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft zijn sporen achter gelaten in het landschap. De vele forten en werken die onderdeel uitmaakten van deze verdedegingslinie, waarvan het water het wapen was, zijn nog steeds zichtbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is nu een prachtig recreatiegebied, waarin u geschiedenis, het landschap en de natuur volop kunt beleven.


Dit klompenpad kan eenvoudig gecombineerd worden met het Lint- en Liniepad, dat ook start bij TOP Eiland van Schalkwijk en gedeeltelijk paralel loopt met hetVuylcoppad.


Meer informatie over deze route:


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud