Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Horsterwold

Provincie: Flevoland
Plaats: Zeewolde


Horsterwold
Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Waar zou je beter van rust en ruimte kunnen genieten? Je deelt het bos alleen met reeën, wilde paarden, damherten en vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is.

De Stille Kern
Het hart van het Horsterwold bestaat uit de Stille Kern, 1100 hectare groot. In dit unieke gebied kun je struinen in de voetsporen van de in het wild levende kudde konikpaarden en Schotse Hooglanders. Deze grazers zorgen ervoor dat de afwisseling van bos, struweel, graslanden en moeras niet verloren gaat.

Stranden en voorlanden
Het water van de Randmeren en de bossen van het Horsterwold komen elkaar op een bijzondere manier tegen bij de stranden en voorlanden. Een uitgestrekte buitendijkse zandstrook met strandjes om van de zon te genieten maar ook met afwisselende stukjes droge en natte natuur waar talloze soorten libellen op af komen. Er zijn zelfs kleine heideveldjes te vinden, iets wat je in Flevoland misschien niet zou verwachten.

Volop in ontwikkeling
Tussen de Gooiseweg, de Bosruiterweg en de Adelaarsweg is een nieuw afwisselend gebied met bos en water in ontwikkeling. Er liggen verschillende wandel- en fietspaden en je kunt er per kano naartoe. Deze Kop van het Horsterwold wordt aangelegd in het kader van het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. Aan de westzijde is een bijzonder bos aangelegd, het Kroonbos. Het hart is in 2017 door schoolkinderen op Boomfeestdag aangelegd in de vorm van een kroon.Praktisch:
- Er is parkeergelegenheid aan de Flediteweg (nabij de Tuurtoren) en aan de Groenewoudseweg (bij Speelbos De Zevensprong).
- In dit gebied mag je van de begane paden af en rondstruinen waar je maar wilt. Houd wel rekening met de dieren die hier rondlopen en houd voldoende afstand tot de konikpaarden en runderen die er rondlopen.
- Het kan hier heel drassig zijn, zorg derhalve voor waterdichte schoenen!
Terug naar de inhoud