Wandelroutes in beeld
Ga naar de inhoud

Naardermeer

Provincie: Noord-Holland
Plaats: Naarden
Aantal kilometers: 18
Tijdsduur: ca. 4 uur


Naardermeer, geboortegrond van Natuurmonumenten

Voor mijn doen ben ik deze keer erg vroeg op pad. Rond half 8 parkeer ik bij Gasterij Stadzigt, waar dan nog maar 1 andere auto staat. Die is van een man in camouflagekleding en met een fototoestel met een enorme telelens in zijn hand. Die komt hier vogels spotten en vastleggen. En dat kan hier bij het Naardermeer! In dit gebied, met enkele grote en kleine meren, veel sloten en moerasbossen, leven meer dan 75 soorten vogels. Diverse soorten ganzen, reigers, de visarend, lepelaars of een zeldzame roerdomp. De hele ochtend zal ik vogels horen zingen op veel verschillende manieren.

In het begin van de 20e eeuw wilde de gemeente Amsterdam een vuilstortplaats maken van het gebied. De natuurbeschermers Jac. P. Thijsse en Eli Heimans waren niet blij met dit plan en richtten in 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op. Het Naardermeer was het eerste gebied dat zij opkochten om de natuur veilig te stellen. Ik ben vandaag heel erg blij mee met deze eerste aankoop die zij ruim een eeuw geleden deden.

Het eerste deel van de route gaat langs de rand van het bos, waar ik enkele fraaie oude boerderijen passeer. Er zijn een aantal uitzichtpunten, zoals de vogelkijkhut met uitzicht op het Naardermeer of bij het lieflijke bankje bij het Groote Meer. Er heerst hier een serene rust, het tsjilpen van de vogels en gegak van steeds overvliegende ganzen is alles wat ik hoor. Nou ja, in de verte is er ook nog wat geluid van auto’s op de A1, die niet heel ver hier vandaan ligt. De natuur rondom het Naardermeer is in de laatste jaren ook nog bedreigd geweest door de aanleg van een verbinding tussen de snelwegen A6 en A9, maar ook dit is door toedoen van Natuurmonumenten niet doorgegaan.

Bij de Meerkade verlaat ik het bos en wandel over de geasfalteerde weg naar de Keverdijk, waar een fietspad door het open landschap kronkelt. Het onverharde wandelpad loopt hier pal naast. Ook andere wandelroutes lopen hier, zoals bijvoorbeeld het Trekvogelpad. Ik let echter op de blauwe pijlen, die me feilloos de weg wijzen. Na het oversteken van de spoorwegovergang brengen deze mij bij Fort Uitermeer langs de Vecht. Het fort maakte deel uit van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en van de Stelling van Amsterdam. De eerste bouwwerkzaamheden op deze plek waren er in 1589, in de vorm van een schans ter verdediging van Weesp. In 1673 werd het tot een fort verstevigd, wat in de eeuwen daarna nog verder werd uitgebouwd. Tegenwoordig staan alleen het torenfort en de kanonremise er nog.

Door een hek ga ik weer het natuurgebied in. Ik passer de een bunker met de naam Keverdijk, een voormalig mitrailleurkazemat met wanden van gewapend beton tot wel 1,80 meter dik. Vandaag wordt deze slechts gebruikt door de schapen die op de grashellingen van de kazemat liggen te rusten. Verderop in het weiland zal ik nog meer kazematten tegenkomen. Ook Galloway-koeien kom ik tegen. Eerder had ik er al een aantal gespot die op enige afstand in een omheind weiland stonden. Deze kudde loopt hier echter vrij rond en staat bovendien midden op het pad waar ik overheen moet. Gelukkig zijn deze oorspronkelijk uit Schotland afkomstige runderen, die zorgen voor de begrazing, erg rustig en besteden ze weinig aandacht aan mij terwijl ik in een boog om hen heen loop.

Op de Melkmeent is het wat drukker. Dit geasfalteerde pad wordt goed benut door fietser, wielrenners, hardlopers en skeleraars. Rechts van me maakt een zwaan een KLM-start vanuit het water, links schuurt een Galloway-koe met zijn kop langs een hek. Ik ga linksaf het Laarzenpad op. Een deel van het Naardermeer is moerasbos en dat is hier goed te merken. Op sommige plekken is het heel erg drassig. Het Laarzenpad is een 6,5 km lange wandelroute die op de zompigste plekken een vlonderpad is. Spannedn voor jonge kinderen, die ik hier dan ook een aantal keren met paps en mas zal tegenkomen.

Na een korte pauze neem ik nog een kijkje bij de vogelkijkhut Wijde Blik. Het is stil op deze plas, de Wijde- of Bovenste Blik. Op het geluid van de vogels na, natuurlijk. Ik wandel verder door open veld en merk dat de bewoonde wereld dichterbij komt. Meer mensen, hoge gebouwen die in de verte boven de boomtoppen opdoemen en geluiden van mensen die in hun achtertuin aan het klussen zijn. Na zo’n 4 uur kom ik weer uit bij de inmiddels overvolle parkeerplaats. Weemoedig denk ik terug aan de heerlijke ochtend, waarop het leek alsof ik het hele Naardermeer voor mezelf alleen had…


Vertrekpunt:
Gasterij Stadzigt
Meerkade 2A
1412 AB Naarden



Meer informatie over dit gebied:
https://www.natuurmonumenten.nl

Terug naar de inhoud