Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > Duitsland LAW's

Uplandsteig

Deelstaat: Nordrhein-Westfalen / Hessen
Startpunt: Willingen
Eindpunt: Willingen
Aantal kilometers: 65,9
Aantal etappes: 4

De Uplandsteig - een landschapsdroom!

Gemengde bossen, beukenbos, dennenbos, open velden, bloeiende weiden en moeraslandschappen - wat een prachtige uitzichten wachten op je, je moet ze gewoon zelf ervaren.

Je legt de eerste 500 hoogtemeters en ook het meest inspannende deel van het gecertificeerde wandelpad meteen bij het begin af, en wordt beloond met prachtige uitzichten over het Upland (in Hessen en daarmee dus midden in Duitsland). We gaan verder door kleinere dorpjes, langs een zwemmeer, door een natuurgebied en tenslotte naar de oorsprong van de Diemel. Onderweg passeer je fraaie uitzichtpunten en kun je je blik laten afdwalen over het uitgestrekte landschap. Beleef de ongerepte natuur met de hooggelegen heidevelden (uniek in Europa), moerassen, orchideeënweiden, velde en bossen. Je beklimt de hoogste berg van het Sauerland en tegelijk van Nordrhein-Westfalen, net achter de grens met Hessen, de 843 meter hoge Langenberg. Verder vind je er grensstenen uit lang vervlogen tijden, maar ook bekende historiche plekken zoals de Richtplatz of de middeleeuwse Schwallenburg, een nog onontdekte vestingswal. En als je de ca. 66 km. hebt afgelegd, dan droom je verder met welness of massage, want Willingen is tegelijk een Kneipp- en lucktkuuroord.

De Uplandsteig is eventueel ook in 3 etappes van ca. 22 km af te leggen.

Handige links:

Etappe 1
Willingen - Rattlar

Aantal kilometers: 11,1
Tijdsduur: 3½ - 4 uur
Hoogteverschil: 367 meter steigen, 456 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De eerste etappe van de Uplandsteig biedt alles wat wandelaars zich wensen: bospaden, weidepaden, kabbelende beekjes en uitzichten. Vanuit Willingen gaat het snel omhoog. Voorbij Café Fernblick, waar het terraas  zijn naam eer aan doet. Dalinwaarts prachtig langs de Itter naar Café Waldesruh. Bijna tot aan Schwalenburg slingert een smal zigzagpad omhoog. Deze vroeg-middeleeuwse vesting is één van de grootste in zijn soort in Europa. De totale lengte van de vestingswallen is ca. 1700 meter, de doorsnee ca. 300 meter. De Uplandsteig leidt langs de overblijfselen van de verschillende ringen van de vestingswal. Bovenaan staat de nieuw gebouwde ringtoren, die zowel overzicht geeft over de vestingswal alsmede over een uitzicht over de regio. Je hebt hier zowel zicht op de Willinger Hochheideturm als op de Dommelturm richting de Diemelsee.

Het gaat dan bergafwaarts door het Aarbachtal en vervaolgens op het Frankenpfad, zoals Karel de Grote ooit met zijn leger, gestaag bergop. Hierboven heb je weer een facntastisch uitzicht over het landschap. De etappe eindigt in Rattlar.

Etappe 2
Rattlar - Eimelrod

Aantal kilometers: 12,1
Tijdsduur: ca. 4 uur
Hoogteverschil: 327 meter stijgen, 409 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De Uplandsteig gaat langs 9 dorpen van de gemeente Willingen, waaronder kleine "nesten" en echte dorpen. Op de huidige etappe worden er drie aangedaan: Rattlar, Hemmighausen in het Diemeltal en Eimelrod. Eerst gaat de Uplandsteig van Rattlar, met 400 inwoners, naar Dommelhof. Je moet beslist een omweg maken van Dommelhof naar Dommel en de gelijknamige uitkijktoren. Op de top van de steile berg staat de Dommelturm. De eerste Dommelturm was volledig van hout gebouwd. In 2006 moest het vanwege de slechte staat worden afgebroken. Al in september 2007 werd de nieuwe Dommelturm met een houten constructie en stalen trappen geopend. Deze staat op 738 meter hoogte en op het uitkijkplatform sta je dan nog eens 14 meter hoger. Een prachtig uitzicht beloont de wandelaars, met op heldere dagen tot aan de Kasseler bergen.

Vanaf hier gaat het richting Hemmighausen, meet iets meer dan 100 inwoners één van de kleinste plaatsjes van Willingen. De familiesfeer van Hemmighausen en Eimelrod is zeer geliefd bij gezinnen. Kinderen raken snel bevriend met de dieren, volwassenen vinden er rust in het hecische leven van alledag.

Etappe 3
Eimelrod - Usseln

Aantal kilometers: 24,2
Tijdsduur: ca. 8 uur
Hoogteverschil: 784 meter stijgen, 686 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Neerdar en Böminghausen zijn kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. De Uplandsteig loopt langs de kerk in Neerdar, waarvan de oude bouwdelen dateren uit de 13e eeuw. Aangezien er in het Upland lange en koude winters waren, is het begrijpelijk dat de kerk was gewijd aan de ijsheilige Pancratius. In Bömighausen am See kun je even pauzeren voordat het echt warm wordt voor de Uplandsteiger - het gaat omhoog tot 750 meter. Vind je dit te vermoeiend, neem dan de gezellige dalvariant van de Uplandsteig via de K61.

Bij Kahler Pön wacht je een unieke landschapservaring: de prachtige Hochheide.De heidegebieden zijn vooral aantrekkelijk in de nazomer, wanneer de bosbessen en veenbessen rijpen. Het natuurgebied is gelegen op de staatsgrenzen van Noordrhein-Westfalen en Hessen. Als je vanaf het kruis op de top van de Kahler Pön naar het noorden kijkt, zie je aan de horizon een ander Hochheide-gebied aan de "Osterkopf". De etappe leidt vervolgens naar de Diemelbron en verder naar Usseln.

Etappe 4
Usseln - Willingen

Aantal kilometers: 23,9
Tijdsduur: ca. 7½ uur
Hoogteverschil: 561 meter stijen, 546 meter dalen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

De koningsetappe van Usseln naar Willingen biedt unieke natuurlijke landschappen en fantastische uitzichten. De route gaat grotendeels door de natuur en loopt door veen- en heidelandschap naar de rustieke Hochheide-Hütte. Af en toe wordt het pad uitdagend, vooral als het door moerassig terrein loopt. Op km 49 ontmoet je de Rothaarsteig, die nu gedurende 9 km de Uplandsteig volgt. Bij Streit wordt er overigens niet gestreden, hier komen talloze paden samen en er zijn prachtige rustbanken.

Het hoogtepunt van deze etappe is zeker de Neue Hagen, een natuurgebied op de noordelijke helling van de Clemensberg (839 meter). Het behoort tot het district Hochsauerland. De Neue Hagen wordt ook vaak de Niedersfelder Hochheide genoemd. Dankzij het culturele gebruik van de mens konden hier een uniek heidelandschap van ca. 60 ha groot en een hoogveengebied met een zeldzame flora en fauna ontstaan. Tegenwoordig wordt de heide begraasd met Heidschnucken, een schapenras van de Lüneburger Heide. Tenslotte roept Willingen weer. De conclusie: schitterende uitzichten, uniek natuurlandschap en veel afwisseling!

Terug naar de inhoud