Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Terbroeksepad

Provincie: Gelderland
Plaats: Terschuur
Aantal kilometers: 11
Tijdsduur: ca. 2,5 uur


Het Terbroeksepad voert u door het prachtige buitengebied van Terschuur en Zwartebroek. Wandelen langs water, elzenbroekbos, oude veengaten, door weilanden en via oude stegen.

Terbroek
Terbroeksepad verwijst naar Terbroek,, een samenvoeging van de namen Terschuur en Zwartebroek. Tegenwoordig leven beide dorpen zo nauw samen dat ze onder de naam Terbroek steeds meer één geheel zijn gaan worden. Niet in het minst dankzij de oprichting van de Stichting Terbroek.


Zwartebroek is ontstaan als gevolg van de veenontginning. "Broek" verwijst naar het laaggelegen moerasbos in deze omgeving. Eeuwenlang hebben de bewoners van de streek hun brood verdiend met turf steken in het veen. Het monument van de turfstekende man is een aandenken aan dit barre bestaan. De eerste ontginningen dateren al van de vroege middeleeuwen. Door de moeizame afwatering gingen bewoners veel sloten en hierdoor smalle percelen maken. Zo'n perceel noemt men een "slag". Zo ontstond het slagenlandschap, dat nog steeds goed herkenbaar is ten noorden van Zwartebroek.


Spotvogel

De spotvogel broedt hier in de zomer. Hij houdt van halfopen landschap, zowel agrarisch cultuurlandschap met veel struiken als erven. Ook vind je hem in bosranden en open bos in natuurgebieden. Zijn zang bestaat uit luide en dalende tonen. De spotvogel kan de zang van tientallen vogels imiteren, waaronder die van de kleine karekiet, de rietzanger, de putter en de merel.Meer informatie over deze route: https://klompenpaden.nl/klompenpad/terbroeksepad/


Er is ook een gratis app van alle klompenpaden, waarmee je uitstekend kunt navigeren en die je tijdens de route ook voorziet van interessante wetenswaardigheden.

Terug naar de inhoud