Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Trage Tocht Bussum


Provincie: Noord-Holland
Plaats: Bussum / Hilversum
Aantal kilometers: 17
Tijdsduur: ca. 4 uur


Mooie en zeer gevarieerde wandeling door bossen, over heide, langs buitenplaatsen en over het grootste ecoduct ter wereld.

Zanderij Crailoo
In de vroege ochtend start ik bij Zanderij Crailoo. Het is nog redelijk donker, de lichtjes van de televisietoren bij het Mediapark stralen hoog boven mij. De Zanderij is eigendom van Goois Natuurreservaat, je kunt hier ook grote runderen aantreffen die hier heerlijk kunnen grazen. Er zijn veel waterpartijen waar een vlonderpad overheen loopt. In het donker zoek ik mijn weg over de planken.

Natuurbrug Zanderij Crailoo
Met een lengte van 800 meter en een breedte van 50 meter is deze natuurbrug het grootste ecoduct ter wereld. Het werd in 2006 geopend door koningin Beatrix. Het ecoduct is een van de verbindingen in het uitvoeringsprogramma 'Heel de Heuvelrug'. Dit heeft ten doel van de Utrechtse Heuvelrug van Rhenen bij de Nederrijn tot Naarden aan het Gooimeer weer een aaneengesloten gebied te maken. Voor mij is het van belang dat ik via de natuurbrug de Bussumerheide bereik.

Bussumerheide
De Bussumerheide is uitgestrekt. De wind heeft hier vrij spel en is guur. Ik loop over eindeloze zandpaden in een grote boog over de hei. Aan de rand van de hei passeer ik het restaurant met de toepasselijke naam Heidezicht. Mooi plekje om even iets te nuttigen, maar op dit vroege tijdstip is het nog niet geopend. Via een smal bospaadje verlaat ik de heide en loop ik richting het eigenlijke startpunt, station Bussum Zuid.

Fransche Kamp
De route gaat verder over een stukje heide en door het bos met de naam Fransche Kamp. Franse soldaten zouden hier gebivakkeerd hebben tijdens de Franse belegering van Naarden in 1672. Als je je ogen de kost geeft, dan zul je her en der ook nog wat bunkers zien, welke dateren uit de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werden deze volgegooid met zan om te voorkomen dat de geallieerden ze konden gebruiken. De bunkers zijn sinds 2010 Rijksmonument en worden tegenwoordig bewoond door vleermuizen.

Buitenplaatsen
Bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij 's Graveland loop ik door een fraai aangelegd park met veen waterpartijen en bijbehorende bruggetjes, aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Je wandelt hier over maar liefst acht buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Bij het bezoekerscentrum vind je en interactieve tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek en een winkeltje van Natuurmonumenten. Bij het naastgelegen restaurant Brambergen kan de innerlijke mens verwend worden.

Spanderswoud en Hilverbeek
Ik slinger door fraaie Spanderswoud langs vijvers, zie in de verte wat herten en ooievaars in het veld staan. Verderop staan er paarden en knollen in de wei. Het laatste deel van de route gaat langs de Hilverbeek. Hilverbeek is niet alleen een buitenplaats, maar ook een beekje aan de overzijde van de Oude Meentweg. Ik wandel langs dit water op het laatste stuk van deze trage tocht. De televisietoren komt weer in zicht. Ik loop nog een klein stukje om, zodat ik het Zanderij Crailoo ook nog even bij daglicht zie. Heerlijke afwisselende wandeling!



Startpunt: NS Station Bussum Zuid
Mijn startpunt was Eetcafé 't Pandje, Mies Bouwman Boulevard 131, Hilversum, nabij Zanderij Crailoo. Hier is beperkte parkeergelegenheid.
Terug naar de inhoud