Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud
Routes buitenland > België

Meer van Nisramont

Aantal kilometers: ca. 14  km

Hoogtemeters: 685 meter stijgen en dalen
Tijdsduur: 4-5 uur


Startpunt:

Barrage de Nisramont, Rue du Barrage, La Roche-en-Ardenne


Download hier het GPX bestand


In de omgeving van La Roche-en-Ardenne ligt het Meer van Nisramont. In dit stuwmeer komen de twee rivierarmen van de Outhe samen: de oostelijke Ourthe Orientale en de westelijke Ourthe Occidentale. Het meer van Nisramont wordt dan ook wel Lac des Deux Ourthes genoemd.

Onze wandeling begint bij de 116 meter lange stuwdam, waar het water onder ons zo’n 16 meter naar beneden dendert. Het water in het meer is kraakhelder: naast dat de stuwdam stroom opwekt voorziet het meer de mensen in de omgeving ook van drinkwater. We lopen vrijwel constant door het bos, dan weer vlak langs het water, dan weer hoog erboven. En eigenlijk zijn er maar weinig vlakke stukken te bekennen, het gaat steeds omhoog en omlaag. Hoewel het verschil tussen het laagste en hoogste punt slechts 80 meter is, hebben we aan het einde van de wandeling toch bijna 700 meters omhoog en omlaag gelopen, niet voor watjes dus. De gemaakte hoogtemeters worden op verschillende plekken beloond met een fraai uitzicht over het meer en de omliggende heuvels. Op één van de uitzichtpunten kijk je uit op de plek waar de twee Ourthes samensmelten.

Op het water is het druk met kajaks, die vlakbij de stuwdam gehuurd kunnen worden. Terwijl velen zich met de peddels in de hand vermaken, doen wij dat op de wandelpaden. Het is wel opletten, want er moet aardig geklauterd worden over boomstronken en rotsen. Op verschillende plekken zijn stenen of houten trappen aangelegd om de hoogtes wat eenvoudiger te overwinnen. We genieten van de inspanning, van de uitzichten en de prachtige weerspiegelingen in het water van de eerste herfstkleuren. Wat een oase van rust en wat een decor, je waant je hier bij de Noorse fjorden!

We steken een paar keer het water over, twee keer via een smalle brug boven een stuw. Omdat het een echte rondwandeling rondom het meer is, is het ook niet mogelijk om de route ergens in te korten. Bereid je dus vooraf goed voor op de lengte en zwaarte van deze route. Na een laatste afdaling door het bos komen we weer uit bij de grote stuwdam, waar het kletterende water nog steeds voor een mooi schouwspel zorgt. Op het naastgelegen terras van Taverne du Barrage kan het nagenieten beginnen.


Wandelen in deze regio:
   
Wandelgids Ardennen               Wanderführer Ardennen
Terug naar de inhoud